"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οχυρώνει τα... PC του

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Δύο ημέρες αφότου ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε τις αποκαλύψεις του WikiLeaks «11η Σεπτεμβρίου της παγκόσμιας διπλωματίας», η αντεπίθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν στο φόρτε της.

Η Χίλαρι Κλίντον εξαπέλυσε μια φρενήρη επιχείρηση προκειμένου να προλάβει τις αρνητικές συνέπειες στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ με συμμάχους και τρίτες χώρες επικοινωνώντας προσωπικά με ηγέτες οι οποίοι εξοργίστηκαν από τα σχόλια και τις αναλύσεις των αμερικανών διπλωματών. Οι προσωπικές επαφές της Κλίντον έγιναν με σκοπό οι Αμερικανοί να επανορθώσουν γι' αυτό που η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «επίθεση στη διεθνή κοινότητα».

Ομως, στον 6ο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου στεγάζεται η eDiplomacy (Ηλεκτρονική Διπλωματία), η ατμόσφαιρα ήταν συγκριτικά πιο ήρεμη. Εκεί μια ομάδα 60 ατόμων συνέχιζε να δουλεύει σκληρά, εκσυγχρονίζοντας τον τρόπο που οι αμερικανοί διπλωμάτες επικοινωνούν μεταξύ τους εμπιστευτικά. Τα διπλωματικά τηλεγραφήματα, παρόμοια με εκείνα που έχει στην κατοχή του το WikiLeaks, έχουν αντικατασταθεί από ένα υψηλής ασφάλειας σύστημα που ονομάζεται Diplopedia, με το οποίο οι πρέσβεις και το προσωπικό τους συγκρίνουν σημειώσεις, περνάνε μηνύματα και, ναι, προσφέρουν αναγνώσεις που κεραυνοβολούν.

Με τις ΗΠΑ να παράγουν 16 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα ετησίως, κανένα σύστημα δεν είναι άτρωτο. Ομως, ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας της eDiplomacy, Ρότζερ Μπόλι, είναι σίγουρος ότι το πρότζεκτ τους θα καταστήσει πολύ πιο ασφαλή την εσωτερική αλληλογραφία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα διαβαθμισμένα τηλεγραφήματα είναι μια τεχνολογία που εμφανίστηκε στα μισά του 20ού αιώνα και σύμφωνα με τον Ρότζερ Μπόλι τα τηλεγραφήματα που μετέφεραν τις αποκαλύψεις της WikiLeaks αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% των επικοινωνιών τους. «Το κρατήσαμε διότι οι άνθρωποι ήταν εξοικειωμένοι με αυτό το σύστημα... Ομως, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την 11η Σεπτεμβρίου διαπιστώσαμε ότι είχαμε ένα πραγματικό πρόβλημα διαχείρισης πληροφοριών και ότι χρειαζόμασταν να εκσυγχρονιστούμε».

Η Diplopedia, που σήμερα είναι προσβάσιμη μόνο από τους servers ενός ασφαλούς Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαθέτει σχεδόν 13.000 άρθρα, τα οποία επεξεργάστηκαν 4.000 υπάλληλοι. Φιλοξενεί μη απόρρητες σελίδες με χαρακτηριστικούς τίτλους όπως «Αποστολή Ιράκ», «Κρατώντας τον ανώτερό σας ενήμερο», «Διαχείριση κρίσης» και «Οδηγός επιβίωσης αξιωματούχου». Σελίδες σε ένα άλλο εσωτερικό ιστότοπο με τίτλο «Κοινότητες» προσφέρουν σε βάθος κάλυψη και ανάλυση των περιοχών, των πρεσβειών, των θεμάτων και μεταδίδονται μέσω επίσημων τηλεγραφημάτων.

Η ομάδα της eDiplomacy θέλει να επιτρέψει στους διπλωμάτες να επικοινωνούν ελεύθερα -ίσως όχι με το κοινό της WikiLeaks, αλλά με ένα άλλο. «Αυτό συμβαδίζει με όλους τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής μας», είπε στην ιστοσελίδα Politico ο Ρότζερ Μπόλι. «Ξεκινάς από την ανάγκη να γνωρίζεις και πηγαίνεις προς την ανάγκη να μοιράζεσαι. Ακόμα και με τις διαρροές θα εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε στην πλευρά της ανάγκης να μοιραζόμαστε», συνεχίζει ο Μπόλι. «Η Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζει πολύ αυτό που κάνουμε. Η αντίδρασή της για την WikiLeaks υπήρξε οργισμένη αλλά πολύ υπεύθυνη. Δεν τα σταμάτησαν όλα. Δεν θεωρώ ότι η ασφάλεια και η ανοικτή στάση αποκλείουν η μια την άλλη. Πρέπει ένας άνθρωπος που έχει χτυπηθεί από αστραπή να φοβάται την αστραπή περισσότερο ή λιγότερο;» αναρωτήθηκε.

Ανάμεσα στους βετεράνους της αμερικανικής διπλωματίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχουν ακόμη αντιστάσεις. «Υπάρχουν πολλά στελέχη που πιστεύουν ότι τίποτα δεν πρέπει να είναι διάφανο», λέει ο Μπόλι. «Και θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με αυτές τις λειτουργίες είναι διάφανοι... αλλά θεωρώ μια πιο διάφανη σχέση με τον κόσμο απαραίτητη προϋπόθεση». Η ειρωνεία σε όλο αυτό είναι ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ταιριάζουν και με το δόγμα του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, που λέει να πιστεύουμε στο εξής: Οι ανοιχτές κυβερνήσεις είναι καλύτερες κυβερνήσεις.

EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: