Η σκοτεινή πλευρά της ελευθερίας στο Ιντερνετ
Της ΒΙΚΗΣ ΤΣΙΩΡΟΥ
«Το Ιντερνετ μπορεί να είναι ένα εργαλείο απελευθέρωσης, αλλά και εργαλείο καταστολής», τονίζει ο ερευνητής σε θέματα ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, Εβγένι Μοροζόφ, και συγγραφέας του βιβλίου «The Net Delusion: The dark side of Internet Freedom».
«Αναγνωρίζω ασφαλώς πως το Ιντερνετ έπαιξε έναν απελευθερωτικό ρόλο στην Τυνησία και την Αίγυπτο, αλλά αυτό που δημιούργησε τις συνθήκες για επανάσταση ήταν μάλλον η ανεργία και η οικονομική κρίση», ισχυρίζεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν».
«Το Δίκτυο επέτρεψε στους νέους να μοιραστούν τα παράπονά τους και αυτό τους συσπείρωσε. Αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις, η διαμαρτυρία απέτυχε και οι κυβερνήσεις τώρα χρησιμοποιούν, προς όφελός τους, πληροφορίες που αναρτήθηκαν στο Δίκτυο. Αυτό ακριβώς συνέβη στο Ιράν, μετά τις διαδηλώσεις του 2009. Στο Flickr, οι ιρανικές αρχές συγκέντρωσαν φωτογραφίες διαδηλωτών τις οποίες "ανέβασαν" σε κρατικούς ιστότοπους καλώντας τους πιστούς της κυβέρνησης να ταυτοποιήσουν αυτά τα πρόσωπα».
Το Ιντερνετ έπαιξε κάποιο ρόλο και στη Λιβύη;
«Στη Λιβύη, το Ιντερνετ δεν φαίνεται να χρησιμοποιείται ευρέως. Υπάρχουν ελάχιστες αξιόπιστες πληροφορίες από τη Λιβύη στο twitter. Δεν πρόκειται για μια ιντερνετική επανάσταση, ωστόσο η εξέγερση απλώθηκε στη χώρα. Αυτό μας υπενθυμίζει πως η χρήση του Δικτύου δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να ξεκινήσει μια επανάσταση. Υπήρξαν επαναστάσεις πολύ πριν από το Δίκτυο, που διαδόθηκαν από χώρα σε χώρα χωρίς το facebook. Ασφαλώς δεν θέλω να ελαχιστοποιήσω το ρόλο του, αλλά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι στην εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων για το ρόλο του Ιντερνετ στις πρόσφατες εξεγέρσεις».
Οι επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο ήταν οι πρώτες που χρησιμοποίησαν το Δίκτυο;
«Προϋπήρξαν παραδείγματα μεγάλων κινητοποιήσεων χάρις στο Δίκτυο. Στην Κολομβία, τον Φεβρουάριο του 2008, εκατομμύρια διαδηλωτών βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη FARC, έπειτα από ένα κάλεσμα στο Δίκτυο. Ομως η Τυνησία και η Αίγυπτος είναι σίγουρα τα πρώτα παραδείγματα επαναστάσεων όπου το Ιντερνετ έπαιξε σημαντικό ρόλο, αλλά ίσως για τελευταία φορά, αφού τα αυταρχικά καθεστώτα θα πάρουν το μάθημά τους από αυτές τις εξεγέρσεις. Αν οι πρόεδροι της Τυνησίας και της Αιγύπτου ανατράπηκαν, οφείλεται ίσως στο ότι δεν γνώριζαν πώς να εξουδετερώσουν το Δίκτυο, όπως αντίθετα συμβαίνει στη Ρωσία, την Κίνα ή το Ιράν. Στην Αίγυπτο χρειάστηκαν έξι ή επτά μήνες για να συλλάβουν τον Wael Ghonim. Την επόμενη φορά θα τους πάρει μερικές ώρες. Τα αυταρχικά καθεστώτα μαθαίνουν γρήγορα».
Μπορεί να δούμε το facebook στην υπηρεσία δικτατόρων;
«Ασφαλώς, και ήδη γίνεται. Στο Σουδάν, οι μυστικές υπηρεσίες εξήγγειλαν μέσω Ιντερνετ ψεύτικες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για να δουν ποιοι θα κατεβούν στους δρόμους και να συλλάβουν τους διαδηλωτές. Το facebook και το twitter αρνούνται ακόμη πεισματικά να επιτρέψουν στους αντικυβερνητικούς τη χρήση ψευδωνύμων ώστε να μπορούν να προστατευθούν. Στην Κίνα, το Facebook "πάγωσε" το λογαριασμό του διαφωνούντος Jing Zhao που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Michael Anti, όταν διαπιστώθηκε πως δεν ήταν το πραγματικό του όνομα».
Είναι εύκολο να ελέγξεις το Ιντερνετ;
«Είναι μια αυταπάτη η ιδέα πως το Ιντερνετ είναι πολύ μεγάλο για να ελεγχθεί. Οι κυβερνήσεις μπορούν να λογοκρίνουν τοπικούς ιστότοπους ζητώντας τους να λογοκρίνουν αντικυβερνητικά σχόλια. Η Κίνα ή η Ρωσία χρησιμοποιούν επίσης την προπαγάνδα, που ορισμένες φορές είναι πιο αποτελεσματική ακόμη και από τη λογοκρισία. Αν ένας Κινέζος μπλόγκερ κατηγορήσει για διαφθορά έναν τοπικό άρχοντα, αντί να καταργήσουν τον ιστότοπό του, οι Αρχές κινητοποιούν φιλοκυβερνητικούς μπλόγκερ οι οποίοι θα αφήσουν να εννοηθεί, μέσα από τα δικά τους μπλογκ, πως οι αντικαθεστωτικοί είναι πράκτορες της CIA, της Δύσης, της Μοσάντ ή οτιδήποτε άλλο. Η Κίνα διαθέτει ολόκληρο στρατό από μπλόγκερ, ειδικά εκπαιδευμένο από την κυβέρνηση. Στη Ρωσία κάποιοι που συνδέονται στενά με την εξουσία, όπως ο Konstantin Rykov, δημιούργησαν αληθινές αυτοκρατορίες νέων ΜΜΕ. Αναρωτιέται κανείς, με τι λεφτά; Αυτά τα καθεστώτα δεν θα αφεθούν να αιφνιδιαστούν από το facebook, όπως ο Μουμπάρακ.
Το Ιντερνετ δεν πρόκειται να εξαλείψει τα βαθιά προβλήματα, την ανεργία ή την οικονομική κρίση. Ωστόσο, ακόμη και αν η τυνησιακή κυβέρνηση είχε τις γνώσεις των Κινέζων για να ελέγξει το Δίκτυο, δεν θα μπορούσε να είχε εξαφανίσει το γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι πολύ νέος και πολύ δυσαρεστημένος».
Το Ιντερνετ είναι το νέο όπιο για τις μάζες;
«Δεν ισχυρίζομαι πως το Δίκτυο μπορεί να αντικαταστήσει τη θρησκεία, αλλά αρνούμαι να πιστέψω, όπως συμβαίνει σε πολύ κόσμο στη Δύση, πως αρκεί να συνδεθούν στο Διαδίκτυο οι Ρώσοι, οι Κινέζοι ή οι Ιρανοί για να συνειδητοποιήσουν τις καταχρήσεις και τη διαφθορά των κυβερνήσεών τους. Οχι μόνο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αλλά αντίθετα συχνά το Διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην αποπολιτικοποίηση των μαζών».
enet.gr - liberation
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου