"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σύστηµα φωτισµού σκοτώνει τα µικρόβια στα νοσοκοµεία

Ενα πρωτοποριακό σύστηµα φωτισµού που µπορεί να σκοτώνει νοσοκοµειακά µικρόβια, κατασκεύασαν επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο Strathclyde στη Γλασκώβη.

Η τεχνολογία στην οποία βασίζεται το σύστηµα, τού επιτρέπει να απολυµαίνει τον αέρα και τις εκτεθειµένες επιφάνειες, διαχέοντας φως σε ορατά µήκη κύµατος.

Οι κλινικές δοκιµές που έγιναν στο Βασιλικό Θεραπευτήριο της Γλασκώβης έδειξαν ότι το σύστηµα που ονοµάζεται HINS-light, επέφερε µεγαλύτερη µείωση στους πληθυσµούς των παθογόνων µικροβίων απ’ ό,τι οι συµβατικές µέθοδοι απολύµανσης. Και οι ειδικοί που το κατασκεύασαν θεωρούν ότι µπορεί να συντελέσει στον περιορισµό των νοσοκοµειακών λοιµώξεων.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Τζον Αντερσον, που µετείχε στην οµάδα κατασκευής του συστήµατος, ανέφερε ότι η απολυµαντική δράση του φωτός είναι ακίνδυνη για τους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Οπως εξήγησε, το φως που εκπέµπεται από το σύστηµα έχει πορφυρό χρώµα όµως οι ειδικοί χρησιµοποίησαν έναν συνδυασµό τεχνολογιών τύπου LED ώστε να του προσδώσουν µια απαλή λευκή απόχρωση. Ετσι µπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα µε τον υπάρχοντα φωτισµό των νοσοκοµειακών χώρων.

Το φως διεγείρει µόρια που βρίσκονται σε παθογόνους οργανισµούς και µπορεί να σκοτώσει βακτήρια όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ανθεκτικός στη µεθικιλλίνη, και το κλωστρίδιο το δύσκολο που προκαλεί γαστρεντερικές µολύνσεις.

«∆ιάφορες µέθοδοι απολύµανσης όπως τα αποστειρωτικά αέρια ή ηυπεριώδης ακτινοβολία µπορεί να είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους ενώ το πλύσιµο των χεριών είναι µεν µια απαραίτητη διαδικασία αλλά δεν εξασφαλίζει υψηλή αντιµικροβιακή δράση», ανέφερε από την πλευρά της η µικροβιολόγος Μισέλ Μακλίν.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: