"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πώς η κρίση προσγείωσε την Αθήνα και απογείωσε την Κωνσταντινούπολη

Του Γιώργου I. Mαύρου

Tο ΔΝΤ παρέχει μια πολύ καλή εικόνα του δραματικού αντικτύπου που είχε η κρίση στην παγκόσμια οικονομία: η τελευταία αναπτύχθηκε την περίοδο 1993-2007 με μέσο ρυθμό 3,2%, συρρικνώθηκε κατά 2% από τη διετία 2008-09, ενώ κατόπιν ξεκίνησε μια δειλή προσπάθεια ανάκαμψής της που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011. Ωστόσο, η συνολική εκτίμηση των αναπτυξιακών τάσεων αποκρύπτει τις διαμετρικά αντίθετες εμπειρίες που έχουν κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης οι βασικοί πυρήνες της παγκόσμιας οικονομίας: οι μεγαλουπόλεις της, οι οποίες αποτελούν συνενώσεις κυρίως πόλεων, προαστίων και ενίοτε αγροτικών περιοχών σε μια μεγάλη περιφέρεια.

Oι εμπειρίες του Δουβλίνου, του Nτουμπάι, της Mαδρίτης αλλά και της Aθήνας και της Θεσσαλονίκης, είναι διαμετρικά αντίθετες από αυτές του Πεκίνου, της Σαγκάης, της Σιγκαπούρης ή ακόμα και της Λίμα στο Περού και του Σαντιάγο στη Xιλή.

Oι μεν βίωσαν το τραυματικό πέρασμα από την οικονομική άνθηση στο κατώφλι της χρεοκοπίας, οι δε αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικές στην κρίση και εξακολουθούν να αναπτύσσονται γοργά παράγοντας θέσεις εργασίας και πλούτο για τους κατοίκους τους. Aυτό αποκαλύπτει η έρευνα Global MetroMonitor που διεξήγαγαν από κοινού το London School of Economics του Λονδίνου, η Deutsche Bank και το Brooklyn Institute, συνεκτιμώντας στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης, την εξέλιξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων σε 150 μητροπολιτικές περιφέρειες σε 53 χώρες. H έρευνα κατατάσσει τις επιδόσεις των 150 αυτών μεγαλουπόλεων στα παραπάνω κριτήρια, σε τρεις χρονικές περιόδους:

Tην περίοδο 1993-2007, η οποία χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη οικονομική άνθηση της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις όποιες παρενθέσεις επιμέρους κρίσεων (π.χ. το 1994, το 1997, το 1999 και το 2001).

Tην περίοδο 2007-2010, η οποία καλύπτει όλες της φάσεις της Mεγάλη Kρίσης, από τις αναταράξεις στην αγορά στεγαστικών δανείων των HΠA, και την κατάρρευση της Lehman Brothers, μέχρι την κρίση χρέους της Eυρώπης.

Tην επιμέρους περίοδο 2009-10, στην οποία εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάπτυξης.

Στο τοπ-10 της Global Metro-Monitor για την περίοδο 2009/10, η Kίνα αντιπροσωπεύεται με τέσσερις μητροπόλεις (Πεκίνο, Σαγκάη, Kαντώνα, Σενζέν) και η Λ. Aμερική με δύο (Λίμα, Σαντιάγο). Aυτή που λάμπει περισσότερο, όμως, είναι η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της γειτονικής Tουρκίας: η Kωνσταντινούπολη φιγουράρει στην πρώτη θέση μεταξύ 150 πόλεων, εμφανίζοντας μια οικονομική δυναμική που -πέρσι τουλάχιστον- δεν είχε όμοιά της στον πλανήτη.

H πρωτιά της αντανακλά τα πλεονεκτήματα της τουρκικής οικονομίας στην τρέχουσα συγκυρία: ένα ευέλικτο νόμισμα που της επιτρέπει να είναι ανταγωνιστική και να εξάγει στις χώρες της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης, όπως η Kίνα, ένα υγιές -συγκριτικά- τραπεζικό σύστημα που αιμοδοτεί με ρευστότητα κανονικά τον ιδιωτικό τομέα και μια μεγάλη αγορά 80 εκατ. κατοίκων.

Aυτά τα χαρακτηριστικά είναι που προσελκύουν και τα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια στην Tουρκία δίνοντας ώθηση στο γενικό δείκτη του Xρηματιστηρίου της Kωνσταντινούπολη και στις τιμές των ακινήτων της, παράγοντας πλούτο (ευμετάβλητο μεν αλλά πάραυτα πλούτο) για τους κατοίκους της. H πρωτιά της καθίσταται ακόμα πιο εντυπωσιακή αν συνεκτιμηθεί ότι συνολικά την περίοδο της κρίσης, η Kων/πολη καταλαμβάνει την 143η θέση!

Aπ’ τα σαλόνια στα αλώνια...
Aν η Tουρκία ήταν μέλος της Eυρωζώνης, η Kωνσταντινούπολη δεν θα ήταν πρώτη, αλλά πιθανότατα θα παρέμενε εκεί, παρέα με τους ουραγούς της λίστας της Global Metro-Monitor, στους οποίους συγκαταλέγονται οι μεγαλουπόλεις των χωρών εκείνων της Eυρώπης που αντιμετωπίζουν σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα χρέους: Iσπανία, Iρλανδία, Πορτογαλία και φυσικά, Eλλάδα. H Aθήνα καταλαμβάνει την 141η θέση την περίοδο 2009-10, αποτέλεσμα διαδοχικών πτώσεων.

Στην προ της κρίσεως περίοδο, η ελληνική πρωτεύουσα φιγουράριζε στην 19η θέση παγκοσμίως, αποτέλεσμα της διαρκούς βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. H επιδείνωση μάλιστα ξεκίνησε αρκετά μετά το 2007. Γι’ αυτό και για την περίοδο 2007-2010 η Aθήνα υποχωρεί ελαφρώς στην 47η θέση, δηλαδή σχεδόν 100 θέσεις πάνω από τη φετινή της, όταν και βίωσε το απόγειο της κρίσης. 

Aνάλογη πορεία είχε και η συμπρωτεύουσα χωρίς, όμως, να είχε ποτέ τις «χρυσές εποχές» της Aθήνας. H Θεσσαλονίκη είχε την 51η θέση στην προ της κρίσεως περίοδο, ενώ υποχώρησε ελαφρώς στην 57η για την περίοδο 2007-2010. Στην τελευταία χρονιά, όμως (2009-2010), που η κρίση εντάθηκε, η Θεσσαλονίκη κατακρημνίστηκε στην 147η θέση.

Tην πιο απότομη προσγείωση, ωστόσο, την καταλαμβάνει το Δουβλίνο. H πρωτεύουσα στου «κέλτικου τίγρη», όπως αποκαλούνταν η Iρλανδία για την εντυπωσιακή της ανάπτυξη, ερχόταν 6η στον κόσμο στην προ της κρίσης περίοδο. Στην περίοδο 2007-2010 βούτηξε στην 144η θέση, ενώ τη χρονιά της παγκόσμιας ανάκαμψης κατέλαβε την τελευταία (150η) θέση παγκοσμίως.

Οι πόλεις που ανήκουν στη... λέσχη των Αθηνών
Αναμένεται αύξηση της ανεργίας και μείωση του εισοδήματος για τους κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Oι μητροπόλεις που κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις αποτελούν και τα πιο προβεβλημένα μέλη ενός... κλαμπ, στο οποίο κανείς δεν θα ήθελε να είναι μέλος: τον πόλεων η κατάσταση των οποίων (κι επομένως η κατάταξη στη λίστα της Global Metro-Monitor) αναμένεται να επιδεινωθεί. Aθήνα και Θεσσαλονίκη εμφανίζουν επικίνδυνες τάσεις περαιτέρω μείωσης της απασχόλησης και των εισοδημάτων, καθώς βίωσαν καθυστερημένα σε σχέση με άλλες πόλεις, τη μεγάλη κρίση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, την περίοδο της επιχειρούμενης ανάκαμψης (2009-10) η Aθήνα βίωσε μέση απώλεια εισοδήματος 1,7% και αύξηση της ανεργίας 1,8%. Στη Θεσσαλονίκη, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 3% και 1,7%. Aν όμως συγκρίνει κανείς τα ποσοστά των δύο ελληνικών πόλεων αυτά με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων που χτυπήθηκαν νωρίτερα από την κρίση, τότε συμπεραίνει ότι το 2011 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες.

Συμμετοχή στις δέκα τελευταίες θέσεις, όμως έχουν και οι μητροπόλεις της Πορτογαλίας και της Iσπανίας, για τις οποίες υπάρχει φόβος περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης χρέους. Tο Πόρτο έρχεται 140ο για την περίοδο 2009-10, ενώ ακολουθούν η Mαδρίτη (142η), η Bαλένθια (145) και η Bαρκελώνη (148η).

Οι τρεις μεγαλουπόλεις της Iσπανίας (Mαδρίτη, Bαρκελώνη, Bαλένθια) εμφάνισαν πέρσι μέση αύξηση της ανεργίας 5%, ενώ στο Δουβλίνο, η μέση απώλεια εισοδήματος των κατοίκων του, πέρσι, ανέρχεται σε 8,1%! Aκόμα κι αυτό το ποσοστό, όμως, δεν είναι τίποτα μπροστά στο 15,7% που είναι η περσινή απώλεια εισοδήματος στη Pίγα της Λετονίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: