ΙΡΑΚ: Μαζική η έξοδος των Χριστιανών
MARTIN CHULOV / The Guardian
Οι καθεδρικοί τους ναοί παραμένουν σιωπηλοί και οι γειτονιές τους αδειάζουν με ταχείς ρυθμούς. Η χρονιά που πέρασε ήταν μία από τις χειρότερες στην ιστορία για τους χριστιανούς του Ιράκ, καθώς χιλιάδες από αυτούς εγκατέλειψαν τη χώρα μέσα στο 2010. Οι πνευματικοί τους ηγέτες υποστηρίζουν ότι διέρχονται μία από τις κρισιμότερες περιόδους της δισχιλιετούς παρουσίας τους στην κεντρική Αραβία.
Η πρόσφατη μαζική έξοδος των χριστιανών οφείλεται εν μέρει στο μακελειό που προκάλεσε η Αλ Κάιντα σε Καθολική Εκκλησία της Βαγδάτης στις 31 Οκτωβρίου, όπου βρήκαν τον θάνατο 60 άνθρωποι, τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι 100 και μία ήδη φοβισμένη κοινότητα, τρομοκρατήθηκε περαιτέρω. Από τότε, η τρομοκρατική οργάνωση συνέχισε να στοχοποιεί χριστιανούς στα σπίτια τους, επιτιθέμενη μάλιστα και σε επιζώντες του μακελειού στην εκκλησία και σε μέλη των οικογενειών τους. Στη Βαγδάτη, τη Μοσούλη και το Κιρκούκ, οι χριστουγεννιάτικες λειτουργίες ακυρώθηκαν για τον φόβο νέου χτυπήματος. Επίσης, οι ιερείς και οι εκπρόσωποι της χριστιανικής κοινότητας αποφάσισαν να μη στολίσουν τα σπίτια τους φέτος. Ο λόγος ήταν ότι φοβούνταν πως η Αλ Κάιντα θα παρατηρούσε σε ποια σπίτια υπήρχαν λαμπιόνια και θα εξαπέλυε χτυπήματα εναντίον τους.
«Πλέον, το 80% των χριστιανών δεν πάει στην Εκκλησία», μας λέει ο επικεφαλής του Χριστιανικού Ιδρύματος του Ιράκ, Αμπντουλάχ αλ Νουφάλι. «Δεν υπάρχει πια κατηχητικό τις Κυριακές και κανένας τρόπος να διδαχθεί ένα παιδί τη χριστιανική θρησκεία. Στις γιορτές, είχαμε μια σύσκεψη για το τι πρέπει να κάνουμε. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα οργανώσουμε μόνο μία θεία λειτουργία, αντί για πολλές, όπως τα προηγούμενα χρόνια», προσθέτει.
Η εκκλησία της ενορίας του Νουφάλι είχε κλείσει και σφραγιστεί το 2005, όταν η βία βρισκόταν στο απόγειό της στη Βαγδάτη. Εκτοτε, όμως, οι περισσότερες παραμένουν ανοιχτές. Μέχρι τώρα. Μετά την επίθεση του περασμένου Οκτωβρίου έκλεισαν περίπου 10 εκκλησίες. Σε όσες έμειναν ανοιχτές, το ποίμνιο που προσέρχεται στις ακολουθίες έχει μειωθεί δραματικά.
Ο χριστιανικός πληθυσμός του Ιράκ έχει μειωθεί στο μισό από τότε που κατέρρευσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Τους τελευταίους δύο μήνες, όμως, ο ρυθμός αποχώρησής τους από τη χώρα έχει επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει μαζικές προσελεύσεις χριστιανών στη Συρία, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Το ίδιο ισχύει και για τον κουρδικό Βορρά του Ιράκ, όπου η τοπική κυβέρνηση προσφέρθηκε να τους παράσχει καταφύγιο και προστασία.
Κούρδοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 οικογένειες χριστιανών ανταποκρίθηκαν στην προσφορά. Ο Νουφάλι όμως πιστεύει ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Τονίζει ότι οι Κούρδοι φέρθηκαν με ζεστασιά και ευγένεια στους χριστιανούς, αλλά θεωρεί ότι ο εσωτερικός εκτοπισμός δεν αποτελεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.
Στον Λίβανο, τα δεινά των χριστιανών του Ιράκ έχουν τραβήξει την προσοχή των ομοθρήσκων τους. Ο πατήρ Γιουσούφ Μουανές, του Συμβουλίου Καθολικών Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, αποδίδει τις επιθέσεις σε αρχαίες έριδες: «Δεν έχει βγει ούτε ένας μουφτής να καταδικάσει αυτό που γίνεται», μας λέει. Κάτι ανάλογο άλλωστε συνέβη και στη δική του χώρα, όπου κάποτε οι χριστιανοί ήταν πλειοψηφία, αλλά αποδεκατίστηκαν από τη μετανάστευση και τον εμφύλιο πόλεμο.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΘΡΗΣΚΕΙΑ,
ΙΡΑΚ,
ΙΣΛΑΜ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου