"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ελληνόφωνα δημοτικά ζητούν οι Πομάκοι

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Την ίδρυση ελληνόφωνων δημόσιων δημοτικών σχολείων στην ορεινή Θράκη, ώστε τα παιδιά τους να διδάσκονται μόνο στην ελληνική γλώσσα, ζητούν μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξάνθης οι Πομάκοι.  Σε επιστολή-υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία αναφέρουν ότι το ελληνικό κράτος υποχρεώνει τους μικρούς μαθητές να διδάσκονται τούρκικα, μια γλώσσα που, όπως λένε, δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ στο σπίτι και στο πανεπιστήμιο.

Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως έλληνες Πομάκοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να στέλνουν τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα μειονοτικά σχολεία, στα οποία είναι υποχρεωτική η διδασκαλία και της τουρκικής. «Η πολιτεία μάς στερεί ακόμη και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαίδευσης στην επίσημη γλώσσα της, την ελληνική» τονίζουν.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Ταχίρ Κόντε,  ότι επί υπουργίας Στυλιανίδη αποφασίστηκε η ίδρυση τεσσάρων αμιγώς ελληνόφωνων σχολείων στην ορεινή Ξάνθη, τα οποία, όμως, έμειναν στα χαρτιά, ενώ εκκρεμεί η ίδρυση ακόμη ενός στον οικισμό της Μάνταινας. Προσθέτει ότι οι Πομάκοι ζητούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους τουρκόφωνους μουσουλμάνους της Ελλάδας. Εκφράζει επίσης το παράπονο ότι τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκε την περιοχή παράγοντας του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος συναντήθηκε με την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» και επιστημονικές ενώσεις, αλλά δεν επιδίωξε συνάντηση μαζί τους.

Σήμερα αρκετές οικογένειες από τα ορεινά Πομακοχώρια της Θράκης αναγκάζονται να καταφύγουν σε λαθροχειρίες, παρουσιάζοντας ψευδείς διευθύνσεις στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, προκειμένου οι μαθητές να πηγαίνουν στα εκεί ελληνικά σχολεία, διανύοντας καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα.

Το θέμα της «τριγλωσσίας» (ελληνικά και τουρκικά στο σχολείο και πομάκικα στο σπίτι), και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στους ίδιους έφθασε πέρσι τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στον ΟΑΣΕ.

Αποδέκτες του πολυσέλιδου υπομνήματος είναι ο πρωθυπουργός, η υπουργός Παιδείας και οι αρχηγοί των κομμάτων, στους οποίους είχαν απευθυνθεί και στο παρελθόν, καταγγέλλοντας πιέσεις και κλίμα εκφοβισμού από τους τουρκόφωνους της περιοχής.

Τα εκπαιδευτικά ζητήματα της μειονότητας στη Θράκη, τα οποία χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση «λεπτά και ευαίσθητα», περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που, σύμφωνα με πληροφορίες, χειρίζεται προσωπικά ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: