"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ισραηλινή λύση για τη λειψυδρία των νησιών

Του Βασίλη Μούρτη

(...) Η πρώτη οικονομικού χαρακτήρα συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ που θα πάρει σάρκα και οστά αναμένεται να είναι η εγκατάσταση πέντε μονάδων αφαλάτωσης σε ισάριθμα νησιά του Αιγαίου, τα οποία αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

Το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό και αν πετύχει, που θεωρείται βέβαιο, η εφαρμογή του θα γενικευτεί σε όλα τα νησιά που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Η γενίκευση, βέβαια, αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των μεταφορέων νερού με πλοία, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο (εν προκειμένω οι Έλληνες φορολογούμενοι) θα πληρώνει πολύ φτηνότερα το νερό για τα νησιά, το οποίο, μάλιστα, θα είναι και καλύτερης ποιότητας.

Οι Ισραηλινοί θεωρούνται οι καλύτεροι, διεθνώς, στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Έχουν κατορθώσει, μάλιστα, να ανακυκλώνουν το 80% όλων των υδάτινων πόρων που χρησιμοποιούν. Και το ανακυκλωμένο νερό, τις περισσότερες φορές, είναι καλύτερης ποιότητας από το μη ανακυκλώσιμο που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Η εφαρμογή ενός παρόμοιου προγράμματος στη Θεσσαλία θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τεράστιων ποσοτήτων νερού, ενώ παράλληλα θα μειώνονταν, έως εξαφανίσεως, οι γεωτρήσεις, που μας οδηγούν σε ένα μείγμα θαλάσσιου και πόσιμου νερού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς υπάρχει και για το λεγόμενο «μάνατζμεντ νερού», που σημαίνει τη δυνατότητα χρήσης λίγων ποσοτήτων νερού για πολλές χρήσεις, στο οποίο επίσης οι Ισραηλινοί θεωρούνται πρωτοπόροι.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: