"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μάχη με άσφαιρα πυρά και τουρκικές τρικλοποδιές

Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

Μπορεί η Ευρώπη να έχει επιφυλάξεις για την τουρκική ένταξη. Η Τουρκία, όμως, επιμένει. Μπορεί η Ελλάδα να έχει ταχθεί υπέρ της τουρκικής ένταξης. Επιμένει, όμως, στις ελληνικές θέσεις για τα κριτήρια ένταξης, που η Τουρκία θέλει καλά και σώνει να παραμερίσει.  Μ' αυτά τα δεδομένα ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στην Ε. Ενωση είχε έντονο διάλογο -ας πούμε «πολιτική μάχη»- με τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Περιφερειών. Αλλά μ' άσφαιρα πυρά.

Με τα προβλήματα της διεύρυνσης άρχισαν τη θητεία τους τα 12 νέα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών, που εκπροσωπούν τα επόμενα πέντε χρόνια τις ελληνικές τοπικές αρχές στις Βρυξέλλες. Επικεφαλής ο Δ. Καλογερόπουλος, δήμαρχος Αιγάλεω και πρόεδρος της Ενωσης Δήμων και Κοινοήτων Αττικής. Το θέμα της στρατηγικής για τη διεύρυνση είχε τεθεί στην επιτροπή «Ιθαγένεια, διακυβέρνηση, θεσμικές, εξωτερικές υποθέσεις». Εισηγητής, ο Γ. Παπαστεργίου, νομοάρχης Πιερίας. Η Επιτροπή, που έχει προσαρμοστεί με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, συνεδρίασε 2 Μαρτίου. Η εισήγηση ανεφέρετο σε τρία υποψήφια κράτη.

Κροατία: Επαινεί τη συνεχή πρόοδό της και «καλωσορίζει» την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης.

Σκόπια: Δέχεται ότι πληροί τα πολιτικά κριτήρια και τα ενθαρρύνει να λύσουν το πρόβλημα της ονομασίας.

Τουρκία: Χαιρετίζει τον διάλογο για περιορισμένες, όμως, μεταρρυθμίσεις και θέτει όλες τις ελληνικές θέσεις που η Τουρκία θέλει ν' ανατρέψει. Ο Τούρκος πρέσβης στις Βρυξέλλες Σελίμ Κουνεράλπ, για του λόγου το ασφαλές απέδειξε ότι ο Ελληνας εισηγητής είχε δίκιο. Με επιστολή του στον εισηγητή προσπαθεί να επιβάλει τις αντίθετες τουρκικές θέσεις. Από τα παραμελημένα δικαιώματα των γυναικών και της ελευθερίας έκφρασης ώς τη διαγραφή της λέξης «Οικουμενικός» για τον Πατριάρχη και της αργίας στη Σχολή Χάλκης. Με αμφίβολα επιχειρήματα προσπαθεί να καλύψει και τις τουρκρικές «τρικλοποδιές» στην Κύπρο. Παράλληλα, βέβαια, ανέλαβε να «επιστρατεύσει» ψήφους κατά της ελληνικής εισήγησης. Κι ένας από τους ψηφοφόρους του, ήταν, λέει, Γερμανός, που αγνόησε τις γερμανικές θέσεις κατά της τουρκικής ένταξης, προφανώς με αντάλλαγμα τουρκικές ψήφους στη Γερμανία.

Τη «μάχη» παρακολούθησαν και δύο μέλη της τουρκικής πρεσβείας. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν κι αντιπρόσωποι της Κύπρου και της Ρουμανίας. Οι Ελληνες αντιπρόσωποι «πολέμησαν» στην κοινοτική αρένα ενωμένοι.. Από τα 53 άρθρα της εισήγησης διεγράφησαν δύο. Τροποποιήθηκαν 6. Τα 4 από την ελληνική αντιπροσωπεία. Για την εισήγηση θα αποφασίσει η Ολομέλεια. Αλλά η τουρκική ένταξη δεν εξαρτάται, βέβαια, από την Επιτροπή Περιφερειών.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: