"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κινεζική... απόβαση στην Αφρική

Το Δεκέμβριο του 1999, ο 24χρονος τότε Ζανγκ Χάο αφήνει πίσω το τσουχτερό κρύο της Σενγιάνγκ και πετάει στην Ουγκάντα. Με μοναδικό εφόδιο τη συμβουλή του πατέρα του: «Εάν θέλεις να ξεκινήσεις κάτι -και να γίνεις αφεντικό- η Αφρική είναι το κατάλληλο μέρος»… 

Μία δεκαετία μετά, ο Ζανγκ διευθύνει ένα εστιατόριο (με δωμάτια καραόκε και αίθουσα δεξιώσεων 500 θέσεων) στην Καμπάλα, έναν φούρνο, ένα κατάστημα ηλεκτρικών και μία εταιρεία ασφαλείας. Εχει στη δούλεψή του 1.200 (Αφρικανούς) εργαζόμενους -του πρόσφεραν ακόμα και διαβατήριο Ουγκάντας, αν και αρνήθηκε, όπως ακριβώς αρνήθηκε να πάρει αγγλικό όνομα.

Ο 41χρονος μηχανικός Λιου Χούι έφτασε στην Κένυα το 2006, για να επιβλέψει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του αεροδρομίου του Ναϊρόμπι. Ζει ακόμα εκεί, υπεύθυνος πλέον για την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου μεταξύ Ναϊρόμπι και Τίκα. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, η Γουάνγκ Λίνα κοιτάζει τους περαστικούς μέσα από το κατάστημά της στο κέντρο του Ναϊρόμπι. Όταν πρωτοπήγε εκεί το 2003 αισθανόταν «ξένη». Τώρα, επιχειρηματίας πια, ασχολείται με το σχέδιο και τις πωλήσεις…

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Κινέζοι έχουν μετακομίσει την τελευταία δεκαετία στη Μαύρη Ηπειρο -από 100.000 που εργάζονταν στην Αφρική πριν από μία δεκαετία. Αριθμός που μπορεί να μην φαντάζει εντυπωσιακός όταν αναφέρεται στην πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, είναι, όμως, ενδεικτικός της τάσης που διαμορφώνεται…

Διότι πριν από μία δεκαετία, οι Κινέζοι που εργάζονταν στην Αφρική μόλις που άγγιζαν τους 100.000. Οι συνθήκες, όμως, αλλάζουν…

Και μπορεί η Κίνα να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, μπορεί να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, οι μισθοί, ωστόσο, παραμένουν στο ναδίρ. Στην άλλη πλευρά, η Αφρική -με τον τεράστιο (και ανεκμετάλλευτο) ορυκτό πλούτο- αποτελεί δέλεαρ. Οι σινο-αφρικανικές εμπορικές συναλλαγές εκτοξεύτηκαν από τα 6 δισ. δολ. το 1999 σε 90 δισ. δολ. το 2009, ενώ αναμενόταν να ξεπεράσουν τα 100 δισ. δολ. το 2010. Μία σχέση σταθερή και, κυρίως, προσοδοφόρα…

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: