"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Δεκτή η έκθεση προόδου της από την ΕΕ

Με 51 ψήφους υπέρ και 5 κατά, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες στις Βρυξέλλες την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2010 της εισηγήτριας Ρία Όομεν Ρόϊτεν (ΕΛΚ, Ολλανδία).

Στην έκθεση, ζητείται η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και υπογραμμίζεται ότι η έλλειψη συναίνεσης για το θέμα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αποτελεί τη μεγάλη αδυναμία της τουρκικής πολιτικής ζωής σήμερα.

Επισημαίνεται ακόμη, η επιδείνωση που παρατηρείται στα θέματα ελευθερίας της έκφρασης και χαρακτηρίζονται απαράδεκτες οι πιέσεις που ασκούνται στον Τύπο, οι διώξεις κατά δημοσιογράφων και η δυσανάλογη απαγόρευση ιστοσελίδων στο Ίντερνετ.

Θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος
Σε ότι αφορά τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος , στο ψήφισμα που συνοδεύει την έκθεση, επισημαίνονται οι εντατικές προσπάθειες που καταβάλλουν Ελλάδα και Τουρκία για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων και εκφράζεται λύπη για το γεγονός, ότι δεν έχει ανακληθεί ακόμη το casus belli, που έχει κηρύξει η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Στα άλλα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, αξίζει να σημειωθεί, ότι εγκρίθηκαν τροπολογίες ελλήνων ευρωβουλευτών, που αφορούν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, ότι για πρώτη φορά υπάρχει σαφής αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο, όπως αναφέρεται, αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο.

Κυπριακό
Σε ότι αφορά το Κυπριακό, στην έκθεση εκφράζεται λύπη για το γεγονός, ότι το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία, γεγονός, που όπως επισημαίνεται, εξακολουθεί να επηρεάζει τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ζητείται μάλιστα, από την τουρκική κυβέρνηση να το εφαρμόσει πλήρως.

Το ψήφισμα καλεί εκ νέου την τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, ενώ καλεί τις δύο κοινότητες να κεφαλαιοποιήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συμφωνήσουν σε μία βιώσιμη λύση, ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές, επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

Εξάλλου, ζητείται η διακοπή της ροής των εποίκων από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ενώ σε ότι αφορά του αγνοούμενους, καλείται η Τουρκία να διευκολύνει την πρόσβαση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνoούμενους σε στρατιωτικά αρχεία και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με τα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε ότι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, στο ψήφισμα δεν αναιρείται η περσινή θετική έκκληση της Ευρωβουλής για επιστροφή της στους νομίμους κατοίκους της, αλλά προστίθεται ακόμα, νέα έμμεση σχετική αναφορά, με έκκληση για προώθηση του ψηφίσματος-ορόσημο 550 των Ηνωμένων Εθνών.

Η τελική ψηφοφορία επί της έκθεσης της κας. Οομεν Ρόϊτεν θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μάρτιο.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: