"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κύμα προσφύγων από τα Βαλκάνια λόγω βίζας

Tου Αποστολη Φωτιαδη

Περικυκλωμένος από την υπόλοιπη οικογένεια στο σαλόνι του σπιτιού του στη Λίπκοβα, ένα αλβανικό χωριό βόρεια του Κουμάνοβο στα σύνορα Κοσόβου και Σκοπίων, ο Φατμίρ Νασλίου επιδεικνύει τα έγγραφα των βελγικών αρχών που απορρίπτουν το αίτημά του για πολιτικό άσυλο.

Ο Φατμίρ ήταν ένας από τους δεκάδες Αλβανούς και Ρομά πολίτες της περιοχής, οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες παρακινούμενοι από την ανέχεια, αλλά και ψευδείς πληροφορίες ταξιδιωτικών πρακτορείων για γρήγορη και εύκολη ευημερία, ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες. Χρησιμοποιώντας την κατάργηση της βίζας στη ζώνη Σένγκεν για τους κατοίκους των Σκοπίων, όπως και της Σερβίας, που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2009, έφτασαν μέχρι εκεί με οργανωμένα λεωφορεία και έπειτα κατέθεσαν αιτήματα ασύλου ελπίζοντας να εξασφαλίσουν μόνιμη διαμονή και άδεια εργασίας. Οι βελγικές και ευρωπαϊκές αρχές αντέδρασαν γρήγορα απορρίπτοντας παρόμοια αιτήματα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Στίβεν Βανέκερε έφτασε έως και το Κουμάνοβο για να ανασχέσει το ιδιότυπο μεταναστευτικό κύμα από τη γέννησή του ακόμη.

Παρόμοια ταξίδια έχουν οργανωθεί τους τελευταίους μήνες από τη Νότια Σερβία όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο, όπως επίσης και από το βόρειο Κόσοβο όπου Σέρβοι του Κοσόβου προσπαθούν να φτάσουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να καταθέσουν αιτήματα για πολιτικό άσυλο. Οι σουηδικές αρχές έχουν δεχθεί 5.300 αιτήματα για πολιτικό άσυλο από Σέρβους υπηκόους μόνο μέσα στο 2010. Μετά την ανακοίνωση της κατάργησης της βίζας και για την Αλβανία παρουσιάζει αύξηση και το ποσοστό των Αλβανών του Κοσόβου που προσπαθούν να αποκτήσουν αλβανικό διαβατήριο.

Η έκρηξη των αιτημάτων ασύλου που προέρχονται από την περιοχή ανάγκασε το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ενωσης να θεσπίσει την έκδοση εξαμηνιαίων αναφορών σχετικά με την πρόοδο της φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος βίζας για τις χώρες της περιοχής. Εάν η παράτυπη εισροή και κατάχρηση των διαδικασιών ασύλου συνεχιστεί, η Επιτροπή ίσως αναγκαστεί να αναβάλει το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων προσωρινά, πράγμα που θα ανέκοπτε και την ήδη προβληματική ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Οι λόγοι της φυγής
«Η οικονομική ανέχεια, αλλά και τα εθνοτικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη της περιοχής είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο κόσμος θέλει να φύγει», λέει η Ελισαβέτα Τσέτκοβσκα, διοικητική υπεύθυνος για την κοινότητα του Κουμάνοβο. «Τα χωριά στη γύρω περιοχή που κατοικούνται κυρίως από αλβανικούς πληθυσμούς ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με τεράστια ποσοστά ανεργίας και επίσης άγνοια των συνθηκών και των δυνατοτήτων που τους προσφέρονται για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Κάποιοι επιτήδειοι το εκμεταλλεύτηκαν αυτό μιλώντας τους για τη γη της επαγγελίας και αυτοί το πίστεψαν».

Προς το παρόν οι αμφιβολίες για τα αποτελέσματα της φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος της βίζας Σένγκεν για τις χώρες των Βαλκανίων δεν σταμάτησε τo άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων και για τους κατοίκους της Βοσνίας και της Αλβανίας από τις 15 του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτή τη φορά η Ευρώπη παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Τoν περασμένο μήνα η επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σέσελια Μάελμστρομ προειδοποίησε και τις δύο χώρες ότι το προνόμιο της ελεύθερης διέλευσης προς τα ευρωπαϊκά κράτη θα αποσυρθεί, εάν γίνει αντικείμενο κατάχρησης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: