"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα «μέτρα-φωτιά» που επιβάλλει το ΔΝΤ

Στοιχεία από άρθρα των ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
και
ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΠΑΜΙΛΤΙΑΔΟΥ

Οταν ένα κράτος προσφεύγει στο ΔΝΤ για δανεισμό οφείλει να υπακούσει στους όρους που υπογράφει ρητά στη δανειακή του σύμβαση και είναι δεσμευτικοί.

Το καλοκαίρι του 2009, όταν δηλαδή η εικόνα για την ελληνική οικονομία ήταν διαφορετική και ουδείς γνώριζε ότι το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο, το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα ζήτησε πολλά μέτρα δημοσιονομικά αλλά και διαρθρωτικά.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει «συμμορφωθεί» μόνο σε έναν βαθμό με αυτά στο πλαίσιο των «συστάσεων» που έλαβε τον Φεβρουάριο από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο, αύξηση ΦΠΑ κ.λπ.).

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ήδη έχει ενημερωθεί για τις «προτάσεις» του ΔΝΤ σε περίπτωση που προσφύγουμε.

Η πρώτη κίνηση είναι να διορίσει έναν υπέρ-επιτηρητή της αρεσκείας του ώστε να επιβλέπει αλλά και να αποφασίζει για την οικονομική πορεία.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

- Συρρίκνωση του δημόσιου τομέα κατά 25%, συμπεριλαμβανομένων και έμμεσων απολύσεων (τις οποίες υπολογίζει σε 150.000). Αυτό θα επιτευχθεί με συγχωνεύσεις οργανισμών και ΔΕΚΟ και περαιτέρω καταργήσεις θέσεων σε όλους τους τομείς. Στον δημόσιο τομέα συμπεριλαμβάνεται και η άρση της μονιμότητας στους περισσότερους τομείς του Δημοσίου.

- Αλλαγή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος.

- Κατάργηση επιδομάτων, του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

- Πλήρη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας που συνεπάγεται η υιοθέτηση των χαλαρών μορφών συνεργασιών και εργασιών. Πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

- Αμεσο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο καθυστερεί, και επιβολή ΦΠΑ σε καίρια επαγγέλματα, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λπ.

- Ριζική αναθεώρηση του ασφαλιστικού, με άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια αλλά και της εξίσωσης. Συρρίκνωση των δημόσιων ταμείων σε 2 με 3.

- Αλλαγή του φορολογικού συστήματος στα πρότυπα του ΔΝΤ, που δεν πιστεύει σε υψηλή φορολογία τη στιγμή που έχει ενημερώσει ότι τόσο η ελληνική αγορά όσο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζουν έλλειψη ρευστού. Πιστεύουν όμως στην κατάργηση του αφορολόγητου.

- Ριζική αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

- Κατάργηση της γραφειοκρατίας σε επιχειρήσεις και απλούστευση των νομικών πλαισίων για τη δημιουργία νέων.

- Περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με υπολογισμό της σύνταξης ανάλογα με το σύνολο των αποδοχών, μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης μισθού σύνταξης, κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, περιορισμό των προϋποθέσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση, πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
* Στην αγορά εργασίας, προώθηση ενός «κοινωνικού συμβολαίου» που θα στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης μέσω «ισχυρής συγκράτησης μισθών».

* Μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, προς την κατεύθυνση της καλύτερης διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων, βελτίωση των μηχανισμών τιμολόγησης και κοστολόγησης με στόχο ένα αποτελεσματικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

* Μείωση των αμυντικών δαπανών προς τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

* Περικοπή φορολογικών εκπτώσεων και μειώσεων φόρων.

* Μείωση των απαλλαγών στα κέρδη από ακίνητα, από παράγωγα και από επιδοτήσεις προς νέους επαγγελματίες.

* Τεκμαρτή φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων και της «σκιώδους» οικονομίας.

* Μείωση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που ισχύουν για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και τις κατασκευαστικές εταιρείες.

* Περιορισμός των εισοδηματικών απαλλαγών και των εξαιρέσεων.

* Αυστηρότερο καθεστώς μεταχείρισης των κερδών και της αποτίμησης των ζημιών.

* Περιστολή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις.

* Μείωση του αριθμού των συντελεστών ΦΠΑ.

* Μεταφορά αγαθών και των υπηρεσιών από τους μειωμένους συντελεστές σε κανονικούς, κατάργηση εξαιρέσεων, αύξηση των χαμηλών συντελεστών.

* Μείωση εξαιρέσεων από την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας και υιοθέτηση εμπορικών αξιών αντί για αντικειμενικές στον υπολογισμό του φόρου.

* Στο Δημόσιο μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού, με την αντικατάσταση μόνο εν μέρει των συνταξιοδοτούμενων, περιορισμό μισθολογικών αυξήσεων, απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και καθιέρωση μιας στάσης (one stop shop) για τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Περιορισμός πολιτικών τοποθετήσεων, επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: