"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ευρωκοινοβούλιο: Nέα ντιρεκτίβα για την ιατρική περίθαλψη ασθενών εκτός συνόρων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ
sisour@orange.fr

Οι ασθενείς που, για κάποιους λόγους, αναζητούν ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη σ' άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν θα αφήνονται, πλέον, στην τύχη τους και θα δικαιούνται επιστροφή των εξόδων που έκαναν, για χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία, στην αλλοδαπή.

Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνει η νέα ντιρεκτίβα που ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, διευκρινίζοντας όμως ότι η εν λόγω οδηγία θα τεθεί σε ισχύ τριάντα μήνες μετά την τελική έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τις κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., που θα πρέπει, σ' αυτό το διάστημα, να προχωρήσουν σε αλλαγές της σχετικής νομοθεσίας τους.

Με τη νέα αυτή Οδηγία θα αποσαφηνιστούν, επιτέλους, τα δικαιώματα των ασθενών, που μέχρι τώρα ήταν ασαφή, δήλωσε η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, Γαλλίδα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού-Λαϊκού Κόμματος, Φρανσουάζ Γκροσετέτ.

Από τη στιγμή που θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες, οι πολίτες της Ε.Ε. θα μπορούν να λαμβάνουν επιστροφή των εξόδων τους, για περίθαλψη που τους παρασχέθηκε σε άλλο κράτος-μέλος, εφ' όσον το είδος αυτής της περίθαλψης και το κόστος της θα μπορεί να καλυψθεί από το κράτος-μέλος στο οποίο είναι ασφαλισμένοι.

Παράλληλα, οι αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τους ασθενείς να λαμβάνουν «εκ των προτέρων έγκριση» για περιπτώσεις περίθαλψης, όπου απαιτείται μακροχρόνια παραμονή σε νοσοκομείο με διανυκτέρευση ή παροχή εξειδικευμένης θεραπείας. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ορίσουν «εθνικά σημεία επαφής» για την παροχή πληροφόρησης στα άτομα που σκέπτονται να αναζητήσουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλο κράτος-μέλος, από τα οποία θα μπορούν να ζητήσουν και βοήθεια στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα.

Σημειώνεται ότι η διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τους ασθενείς που εξαναγκάζονται να παραμείνουν επί μακρόν σε καταλόγους αναμονής στο εξωτερικό, εξαιτίας του ότι στις χώρες τους δεν υπάρχουν οι ενδεδειγμένες θεραπείες. Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι οι κανόνες αφορούν μόνον αυτούς που επιλέγουν να αναζητήσουν θεραπεία σε άλλο κράτος-μέλος και ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για τους πολίτες που αναζητούν επείγουσα περίθαλψη όταν επισκέπτονται άλλο κράτος-μέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: