Γενετικά τα αίτια της υπνοβασίας
BBC Γενετικά είναι τα αίτια της υπνοβασίας, λένε Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι αφού μελέτησαν δεκάδες πάσχοντες από το συγκεκριμένο πρόβλημα, κατέληξαν ότι «φταίει» κάποια βλάβη στο χρωμόσωμα 20. Ακόμα κι αν κάποιος έχει μόνο ένα αντίγραφο του ελαττωματικού γονιδίου, μπορεί να υπνοβατεί, αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Neurology.
Oι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα βρουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για να επιλύσουν την κατάσταση, που ταλαιπωρεί τον ένα στους 50 ενηλίκους και το 10% των παιδιών. Συνήθως είναι έλασσον πρόβλημα, αλλά, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να διαταράξει τη ζωή του πάσχοντος και να τον εκθέσει σε κίνδυνο.
Επίσης, όπως είναι γνωστό, οι υπνοβάτες μπορούν να κάνουν πολύπλοκα πράγματα, όπως παραδείγματος χάριν να βρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου, να το ξεκλειδώσουν και να οδηγήσουν.
Οι ειδικοί λένε ότι η υπνοβασία εμφανίζεται σε ολόκληρες οικογένειες, καθώς έχει γενετικό αίτιο. Ωστόσο, το πρόβλημα εμφανίζεται σε περιόδους έντονου στρες ή υπερβολικής κούρασης. Τα επεισόδια καταγράφονται νωρίς το βράδυ, λίγη ώρα αφού μας πάρει ο ύπνος, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «μη Rem» φάσης του ύπνου, ενώ το πρωί δεν θυμόμαστε τίποτα.
Οι ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον μελέτησαν το φαινόμενο με τη βοήθεια μιας οικογένειας υπνοβατών. Από τα 22 μέλη των τεσσάρων γενεών της οικογένειας, τα 9 υπνοβατούσαν. Αναλύοντας δείγματα σιέλου οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόβλημα στο χρωμόσωμα 20, αλλά μένει να εντοπισθεί το γονίδιο ή η ομάδα γονιδίων που ευθύνεται για την υπνοβασία.
ΚΑΘΗΝΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΡΕΥΝΕΣ,
ΙΑΤΡΙΚΗ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου