"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Υπνος 10 ωρών απαιτείται για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών

Τουλάχιστον 10 ώρες πρέπει να κοιµούνται κάθε βράδυ τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 10. Σύµφωνα µε έρευναειδικών από το αµερικανικό Πανεπιστήµιο Auburn, τα µικρά παιδιά είναι απαραίτητο να κοιµούνται τόσες ώρες για να έχουν σωστή ανάπτυξη. Στην πραγµατικότητα όµως, όπως διαπίστωσε η καθηγήτρια Ψυχολογίας µε ειδίκευση στηνανάπτυξη του παιδιού, δρ Μόνα Ελ Σέικχ, τα παιδιά στον δυτικό κόσµο κοιµούνται πολύ λιγότερο και συγκεκριµένα 7,5 ώρες κατά µέσον όρο.

Η καθηγήτρια και η οµάδα της µελέτησαν στο εργαστήριο του πανεπιστηµίου τα συµπτώµατα που προκαλεί ο περιορισµένος ύπνος στα µικρά παιδιά. Για χρονικό διάστηµα επτά ηµερών, παρακολούθησαν παιδιά τα οποία κοιµούνταν κάθε βράδυ σε ειδικούς χώρους του εργαστηρίου. Είχαν τοποθετήσειστον καρπό τουςειδικές συσκευέςπου λέγονται κινησιογράφοι και οι οποίεςκατέγραφαν τις κινήσεις του σώµατοςκατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Επιπλέον είχαν τοποθετήσει στο σώµα των παιδιών ηλεκτρόδια για να αποτυπώνουν την επίδραση του στρες στον οργανισµό τους, όταν ο ύπνος ήταν διαταραγµένος.

Οταν το πρωί ξυπνούσαν, οι ειδικοί υπέβαλλαν σε ορισµένες ασκήσεις τα παιδιά για να αξιολογήσουντις δεξιότητές τους. Το συµπέρασµα στο οποίο οδηγήθηκαν – µε ξεκάθαρο τρόπο, όπως ανέφεραν – ήταν ότι τα παιδιά που κοιµούνταν επτά ώρες κατά µέσον όρο δυσκολεύονταν να συγκεντρωθούνκαι να αποδώσουν ικανοποιητικά σε κάποιες δραστηριότητες. Επιπλέον δεν είχαν καλή ψυχική διάθεση.

Η δρ Μόνα Ελ Σέικχ έχει µελετήσει χιλιάδες παιδιά και υποστηρίζει ότι ο σωστός ύπνος είναι πολύτιµος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού και για την υγεία του συναισθηµατικού κόσµου του.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: