"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Καµπανάκι για αδιέξοδο χτυπά η Ευρώπη στην Τουρκία

Από την Αριστοτελία Πελώνη

ΜΑΣΤΙΓΙΟ χωρίς καρότο ετοιµάζει η Ε.Ε. για την Τουρκία, η ενταξιακή διαδικασία της οποίας φτάνει σε αδιέξοδοτο επόµενο εξάµηνο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στα Συµπεράσµατα αξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας που αναµένεται να υιοθετηθούναύριο από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών τηςΕ.Ε., η γλώσσα είναι ιδιαίτερα σκληρή για τη µη συµµόρφωση της Αγκυραςµε τις υποχρεώσεις της – κυρίως έναντι της Κύπρου – ενώ η Τουρκία δεν µπορεί να ανοίξει ούτε ένα διαπραγµατευτικό κεφάλαιο...

Η Ενωση αναµένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στα Συµπεράσµατα,τα οποία θα λάβουν την τελική τους µορφήαύριο στις Βρυξέλλες. Στο προσχέδιο του κειµένου, στέλνει µήνυµα στην Αγκυρα πως οφείλει να επιταχύνει τον ρυθµό των διαπραγµατεύσεων και «να σεβαστεί τις συµβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε.». 

 Οι συµβατικές υποχρεώσεις είναι αυτές έναντι της Κύπρου και συγκεκριµένα η υποχρέωσή της να εφαρµόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και να ανοίξει τα λιµάνια και τα αεροδρόµιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, καθώς και η υποχρέωση εξοµάλυνσης των σχέσεών της µε την Κυπριακή Δηµοκρατία.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν κατάφερε να ανοίξει ούτε ένα διαπραγµατευτικό κεφάλαιο τεχνικής φύσεως, ούτε καν αυτό του ανταγωνισµού, κυρίως επειδήτο κεφάλαιοαφορά την οικονοµία και θίγει, σε κάποιες περιπτώσεις, συµφέροντα τουρκικώνεταιρειών. Αυτό όµως σηµαίνει ότι η διαδικασία, όπως γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ, οδηγείται µε µαθηµατική ακρίβεια σε αδιέξοδο τον Ιούνιο του 2011. Κι αυτό διότι δεν θα υπάρχουν νέα κεφάλαια προς διαπραγµάτευση, καθώς 14 κεφάλαια βρίσκονται στο ψυγείο λόγω Κυπριακού. Τα έξι έχει παγώσει µονοµερώς η Κυπριακή Δηµοκρατία, ενώ τα οκτώ πάγωσανµε κοινοτική απόφαση το 2006 λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρµόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο. 

Σηµειώνεται ότι το κεφάλαιο του ανταγωνισµού δεν συµπεριλαµβανόταν στα κεφάλαια που έχουν µπει στο ψυγείο. Το πάγωµα αυτό φοβόταν η ελληνική πλευρά, βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η ενταξιακή πορεία της γείτονος, όταν έκανε την πρόταση για ένα «νέο Ελσίνκι» γιατην Τουρκία και πρότεινε την πραγµατοποίηση τον Ιούλιο µιας Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας ώστε, όπως έλεγαν διπλωµατικέςπηγές, «να µην κρύβεται κανένας πίσω από το Κυπριακό». Τον Ιούνιο από τη µια θαέχει διαφανείτο αδιέξοδο, έλεγαν οι ίδιες πηγές, ενώ θα έχουν πραγµατοποιηθεί και οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: