"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γερμανικό "οχι" στην Τουρκικη ένταξη

Τη δυσπιστία του γερµανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε έναντι της Τουρκίας αποκαλύπτουν (ή επιβεβαιώνουν…) τα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν από το Wikileaks: λίγο αφότου ανέλαβε καθήκοντα, τον Νοέµβριο του 2009, ο Βεστερβέλε είπε στη Χίλαρι Κλίντον πως η Τουρκία είναι υπερβολικά µεγάλη καιόχι αρκετά σύγχρονη για να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Αν η Γερµανία έπρεπενα αποφασίσει σήµερα για την ένταξη της Τουρκίας, η απάντηση θα ήταν «σαφώς αρνητική», εµφανίζεται να είπε ο Βεστερβέλε στην αµερικανίδα οµόλογό του λίγο µετά την υπουργοποίησή του. Μια χώρα τόσο µεγάλη όπως αυτή δεν µπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρηµατολόγησε ο επικεφαλής της γερµανικής διπλωµατίας και µέλος των Ελεύθερων ∆ηµοκρατών. «Ο Βεστερβέλε δεν θεωρεί την Τουρκία αρκετά σύγχρονη χώρα», µετέφεραν οι αµερικανοί διπλωµάτες στα τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν. Ωστόσο, «αυτό το ερώτηµα», το ερώτηµα της ένταξης, θα τεθεί – κατά τον γερµανό υπουργό – µόνο ύστερα από πέντε - έξι χρόνια.

Την άποψη πως η Τουρκία είναι ανέτοιµη σε αυτό το στάδιο να ενταχθεί στην Ε.Ε. ο Βεστερβέλε την έχειεκφράσει και δηµοσίως – την είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του στη γερµανική «Bild» τον Ιούλιο. Παράλληλα, όµως, έχει διατυπώσει την άποψη πως η πλήρης ένταξη της γείτονος είναι δυνατή· µάλιστα, τον περασµένο Ιανουάριο, όταν επισκέφθηκε την Τουρκία, υποσχέθηκε «δίκαιη αντιµετώπιση» της χώρας. Τα τηλεγραφήµατα, επισηµαίνουν τα γερµανικά µέσα ενηµέρωσης, αποκαλύπτουν πως ο Βεστερβέλε διατηρεί «µεγαλύτερες αµφιβολίες από ό,τι πιστευόταν ότι η Τουρκία θα καταφέρει να ενταχθεί», κι ας έχει φανεί στο παρελθόν να συγκρούεται στο ζήτηµα αυτό µε τους Χριστιανοδηµοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας, προκρίνοντας αντ’ αυτής την ιδέα µιας «προνοµιακής σχέσης».

Ο Πάπας
Κάθετα αρνητικό στο θέµα της ένταξης της Τουρκίας εµφανίζουν τα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα και τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄. Σύµφωνα µάλιστα µε τα διαβαθµισµένα έγγραφα, πριν ακόµα γίνει πάπας,ο καρδινάλιος Ράτσινγκερ ηγήθηκε της (αποτυχηµένης) προσπάθειας της Αγίας Εδρας να περιληφθεί αναφορά στις «χριστιανικές ρίζες» της Ευρώπης στο Ευρωσύνταγµα.

Στα τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν για το Βατικανό, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ περιγράφεται ως ένας άνθρωπος ενίοτε αποκοµµένος από τον έξω κόσµο, καθώς οι συνεργάτες του προσπαθούν να τον προστατεύσουν από τις αρνητικές ειδήσεις. Το δεξί του χέρι, ο καρδινάλιος Ταρτσίσιο Μπερτόνε, χαρακτηρίζεται ένας «yes man» (άνθρωπος δουλικός, που λέει συνέχεια «µάλιστα κύριε») χωρίς διπλωµατική εµπειρία. 

Σε διαβαθµισµένο έγγραφο που χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2009 επισηµαίνεται ότι για τις επικοινωνιακές «γκάφες» του Πάπα (όπως ήταν η οµιλία του στο Πανεπιστήµιο του Ρέγκενσµπουργκ το 2006, κατά τη διάρκεια της οποίας έδωσε στους µουσουλµάνους την εντύπωση πως εξισώνει το Ισλάµ µε τη βία) ευθύνονται οι εσωτερικές και εξωτερικές επικοινωνιακές δοµές του Βατικανού, και δη η «τεχνοφοβία» των καρδιναλίων. «Μόνο ένας κορυφαίος σύµβουλος του Πάπα έχει Blackberry και µερικοί άλλοι έχουν λογαριασµούς ηλεκτρονικού ταχυδροµείου», επισηµαίνεται. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: