Εν υπνώσει η αθλητική εθνική έρευνα
Του Ν. Α. Κωνσταντοπουλου
Ενας ανεκμετάλλευτος θησαυρός υπάρχει στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών. Είναι το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), που μπορεί να προσφέρει πολλά και στον ελληνικό αθλητισμό αλλά και στην ελληνική οικονομία. Υπό την προϋπόθεση ότι κάποτε θα λειτουργήσει όπως πρέπει. Γιατί, εδώ και χρόνια, για πολλούς και διάφορους λόγους, το ΕΚΑΕ δεν εκπληρώνει τον ρόλο του. Μάλιστα, από τις 11 Μαρτίου 2010, οπότε υπέβαλε την παραίτησή του στον ΓΓΑ, Παναγιώτη Μπιτσαξή, ο καθηγητής Αθλητιατρικής στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Γεώργιος Ροντογιάννης, δεν έχει διευθυντή. Τώρα, σύμφωνα με πηγές από τη ΓΓΑ, θ' αποκτήσει. Είναι ο Δρ Κωνσταντίνος Γιαννικέλης, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο της ισπανικής πόλης, Εξτρεμαδούρα.
Δεν χαρακτηρίσαμε τυχαία «ανεκμετάλλευτο θησαυρό» το ΕΚΑΕ. Ενα εργομετρικό κέντρο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη του αθλητισμού μιας χώρας. Το ΕΚΑΕ θα μπορούσε, όπως υποστηρίζει ο κ. Ροντογιάννης, να βοηθήσει και την ελληνική οικονομία, διττώς: Με το να μην πηγαίνουν Ελληνες για εξετάσεις στο εξωτερικό και με το να έρχονται για έλεγχο ξένοι αθλητές.
Στο ΕΚΑΕ λειτουργούν τα εξής τμήματα: Αθλητιατρικής, Βιομηχανικής, Βιοχημείας της Ασκησης, Εργοφυσιολογίας, Ιστοχημείας, Αθλητικής Ψυχολογίας και Φαρμακοδιέγερσης (εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ). Οπως μαθαίνουμε, από την αρχή του έτους το μόνο τμήμα που λειτουργεί κανονικά, είναι το τελευταίο. Στ' άλλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν γίνει λιγότερες από 20 μετρήσεις.
Το Κέντρο, από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90 ώς και το 2003 -εκτός από κάποια χρονικά διαστήματα- βοήθησε τον ελληνικό αθλητισμό και έπαιξε ρόλο στις επιτυχίες του. Το 2004, όμως, δηλαδή το έτος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, παραδόξως, υπολειτούργησε! Επίσημη δικαιολογία ήταν τα έργα, που γίνονταν στο ΟΑΚΑ και δυσκόλευαν την πρόσβαση. Μετά, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, άρχισε η «κάτω βόλτα». Πέρσι, πάντως, επειδή οι μετρήσεις γίνονταν δωρεάν (ακόμη έτσι γίνονται), το ΕΚΑΕ είχε πολλή δουλειά. Στη συνέχεια, όμως, και εν όψει της ελεύσεως του νέου διευθυντή, άρχισε να υπολειτουργεί. Πρόβλημα αποτελεί η μη λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Η ΓΓΑ έχει προβληματιστεί με το ΕΚΑΕ. «Οι σχέσεις μεταξύ των επιστημόνων δεν είναι καλές. Υπάρχουν »ομάδες», που αλληλοκατηγορούνται για επιστημονική ανεπάρκεια», μας είπαν. Αναγνωρίζουν πως είναι αναγκαία η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και τονίζουν πως το Κέντρο πρέπει να δικτυωθεί με τα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Πανεπιστημίων.
Για την επιλογή του κ. Γιαννικέλη εκφράστηκαν κάποιες «ενστάσεις». Αναφέρουμε τις κυριότερες:
- Ποιοι εξέτασαν τα βιογραφικά των υποψηφίων; Ηταν ειδικοί; Να δοθούν στη δημοσιότητα τα βιογραφικά, ώστε να γίνουν συγκρίσεις.
- Γιατί, σε αυτή την εποχή, δεν επελέγη κάποιος από τους ήδη εργαζόμενους -και έχοντες τα προσόντα- επιστήμονες του ΕΚΑΕ, οπότε δεν θα υπήρχε επιβάρυνση του Δημοσίου; Θα μπορούσε να επιλεγεί άνθρωπος εκτός ΕΚΑΕ, μόνο αν επρόκειτο για κάποιον πολύ υψηλού επιπέδου επιστήμονα. Κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του κ. Γιαννικέλη, που, σύμφωνα με τους «ενισταμένους», δεν έχει περισσότερα προσόντα από άλλους συνυποψήφιους.
- Λέγεται, ότι κάποιοι μέσα στο ΕΚΑΕ, θέλουν τον δρα Γιαννικέλη για διευθυντή, επειδή είναι εκτός χώρου, ώστε να τον «ελέγχουν».
- Οσοι γνωρίζουν τον 48χρονο, κ. Γιαννικέλη, λένε ότι πρόκειται για «πολύ καλό παιδί». Αναρωτιούνται, όμως, αν αυτό αρκεί για να γίνει διευθυντής του ΕΚΑΕ.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι το καλοκαίρι του 2010, στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του διευθυντή του ΕΚΑΕ, που «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα της Ανοικτής Διακυβέρνησης, αναφερόταν ότι ο διευθυντής πρέπει να είναι ερευνητής βαθμίδας Α΄ και να μην έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του. Ο κανονισμός του ΟΑΚΑ (άρθρο 43), όμως, απαιτεί, να είναι ερευνητής βαθμίδας Α΄ ή Β΄ και σε αυτόν δεν αναφέρεται το παραμικρό περί ηλικίας. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος του υπουργείου Πολιτισμού προφανώς ήταν «φωτογραφική», διότι μάλλον κάποιοι επιθυμούσαν ν' αποκλείσουν κάποιους. Αντί να γράψουν: «Από την υποψηφιότητα αποκλείονται ο Κώστας Παύλου (είναι μεγαλύτερος των 62 ετών) και η Ελένη Αυλωνίτου, που είναι ερευνήτρια Β΄ βαθμίδας», έγραψαν όσα έγραψαν. Μετά, όμως, την αποκάλυψη του θέματος εκ μέρους της «Καθημερινής», η «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» άλλαξε...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου