"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χρεωμένος με 40 εκατ. ευρώ ο Ολυμπιακός για αμαρτήματα της εποχής του Κοσκωτά


Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ έχει ακόμη χρέη προς την υπό εκκαθάριση Τράπεζα Κρήτης που μπορεί να φτάσουν τα 40 εκατ. ευρώ. stop.

Το ελληνικό Δημόσιο -που είναι «πτωχό», αλλά δεν το λέει- εγγυάται για 7,6 εκατ. ευρώ από αυτά. stop.  

Ο Κοσκωτάς μπήκε και βγήκε από τη φυλακή, αλλά ο ελληνικός λαός ακόμη χρωστάει για τη μετεγγραφή του... Ντέταρι. stop. 

Με τις υγείες μας. stop.

Τηλεγραφικά, αυτή είναι η είδηση. Ιδού πώς έχει η ιστορία. Με απόφαση του Γιάννη Παλαιοκρασσά τον Δεκέμβριο του 1990, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών, το Δημόσιο παρείχε εγγυήσεις μέχρι του ποσού των 2,6 δισ. δρχ. (7,6 εκατ. ευρώ) για τα χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς την Τράπεζα Κρήτης. Τα χρέη, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, δημιουργήθηκαν επειδή ο Γιώργος Κοσκωτάς είχε πάρει λεφτά από τα ταμεία της τράπεζας και τα χρησιμοποιούσε -μεταξύ άλλων- και για την ενίσχυση του ρόστερ της πειραιώτικης ομάδας, στην οποία ο ίδιος ήταν πρόεδρος στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Είχε δε πραγματοποιήσει και την πιο «ακριβή» μετεγγραφή στα μέχρι τότε ποδοσφαιρικά χρονικά, αυτή του Λάγιος Ντέταρι με το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 10 εκατ. δολαρίων.

Εδώ να επισημάνουμε ότι τα χρέη που δημιούργησε η ΠΑΕ προς την εφορία ήταν άλλα: με διακανονισμό αποφασίστηκε η πληρωμή 700 εκατ. δρχ. σε 120 δόσεις, οι οποίες ήδη έχουν εξοφληθεί.

Το καλοκαίρι του 1995 οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, Βιομηχανίας Κ. Σημίτης και Δικαιοσύνης Αν. Πεπονής βάζουν την υπογραφή τους στο νόμο 2330/95 που ψήφισε η Βουλή με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εξυγίανση της Τράπεζας Κρήτης Α.Ε.».

Ο νόμος αυτός τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 1996 και στην πράξη έφερε το διαχωρισμό του «υγιούς» κομματιού της τράπεζας από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος, προκειμένου να μπορέσει να πουληθεί στη συνέχεια. Ετσι, το ενεργητικό της τράπεζας πέρασε στη Νέα Τράπεζα Κρήτης την οποία εξαγόρασε δύο χρόνια αργότερα έναντι 93 δισ. δρχ. ο όμιλος Λάτση.

Ετσι, η υπό εκκαθάριση εταιρεία Τράπεζα Κρήτης έμεινε να κυνηγά με αγωγή τις διάφορες οφειλές, ανάμεσα στις οποίες και αυτές του Ολυμπιακού.

Αυτή τη στιγμή έναντι της ΠΑΕ εκκρεμούν δύο υποθέσεις ανάμεσα στην τράπεζα και την ΠΑΕ, όπως προκύπτει και από το ενημερωτικό δελτίο που συνέταξε και κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το περασμένο καλοκαίρι η ΠΑΕ Ολυμπιακός, με αφορμή την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω της μεταβίβασής της από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Για τη μία υπόθεση εκδόθηκε η 1446/2010 απόφαση, η οποία επιδικάζει στην υπό εκκαθάριση εταιρεία το ποσό των 4,04 εκατ. ευρώ εντόκως από την 2/1/1990. Μόνο που το «εντόκως» στην προκειμένη περίπτωση οδηγεί σε τετραπλασιασμό της αρχικής οφειλής: από το 1990 έως το 1995 το δικαιοπρακτικό επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος (αυτό με το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι σε ιδιωτικές διαφορές) κυμαινόταν από 19% έως 42%, με αποτέλεσμα οι τόκοι να πολλαπλασιάζονται. Στις 19 Μαΐου 2011, δηλαδή σχεδόν σε ένα μήνα από σήμερα, η υπόθεση θα εκδικαστεί στο εφετείο.

Αν επικυρωθεί εκεί η πρωτόδικη απόφαση, τότε ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να καταβάλει τα 4,04 εκατ. ευρώ συν 15,5 εκατ. ευρώ σε τόκους! Συνολικά δηλαδή σχεδόν 19 εκατ. ευρώ, συν όποιους άλλους τόκους προκύψουν...

Υπάρχει, όμως, και άλλη μία υπόθεση σε... δολάρια και γερμανικά μάρκα. Από τα ταμεία της Τράπεζας Κρήτης, άλλωστε, δεν είχαν κάνει φτερά μόνο δραχμές αλλά και συνάλλαγμα. Ετσι, η υπό εκκαθάριση τράπεζα διεκδικεί 3 εκατ. δολάρια, 3,2 εκατ. μάρκα, 150 χιλ. φιορίνια και 2.200 ελβετικά φράγκα, όλα εντόκως. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισοτιμίες των νομισμάτων θα υπολογιστούν με τιμές της περιόδου '87-'88. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1988 ένα γερμανικό μάρκο αντιστοιχούσε σε 80 δραχμές και ένα δολάριο ΗΠΑ σε 140 δραχμές. Τα διεκδικούμενα ποσά, δηλαδή, αναλογούν σε κάτι λιγότερο από 1 δισ. δρχ. της εποχής εκείνης, δηλαδή σε 3 εκατ. ευρώ. Εντόκως και αυτά, με βάση το δικαιοπρακτικό επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Να σημειώσουμε πώς το ελληνικό Δημόσιο παρέστη σε αυτή τη δεύτερη υπόθεση (αν και η εγγύησή του καλύπτει και τις δύο) και ότι το εφετείο έχει οριστεί για τις 16 Φεβρουαρίου... 2012!

Η... εκκρεμότητα των δύο υποθέσεων δείχνει τον τρόπο και τους ρυθμούς με τους οποίους λειτουργεί το ελληνικό κράτος. Και βέβαια, όταν από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει σωρεία άλλων σκανδάλων όπως αυτά της Siemens, του Βατοπεδίου, των ομολόγων και εσχάτως των γερμανικών υποβρυχίων, το πρώτο που βάζει ο κοινός νους ως ερώτημα είναι το εξής: εάν ακόμη χρωστάμε για τα «σπασμένα» του σκανδάλου Κοσκωτά, πότε θα «καθαρίσουμε» από τα χρέη που άφησαν πίσω τα μεταγενέστερα σκάνδαλα;

Οταν τελεσιδικήσει
Τέλος, οι ποδοσφαιρόφιλοι και ειδικότερα οι πολυάριθμοι φίλοι του Ολυμπιακού πρέπει να έχουν υπόψη την πιθανότητα να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις εις βάρος της ομάδας τους. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι μέτοχοι και το Δημόσιο θα κληθούν να πληρώσουν και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν οι πρώτοι -στους οποίους θα πέσει και το μεγαλύτερο βάρος- θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ντούκου ή αν θα ζητήσουν ρύθμιση...

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου εκτιμά ότι η υπόθεση θα τελεσιδικήσει σε τέσσερα χρόνια και αναφέρει ότι το ποσό «καλύπτεται εξ' ολοκλήρου από τη σχετική εγγύηση του ελληνικού δημοσίου». Το αρχικό, πράγματι, καλύπτεται. Αλλά φαίνεται ότι δεν υπολόγισαν τους... τόκους!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: