"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ: Επιμένουν στη σκληρή γραμμή

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Στη σκληρή γραμμή στο θέμα της ονομασίας επιμένουν τα Σκόπια, παρά το γεγονός ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και η Σύνοδος της ΕΕ άφησε στον «πάγο» την προσέγγιση της χώρας με τις ευρωατλαντικές δομές.

Ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην ετήσια ομιλία του στη Βουλή της ΠΓΔΜ έθεσε εκ νέου «κόκκινες γραμμές» που δυσχεραίνουν τη διαδικασία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Ιβάνοφ επεσήμανε ότι ο ίδιος ως πρόεδρος της χώρας δεν θα επιτρέψει να συζητηθεί μια λύση η οποία θα θίγει «τη ''μακεδονική'' ταυτότητα, τη ''μακεδονική'' γλώσσα και το Σύνταγμα της ''Δημοκρατίας της Μακεδονίας'', που αποτελεί τον θεματοφύλακα της εθνικής μας ακεραιότητας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας...».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι το όνομα «αντανακλά ένα θεμελιώδες στοιχείο της ''μακεδονικής'' ταυτότητας» και ότι η τελευταία απόφαση θα ληφθεί από τους ίδιους τους πολίτες. Η ομιλία αυτή του προέδρου της ΠΓΔΜ, που εκφωνήθηκε παρουσία και του πρωθυπουργού της χώρας Ν. Γκρούεφσκι, επιβεβαιώνει την ύπαρξη σοβαρών εμποδίων για επίτευξη προόδου στο πρόβλημα της ονομασίας.

Πιο σημαντικό πρόβλημα αναδεικνύεται η απόρριψη εκ μέρους της σκοπιανής πλευράς της προοπτικής αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας. Η Αθήνα θεωρεί ότι η όποια λύση στην οποία θα καταλήξουν τα δύο μέρη πρέπει να έχει ισχυρό πλαίσιο εγγυήσεων εφαρμογής και το βασικό μέσο για να επιτευχθεί είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να περιβληθεί με συνταγματική ισχύ η νέα erga omnes ονομασία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ταυτότητας, δεν είναι μονο συμβολικοί οι λόγοι για τους οποίους η σκοπιανή πλευρά ανεβάζει τόσο ψηλά τον πήχη.

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Αθήνα είναι ότι, σε αντίθεση με τη σκληρή γραμμή που είχε παρουσιάσει ο Αδ. Βασιλάκης στον Μ. Νίμιτς, τον Νοέμβριο του 2009, η χώρα μας θεωρεί πλέον ότι η λύση πρέπει να καλύψει μόνο την ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων.

Η σκοπιανή πλευρά, πάντως, από το 2008 επέμενε ότι δεν αρκεί η σιωπηρή κατοχύρωση της γλώσσας και της εθνικότητας (μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ, όπως είναι η UN Terminology), αλλά πρέπει ρητά να αναγνωριστούν από την Ελλάδα, κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί όμως καμία ελληνική κυβέρνηση.

ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΓΥΡΟΛΟΓΟΙ
Μακριά από τη Γηραια Ηπειρο, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, έχουν καταφύγει πλέον τα Σκόπια προκειμένου να βρουν υποστηρικτές στη διένεξή τους με την Ελλάδα για το όνομα «Μακεδονία». Χαρακτηριστικά, επιλέγοντας την απόκλιση από την επίσημη ευρωπαϊκή (αλλά και αμερικανική) γραμμή, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Γκρούεφσκι συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Αφρικής στη Λιβύη, με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρ. Μουγκάμπε, έναν ηγέτη τον οποίο τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον θεωρούν «τρομοκράτη». Επιπλέον, τα Σκόπια τάχθηκαν στο πλευρό της Συρίας και υποστήριξαν ψήφισμα του ΟΗΕ που καλούσε το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα υψίπεδα του Γκολάν. Υπενθυμίζεται πως Χαράρε και Δαμασκός έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: