"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Εconomist για τον Γιουγκοσλαβικό εμφύλιο

Ο τελευταίος εμφύλιος στην Ευρώπη έγινε στη γειτονική πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου οι εντάσεις παραμένουν ακόμα ολοζώντανες και όπου οι αντίπαλες πλευρές παραμένουν αντίπαλες και συμφωνούν μόνο σε ένα πράγμα. Οτι οι διαφορές τους είναι αμείωτες.

Από τη μια άκρη της πρώην Γιουγκοσλαβίας ώς την άλλη, γράφει ο «Economist», οι άνθρωποι ανησυχούν για την απόδοση δικαιοσύνης (σ.σ. Ισως αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο που τους ενώνει, κρατώντας ταυτοχρόνως ζωντανές τις πικρές μνήμες και τη διχόνοια). Την 1η Μαρτίου επαναλήφθηκε στη Χάγη η δίκη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς. Την ημέρα που ο Κάρατζιτς παρουσίασε εκτενώς την απολογία του, οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν στο αεροδρόμιο Χίθροου τον για ένα διάστημα (επί εμφυλίου) πρόεδρο της Βοσνίας Εγιούπ Γκάνιτς. Και την επόμενη ημέρα συνελήφθη στην Ισπανία ένας Μαυροβούνιος, που κατηγορείται για φόνους και βιασμούς στο Σεράγεβο. Συνελήφθη ύστερα από αίτημα της Βοσνίας.

Μετά τη σύλληψη του Κάρατζιτς, το 2008, μόνο δύο Σέρβοι από τη λίστα καταζητούμενων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία διαφεύγουν τη σύλληψη, γράφει το βρετανικό περιοδικό. Ο σημαντικότερος, λέει, είναι ο Μλάντιτς, ο στρατιωτικός ηγέτης των Σερβόσνιων στον πόλεμο. Λέγεται ότι κρύβεται κάπου στη Σερβία. Ο πρόεδρος της Σερβίας σήμερα, ο Μπορίς Τάντιτς, προσπαθεί να πείσει τη σερβική Βουλή να περάσει μιαν απόφαση με την οποία θα καταδικάζει και θα μνημονεύει το φόνο των 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, το 1995, από σερβικές δυνάμεις.

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, γράφει ο «Economist», η απολογία του Κάρατζιτς ήταν κεραυνός από το παρελθόν. Ο κατηγορούμενος για τα εγκλήματα των Σέρβων στη Βοσνία δήλωσε ότι οι Σέρβοι είχαν ιερό σκοπό και έκαναν ένα δίκαιο αγώνα. Είπε ότι δεν έγινε σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, ούτε καν πολιορκία του Σεράγεβου (σ.σ. Ηταν όλα κατασκευασμένα από τους μουσουλμάνους της Βοσνίας, δήλωσε στο δικαστήριο). Κανείς δεν θα έδινε σημασία σε τέτοιες παλαβομάρες αν δεν είχε συλληφθεί ο Γκάνιτς, γράφει το βρετανικό περιοδικό. Το Μάιο του 1992, δεν είχε περάσει ακόμα μήνας από τότε που οι δυνάμεις των Κάρατζιτς και Μλάντιτς είχαν αρχίσει την πολιορκία του Σεράγεβου, οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις (σερβικές) μέσα στην πόλη ήταν περικυκλωμένες από βοσνιακές δυνάμεις (μουσουλμάνων). Τότε, ο γιουγκοσλαβικός στρατός συνέλαβε τον πρόεδρο της Βοσνίας Αλία Ιζετμπέκοβιτς.

Οι μέρες που ακολούθησαν, γράφει ο «Economist», ήταν από τις πιο δραματικές του πολέμου. Εγινε μια συμφωνία και ο ΟΗΕ άρχισε να βγάζει από την πόλη τους στρατιώτες (σ.σ. Τους Σέρβους του γιουγκοσλαβικού στρατού). Ο Ιζετμπέκοβιτς ήταν αιχμάλωτος και τα καθήκοντά του είχε αναλάβει ο Γκάνιτς. Καθώς η αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ διέσχιζε το Σεράγεβο, ξέσπασε μάχη. Οι Βόσνιοι εξοργίστηκαν επειδή οι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες έφευγαν με τα όπλα τους. Πάνω από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη συμπλοκή. Ο Ιζετμπέκοβιτς επέζησε της συμπλοκής, αλλά όταν έφτασε στις γραμμές των μουσουλμάνων φώναξε στον Γκάνιτς ότι η ζωή του άξιζε περισσότερο από 40 ντουφέκια.

«Πρόβλημα» ο Γκάνιτς

Ο Γκάνιτς αρνήθηκε κάθε ευθύνη για τη συμπλοκή. Η σύλληψή του, όμως, ύστερα από αίτημα της Σερβίας θα χαλάσει τις σχέσεις του Βελιγραδίου με το Σεράγεβο, οι οποίες βελτιώνονταν. Εφτασε μάλιστα να παρουσιαστεί και Βόσνιος πρεσβευτής στο Βελιγράδι. Οι Βόσνιοι λένε ότι παρακολουθούν την υπόθεση Γκάνιτς, αλλά η σύλληψή του σε περίοδο εκλογών κατέληξε σε αλληλοκατηγορίες Σέρβων και μουσουλμάνων.

Εν τω μεταξύ επιδεινώνονται οι σχέσεις Σερβίας-Μαυροβουνίου. Το Βελιγράδι κατηγορεί την Ποντγκόριτσα ότι προσφέρει άσυλο σε εμπόρους ναρκωτικών που εκείνο θέλει να δικάσει. Πριν από μερικές εβδομάδες οι Σέρβοι έλεγαν ότι η χώρα τους αναδεικνύεται πάλι ως φυσικός ηγέτης της περιοχής, γράφει ο «Economist», καταλήγει: «Αυτή η ελπίδα φαίνεται μάταιη τώρα».

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: