Μην πυροβολείτε τον αγγελιαφόρο για τις δυσάρεστες αλήθειες...
Toυ JULIAN ASSANGE / ΤΗΕ AUSTRALIAN ΤΗΕ HEART OF ΤΗΕ ΝΑΤΙΟΝ
Το 1958, ο νέος (τότε) Ρούπερτ Μέρντοχ, ιδιοκτήτης της (αυστραλιανής) εφημερίδας The News, έγραψε: «Στον αγώνα μεταξύ μυστικότητας και αλήθειας, μοιάζει αδιαμφισβήτητο το ότι η αλήθεια πάντα θα νικά». (...) Μισό αιώνα αργότερα, το WikiLeaks με τόλμη δημοσιεύει γεγονότα που πρέπει να δημοσιοποιηθούν.
Μεγάλωσα στο Κουίνσλαντ, όπου οι άνθρωποι λένε άφοβα τη γνώμη τους. Δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη στις μεγάλες κυβερνήσεις, πιστεύοντας ότι διαφθείρονται εύκολα αν δεν επιτηρούνται. (...) Αυτές οι ιδέες με διαμόρφωσαν. Το WikiLeaks διαμορφώθηκε γύρω από αυτές τις αξίες. Στον πυρήνα του βρίσκεται η ιδέα της χρήσης των τεχνολογιών του Διαδικτύου, ώστε με νέους τρόπους να αποκαλύπτεται η αλήθεια. Το WikiLeaks δημιούργησε ένα νέο είδος δημοσιογραφίας -την επιστημονική δημοσιογραφία. Συνεργαζόμαστε με άλλα μέσα για να μεταδώσουμε τις ειδήσεις, αλλά και για να αποδείξουμε ότι είναι αληθινές. (...)
Οι δημοκρατικές κοινωνίες χρειάζονται ισχυρά Μέσα και το WikiLeaks είναι ένα από αυτά. Τα Μέσα κρατούν τίμιες τις κυβερνήσεις. (...) Το WikiLeaks αποκάλυψε σκληρές αλήθειες για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, για την εταιρική διαφθορά. (...) Δεν είμαστε το μόνο Μέσο που δημοσίευσε απόρρητα αμερικανικά έγγραφα. (...) Κι όμως, το WikiLeaks δέχεται τις πιο σκληρές επιθέσεις από τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους.
Κατηγορήθηκα για προδοσία, παρ' όλο που είμαι Αυστραλός και όχι Αμερικανός πολίτης. Κάποιοι στις ΗΠΑ ζητούν «να βγω από τη μέση». (...) Ο Αυστραλός πρωθυπουργός και η Χίλαρι Κλίντον δεν βρήκαν ούτε μία επικριτική λέξη για τα άλλα Μέσα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Guardian, οι New York Times, το Spiegel είναι παλιά και μεγάλα Μέσα, ενώ το WikiLeaks είναι νέο και μικρό. (...)
Και ποια είναι η στάση της αυστραλιανής κυβέρνησης; Κάθε φορά που το WikiLeaks δημοσιεύει την αλήθεια για παραβιάσεις Αμερικανών πρακτόρων, οι Αυστραλοί πολιτικοί ψέλνουν μαζί με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Θέτετε σε κίνδυνο ζωές! Εθνική Ασφάλεια! Ρισκάρετε τις ζωές στρατιωτών!». Και μετά λένε ότι οι δημοσιεύσεις του WikiLeaks δεν έχουν καμία σημασία. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Αποφασίστε τελικά τι ισχύει; (...) Το WikiLeaks έχει ιστορία τεσσάρων ετών. Σε αυτά τα χρόνια έχουμε αλλάξει κυβερνήσεις, αλλά όσο μπορούμε να πούμε, κανένας άνθρωπος δεν έχει πάθει κακό.
Ομως οι ΗΠΑ, με την παθητική συνέργεια της αυστραλιανής κυβέρνησης, έχουν σκοτώσει χιλιάδες τούς τελευταίους μόνο μήνες. (...) Η αμερικανική διπλωματική αλληλογραφία, την οποία δημοσιοποίησε το WikiLeaks, αποκάλυψε ορισμένα συγκλονιστικά στοιχεία. (...) Η «καταιγίδα» που πλήττει το WikiLeaks αποδεικνύει εκ νέου την ανάγκη υπεράσπισης του δικαιώματος των Μέσων να αποκαλύπτουν την αλήθεια».
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ,
ΜΜΕ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
WIKILEAKS
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου