"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΝΤ: Το «πώς» και το «πόσο» ενός δανείου προς την Ελλάδα

Ακόμα και η λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενδέχεται να μην επαρκεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους της Ελλάδας, προειδοποιούν οι αναλυτές της Barclays Capital, Laurence Boone και Dan Hewitt.

Εάν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει μία «Stand – By Arrangement» (δηλαδή το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν χώρες με καλό οικονομικό παρελθόν), τότε, θα μπορέσει να δανειστεί 10 φορές την ποσόστωσή της στο ΔΝΤ (quota), δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ.

Η ποσόστωση της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι 823 SDRs (Special Drawing Rights – «Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα»), με ένα δολάριο να αντιστοιχεί σε 0,65 SDRs.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις του ΔΝΤ στην Ουκρανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία έγιναν με δάνεια 10πλάσια της ποσόστωσης των χωρών αυτών, ενώ στη Λετονία δόθηκε δάνειο 12 φορές μεγαλύτερο από το quota.

Συνήθως, τα δάνεια του ΔΝΤ δίνουν περίοδο χάριτος 3 ¼ χρόνων, με την αποπληρωμή να ολοκληρώνεται σε 5 χρόνια (αν και υπάρχει η πιθανότητα αναχρηματοδότησης του δανείου κάτω από νέα συμφωνία).

Το κόστος, σύμφωνα με τη Barclays, θα ήταν 1,26% για το πρώτο ποσό (το 300% του quota) και 3,26% για το υπόλοιπο, αν και το επιτόκιο αυξάνεται περαιτέρω μετά από τρία χρόνια.

Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο της παραβίασης των quota, με την εκταμίευση μεγαλύτερων δανείων, κάτι που γίνεται κατόπιν εξέτασης της εκάστοτε συγκεκριμένης περίπτωσης και των αναγκών. Όπως επίσης, πιθανή είναι και μία κοινή δράση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: