"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Διαφωνούν» οι ξένοι οίκοι για την ελληνική χρεοκοπία

Του Θανάση Παπαδή

Αντιφατικές είναι οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων για την τύχη της ελληνικής οικονομίας. Την ώρα που η S&P επισημαίνει σε έκθεσή της ότι ο «κίνδυνος για χρεοκοπία είναι υπερβολικός», η Bank of America - Merrill Lynch τονίζει σε ανάλογο report ότι «αν και η ελληνική κρίση δείχνει να 'ξεθωριάζει', ένας αριθμός οικονομολόγων επιμένει στην ιδέα ότι μία ελληνική τραγωδία είτε είναι πολύ πιθανή ή αναπόφευκτη». Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, κ. A. Gurria, δηλώνει ότι «η Ελλάδα αξίζει στήριξης. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος οφείλουν να επιδείξουν ξεκάθαρη και δυναμική υποστήριξη στην Ελλάδα».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας η S&P το θεωρεί υπερβολικό και επισημαίνει ότι μόνο το 6% των βασικών εκδοτών που έλαβαν βαθμολογίες της τάξης των ΒΒΒ+, ΒΒΒ, ΒΒΒ- χρεοκόπησαν μέσα σε μία δεκαετία από τη στιγμή που έλαβαν τη σχετική βαθμολογία στο διάστημα 1975 - 2009. H Ελλάδα έχει λάβει βαθμολογία BBB+. Τα CDS που είναι συνδεδεμένα με το ελληνικό χρέος κινούντο στις 292 μονάδες στις 12 Μαρτίου, 48 μονάδες βάσης πάνω από τον Λίβανο ο οποίος έχει πιστοποιηθεί με Β.

Οι χρηματαγορές έχουν υπερπυροβολήσει τα ελληνικά χρηματοοικονομικά μεγέθη, όπως δήλωσε στέλεχος της S&P.

Θέμα χρόνου
Στην έκθεσή της η Bank of America - Merrill Lynch, τονίζει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, όχι ένας αλλά δύο πρώην επικεφαλής οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξαν ότι ένα κακό αποτέλεσμα είναι απλά θέμα χρόνου. Στο πλαίσιο του US Monetary Policy Forum, ο Ken Rogoff υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα «υποφέρει» από μία σειρά ανεπαρκών σχεδίων λιτότητας, πριν από τη χρεοκοπία, σενάριο στο οποίο δίνει υψηλές πιθανότητες».

Στην αναφορά της BofA τονίζεται ότι στην ίδια ημερίδα «ο Simon Johnson είναι πιο εμφατικός και αναφερόμενος στην Ελλάδα τονίζει ότι είναι η τελευταία και πιο μεγάλη φούσκα».

Η ML αναφερόμενη στις παραπάνω εκτιμήσεις σημειώνει ότι «ίσως, όταν έχεις εργαστεί στον μεγαλύτερο «οικονομικό πυροσβεστικό σταθμό» του κόσμου (ΔΝΤ), αρχίζεις να πιστεύεις ότι ο καπνός σημαίνει πάντα φωτιά. Αλλά και οι δύο τους είναι αρνητικοί».

Ερώτημα
Θέτει ένα ερώτημα: «Είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας;» και σημειώνει ότι «καμία χώρα, όσο και αν είναι το χρέος της, δεν μπορεί να επιβιώσει με χρόνια επιτόκια 10%». Αναφέρει επίσης ότι: «ούτε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης ούτε η Λατινική Αμερική του 1980 ήταν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και υπογραμμίζει ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα μία «ελληνική τραγωδία» θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες:

1) την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την εφαρμογή σχεδίων λιτότητας,

2) την προθυμία της υπόλοιπης Ευρώπης να «στηρίξει» το ελληνικό χρέος και

3) την ανθεκτικότητα της οικονομίας απέναντι σε ένα «ζωνάρι που σφίγγει».

Τέλος, σημειώνεται ότι η πολιτική λιτότητας θα επαναφέρει τα ελληνικά spreads στα προ της κρίσης επίπεδα ενώ, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα κορυφωθεί το 2011 και μετά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται αργά.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: