"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΡΑΝ: Εις θάνατον... για πορνογραφία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Σαΐντ Μαλεκπούρ, ένας 35χρονος Ιρανός, µόνιµος κάτοικος Καναδά, µπορεί ανά πάσα στιγµή να εκτελεστεί στο Ιράν, όπου το καθεστώς ανησυχεί µήπως φτάσει ώς εκεί ο άνεµος της εξέγερσης που πνέει στη Βόρεια Αφρική. Κρίθηκε ένοχος ότι δηµιούργησε πορνογραφικούς ιστότοπους στο Ιντερνετ, όµωςη οικογένειά του επιµένει πως οι κατηγορίες είναι κατασκευασµένες. Υποστηρίζει πως το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας αύξησε τελευταία τις εκτελέσειςγια ναστείλει το µήνυµα πως βρίσκεται εδώ για να παραµείνει.

Ο Μαλεκπούρ είναι σχεδιαστής ιστότοπων και συνελήφθη τονΟκτώβριοτου 2008, λίγο αφού έφτασε για επίσκεψη στην Τεχεράνη. Καταδικάστηκε ακόµη για δράση κατά της εθνικής ασφάλειας του Ιράν, για προσβολή και βεβήλωση των αρχών του Ισλάµ και ότιεξήψε ταπάθη του πληθυσµού. Η σύζυγός του, η Φατιµέ Εφτεχαρί, λέει από το Τορόντο πως ο προγραµµατιστής σύζυγός της έφτιαξε ένα πρόγραµµα για φόρτωση φωτογραφιών το οποίο χρησιµοποιήθηκε χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει από έναν πορνογραφικό ιστότοπο. Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Μαλεκπούρ οµολόγησε. 

Και στο Ιράν, αν κάποιος διευθύνει πορνογραφικό ιστότοπο, εκτελείται ως συνεργός «στην εκστρατεία που έχουν εξαπολύσει δυτικές κυβερνήσεις για να διαφθείρουν την ιρανική νεολαία».  

Η ∆ιεθνής Αµνηστία και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωµάτων έχουν κινητοποιηθεί για τη σωτηρία του Μαλεκπούρ. Ο ιρανός σχεδιαστής ιστότοπων βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης. Συνελήφθη από αστυνοµικούς µε πολιτικά και κρατήθηκε για σχεδόν έναν χρόνο στην αποµόνωση χωρίς να του επιτραπείπρόσβαση σε δικηγόρο. «Για πολύκαιρό δεν ξέραµε καν ότι έχει συλληφθεί», λέει η σύζυγόςτου. Εναν χρόνο µετά τη σύλληψή του,ο Μαλεκπούρ «οµολόγησε» από την κρατική τηλεόραση.  
«Μια φορά οι ανακριτές µε γύµνωσαν, µου έδεσαν τα χέρια και τα µάτια και απείλησαν να µε βιάσουν µ’ ένα µπουκάλι του νερού. Με χτυπούσαν µε καλώδια, ραβδιά καιγ ροθιές. Κατά διαστήµατα µε µαστίγωναν στο κεφάλι και στον λαιµό. Ηθελαν να µε αναγκάσουν να γράψω αυτό που µου υπαγόρευαν οι ανακριτές και να υποδυθώ µπροστάστην κάµερα έναν ρόλο βασισµένο στα σενάριά τους», έγραψε αργότερα οΜαλεκπούρσε επιστολή του από τηφυλακή.

Σύµφωνα µετον ΟΗΕ, τον Ιανουάριο εκτελέστηκαν τουλάχιστον 66 άνθρωποι στο Ιράν, ανάµεσα στους οποίους τρία µέλη απαγορευµένων πολιτικών κοµµάτων. Μια ιρανική οργάνωση ανθρώπινων δικαιωµάτων ανεβάζει τον αριθµό των εκτελεσθέντων σε 121. «Ακόµη κι αν οι κατηγορίες εις βάρος του συζύγου µου ήταν αληθινές, που δεν είναι, δύσκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί έπρεπε να καταδικαστεί σε θάνατο», λέει η Φατιµέ Εφτεχαρί. «Πιστεύω πως το Ιράν προσπαθεί να εκφοβίσει την αντιπολίτευση και να προλάβει τις διαδηλώσεις καταδικάζοντας σε θάνατο έναν άνευ προηγουµένου αριθµό κρατουµένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: