Κατεχόμενα: Ετοιμάζουν νέες διαδηλώσεις
Για ενενήντα ολόκληρα λεπτά μιλούσαν στο τηλέφωνο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο πρώην «πρόεδρος» των Κατεχομένων Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, με αφορμή τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο άνδρες επικοινώνησαν στο πλαίσιο του μεσολαβητικού ρόλου που έχει αναλάβει ο Ταλάτ με σκοπό να διαλυθεί η «παρεξήγηση» με την Τουρκία.
Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του κόμματος «Νέα Κύπρος» Μουράτ Κανατλί ανακοίνωσε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα οργανωθεί νέο συλλαλητήριο και κάλεσε την ΕΕ να προστατέψει τις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση κατά των Τουρκοκυπρίων, αυτή θα προέρχεται απευθείας από την Άγκυρα.
Ο Μουράτ Κανατλί είπε πως στη βάση των διαμαρτυριών βρίσκονται τα σκληρά μέτρα λιτότητας, «αλλά στο δρόμο θα βρίσκεται η οργή των ανθρώπων» (υπονοώντας όσα υφίστανται εξαιτίας της τουρκικής κατοχής).
Όσο για την τελευταία πορεία προς την τουρκική πρεσβεία στα Κατεχόμενα, οι διοργανωτές της είπαν πως ήταν συμβολική – εξ ου και ολιγομελής – αλλά σκοπεύουν σε μία εβδομάδα να επανέλθουν με μαζική καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στην πρεσβεία.
Χθες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ είπε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι «η βοήθεια» προς τα Κατεχόμενα θα συνεχιστεί, δεν θα επηρεαστεί δηλαδή από τα τελευταία γεγονότα.
Είπε επίσης ότι η ένταση δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και εξαιτίας των δηλώσεων του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Τσεμίλ Τσιτσέκ.
Ο Τσιτσέκ είπε για τους Τουρκοκύπριους διαδηλωτές ότι «την μια μέρα βρίζουν την Τουρκία και την άλλη δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δέχονται τα χρήματα που τους στέλνουμε». Είπε επίσης ότι πρόκειται για «συνωμοσία» των Ελληνοκυπρίων με σκοπό να πληγούν «οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Β. Κύπρου»!
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλλιέτ» ο Ντερβίς Έρογλου, αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσιτσέκ, υποστηρίζει πως η αντιπαράθεση (με την Τουρκία) για τις διαδηλώσεις ενισχύει την ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις και αποδυναμώνει την θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ο δε προκάτοχός του Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, εκτιμά πως οι αντιδράσεις της Άγκυρας υπήρξαν υπερβολικές και μεγαλοποίησαν το θέμα, «πληγώνοντας τους φίλους και χαροποιώντας τους εχθρούς».
Παρ’ όλα αυτά, η Άγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να «σφίξει τα λουριά» στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, προκειμένου να την υποχρεώσει να λάβει σκληρά μέτρα κατά των διαδηλωτών.
Στο πλαίσιο της σκλήρυνσης στάσης που έχει υιοθετηθεί, ανακλήθηκε χθες το βράδυ ο Τούρκος πρέσβης στα Κατεχόμενα Καγιά Τουρκμέν και, όπως ανακοινώθηκε, προσωρινά θα τον αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο «Πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας της Τουρκικής Δημοκρατίας» Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά.
Από την πλευρά της, η Αθήνα, εμφανίζει διαφοροποιημένη στάση σε σχέση με το 2000 και με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα, θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων αντανακλούν την πραγματικότητα που υπάρχει στα Κατεχόμενα.
«Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν είναι βιώσιμη, προϊόν μιας στρατιωτικής εισβολής, μιας συνεχιζόμενης κατοχής, με τους Τουρκοκυπρίους να καταπιέζονται από τους εποίκους και τον κατοχικό στρατό», είπε χθες ο κ. Δελαβέκουρας. Και συνέχισε:
«Η Τουρκία θα πρέπει ν' αφήσει επιτέλους την Κύπρο να αναπνεύσει. Να μπορέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου ολόκληρος ο κυπριακός λαός να απολαύσει τα οφέλη της συμμετοχής του στην ΕΕ, να μπορέσει να πιάσει το ευρωπαϊκό του όνειρο».
Σημειώνεται ότι διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει στα Κατεχόμενα και το 2000, αλλά τότε, οι υπουργοί των Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ. Παπανδρέου και Τζεμ είχαν προβεί σε δηλώσεις – καρμπόν: Πρόκειται για εσωτερική υπόθεση των Τουρκοκυπρίων.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΛ.ΖΩΝΗ,
ΚΥΠΡΙΑΚΟ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου