"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κέντρο ερευνών χωρίς ερευνητές

Γράφει ο Ν. Α. Κωνσταντοπουλος

Ερευνητικό κέντρο χωρίς ερευνητές γίνεται; Γίνεται. Τουλάχιστον έτσι πίστευε η πρώην διοίκηση του φορέα, στον οποίον υπάγεται το περί ου ο λόγος ερευνητικό κέντρο. Αναφερόμαστε στο ΕΚΑΕ.
(Εθνικό Κεντρο Αθλητικών Ερευνών)

Η ιστορία είναι σχετικά πρόσφατη και παράξενη. Στις 30 Δεκεμβρίου 2008, ο διευθυντής του ΕΚΑΕ, καθηγητής της αθλητιατρικής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δρ. Γεώργιος Ροντογιάννης, παλαιός πολύ καλός αθλητής του στίβου, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν κρίσεις του ερευνητικού προσωπικού, βάσει της διαδικασίας που προβλέπουν οι νόμοι 1514/1985 και 3653/2008. Οι κρίσεις αφορούσαν όσους κατείχαν θέση ερευνητή και κατόχους διδακτορικού στους τρεις τομείς του ΕΚΑΕ: Αθλητικών Ερευνών και Εφαρμογών, Αθλητιατρικής και Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ). Τον Ιανουάριο του 2009 ενημερώθηκαν και προσωπικά οι εν δυνάμει υποψήφιοι, ένδεκα συνολικά. Τέσσερις από το ΕΚΑΕ και επτά από το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ. Οι κρίσεις αυτές ήταν αναγκαίες, βάσει του κανονισμού λειτουργίας του ΟΑΚΑ, για να υπάρχει επιστημονικό συμβούλιο, που θ’ ασκεί διοικητικό και επιστημονικό έλεγχο στους τρεις τομείς του ΕΚΑΕ.

Τις απαιτούμενες εργασίες και τ’ άλλα δικαιολογητικά κατέθεσαν οι διδάκτορες Κώστας Παύλου, Ελένη Αυλωνίτου, Ερασμία Σγουράκη, Ομηρος Εμμανουηλίδης και Γιώργος Πίγκος, ο οποίος, όμως, είναι υπάλληλος της ΓΓΑ και εργαζόταν στο τμήμα βιομηχανικής με διάθεση από την υπηρεσία του. Ο διευθυντής του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ, δρ Κώστας Γεωργακόπουλος και πέντε διδάκτορες υφιστάμενοί του εδήλωσαν γραπτώς στον κ. Ροντογιάννη, ότι δεν επιθυμούσαν να κριθούν, μη επιθυμώντας να μεταβληθεί η σύμβαση που είχαν με το ΟΑΚΑ. Ενας έκτος υφιστάμενος, ο δρ Γρηγόρης Νεδέλκος, δεν κατέθεσε αίτηση κρίσης. Ετσι, επρόκειτο να κριθούν πέντε υποψήφιοι ερευνητές.

Ακολούθησαν οι απαιτούμενες από τον νόμο διαδικασίες. Στις 16 Μαρτίου το ΟΑΚΑ ενέκρινε την επιτροπή κλήρωσης για τη συγκρότηση των επιτροπών κρίσης και αποφάσισε την κάλυψη των αεροπορικών εξόδων μεταφοράς και της διαμονής των κριτών, οι οποίοι υποχρεωτικά είναι καθηγητές Πανεπιστημίου ή ερευνητές Α΄ βαθμίδας.

Οι επιτροπές έκριναν τους δρ Παύλου, Αυλωνίτου και Πίγκο για τις βαθμίδες Α΄, Β΄ και Γ΄ αντιστοίχως. Δεν έγιναν οι συνεδριάσεις για την κ. Σγουράκη και τον κ. Εμμανουηλίδη, επειδή έλειπαν κάποια απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχεία. Οι αποφάσεις των επιτροπών ανακοινώθηκαν επισήμως στους επιτυχόντες. Στις 2 Σεπτεμβρίου, ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του ΟΑΚΑ, Αναστάσιος Εμμανουήλ ενημερώνει την τότε πρόεδρο του Δ.Σ., Αλεξάνδρα Μανού, ότι τηρήθηκε η νομιμότητα της διαδικασίας για τις επιτροπές της κ. Αυλωνίτου και του κ. Παύλου, ενώ για τον κ. Πίγκο δεν προέβη σ’ έλεγχο επειδή δεν έχει οργανική θέση στο ΟΑΚΑ. Την επόμενη ημέρα η κ. Μανού ανακοινώνει στον γενικό διευθυντή του ΟΑΚΑ, Κυριάκο Γιαννόπουλο, ότι το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση της διαδικασίας κρίσεως, εισηγείται την άμεση επανάληψή της και εξουσιοδοτεί τον κ. Εμμανουήλ να παρακολουθήσει τη σύννομη διαδικασία! Στο συγκεκριμένο έγγραφο ουδεμία αιτιολόγηση της απόφασης του Δ.Σ. αναφέρεται. Ετσι το ΕΚΑΕ παραμένει χωρίς επιστημονικό συμβούλιο.

Απολύτως σύννομη ήταν η διαδικασία για την αξιολόγηση του επιστημονικού προσωπικού ως ερευνητές, λέει ο κ. Εμμανουήλ.
«Η άποψή μου ήταν αιτιολογημένη και ορισμένη, όπως λέμε στη νομική. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι η άποψη του νομικού συμβούλου δεν είναι δεσμευτική για το Δ.Σ.». Επισημαίνει, όμως, ότι η απόφαση της επιτροπής κρίσεως είναι δεσμευτική για το Δ.Σ. του ΟΑΚΑ.

- Εχει νομικούς το Δ.Σ.;
«Μόνο εμένα»...

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: