"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δύναμη απ' την προστασία των αδυνάτων, θέλει η Τουρκία

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Οι περίπου 200 τούρκοι διπλωμάτες στο Ερζερούμ, μπροστά στους οποίους μίλησε την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου, καλούνται τη νέα χρόνια να αναλάβουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανεβάζουν κι άλλο τον πήχη για την τουρκική διπλωματία.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε πριν από λίγες ημέρες το όραμά του «να παίξει η Τουρκία το ρόλο της συνείδησης του διεθνούς συστήματος», αναλαμβάνοντας έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το λόγο αυτό η Αγκυρα, με εργαλείο τη θέση που έχει σε περίπου δέκα διεθνείς οργανισμούς, διαμορφώνει μια μεγάλη ατζέντα πρωτοβουλιών.

Πρώτος στόχος είναι, σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, να γεφυρώσει το πολιτικό χάσμα μεταξύ αναπτυγμένου Βορρά και αναπτυσσόμενου Νότου, επιχειρώντας «να γίνει η Τουρκία ο εκπρόσωπος των φτωχών και υπανάπτυκτων χωρών που θα καταγγέλλει τις πολιτικές ανισότητες».

Ηδη η Τουρκία ασκεί την προεδρία της Συνέλευσης του ΟΗΕ για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες (LDC) και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει τον Μάιο διάσκεψη ηγετών 50 χωρών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται στην πόλη και η σύνοδος των 47 υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο επίσης προεδρεύει για το 2011. Την κοινή σύσκεψη όλων των εκπροσώπων των δύο οργανισμών η Αγκυρα τη διαφημίζει ως τη «μεγαλύτερη συνάντηση στον κόσμο μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».

Ο Α. Νταβούτογλου επιφυλάσσει ακόμη έναν ρόλο για την Κωνσταντινούπολη. Επιθυμεί να την καταστήσει ένα κέντρο «προληπτικής και διαμεσολαβητικής διπλωματίας», και μάλιστα από κοινού με τη Φιλανδία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και μια νέα πρωτοβουλία για τον πυρηνικό αφοπλισμό, σε συνεργασία με την Αυστρία και την Ιαπωνία. Στον τομέα των πυρηνικών είναι πρόσφατη η προσπάθεια της Αγκυρας να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στο πρόβλημα με το Ιράν, κίνηση που την έφερε ακόμη μία φορά αντιμέτωπη με την Ουάσιγκτον, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι την τουρκική προσέγγιση με την Τεχεράνη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του υποστηρικτή των μουσουλμανικών χωρών και κυρίως των Παλαιστινίων, στάση που την έφερε επανειλημμένα σε σύγκρουση με το Ισραήλ, το οποίο χαρακτηρίζει «κύρια απειλή στη Μέση Ανατολή». Πιο εντυπωσιακή περίπτωση ήταν η δημόσια σύγκρουση του τούρκου πρωθυπουργού στο Νταβός με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες για την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα το 2008.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τ. Ερντογάν ανακηρύχθηκε μετά από ψηφοφορία στην αραβική ιστοσελίδα του CNN ως ο «άνδρας της χρονιάς», με 74%.

Στους στρατηγικούς στόχους της Αγκυρας περιλαμβάνεται και η συνέχιση του «εναγκαλισμού» με τις χώρες των Βαλκανίων, ακόμη και με τον παραδοσιακό της εχθρό, το Βελιγράδι. Ηδη στην περιοχή δραστηριοποιούνται περίπου 20.000 τούρκοι επιχειρηματίες, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως μέσω της Τουρκικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στη δική του ομιλία στους τούρκους διπλωμάτες ο Α. Νταβούτογλου έκανε λόγο για μια «διορατική διπλωματία», που θα προβλέπει τις κρίσεις πριν ξεσπάσουν και τοποθέτησε την Τουρκία ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες χώρες που συνέβαλαν στην παγκόσμια τάξη. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: