"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η αρχή του Pareto στη ζωή

Γράφει ο  Ανδρέας Μήλιος 

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, συγγραφέας. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο "Πώς να αναδείξεις τον τόπο σου. Μάρκετινγκ και διαχείριση επωνυμίας τόπων και πόλεων" κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ.


Ο Ιταλός οικονομολόγος Vilfredo Pareto ανέπτυξε τον κανόνα του 80/20, διατυπώνοντας την άποψη ότι το 80% των αποτελεσμάτων μιας επιχείρησης προκύπτουν από το 20% των προσπαθειών, των μέσων, των αιτίων ή του χρόνου.  

Στον κανόνα αυτόν οδηγήθηκε από τη διαπίστωση ότι το 80% του πλούτου παράγεται από το 20% του πληθυσμού της Ιταλίας, αλλά και της γης.  

Υποστήριξε, επίσης, ότι το 80% των εξόδων μιας επιχείρησης προέρχεται από το 20% των εσόδων της, το 80% των κερδών της προέρχεται από το 20% των προϊόντων ή των πελατών της και το 80% των οικονομικών  συνεπειών προκύπτει  από το 20% των αιτίων.

Η αρχή του 80/20% του VILFRΕDO PAREDO βρίσκει σήμερα εφαρμογή σε όλους τους τομείς της ζωής μας και συστήνεται από πολλούς επαγγελματίες ως χρυσός κανόνας. 

Οι οικονομολόγοι συστήνουν στους εργαζόμενους ανάλωση του 80% του αποκτώμενου από διάφορες πηγές κεφαλαίου και 20% αποταμίευση. 

Οι εκπαιδευτές στελεχών επιχειρήσεων διδάσκουν ότι η επιτυχία απαιτεί 80% δράση και 20% όραμα και όνειρα.

Οι πωλητές διαπιστώνουν ότι το 20% των πελατών είναι υπαίτιο για το 80% του τζίρου ή των κερδών. 

Οι διαφημιστές καταγράφουν ότι το 20% της διαφήμισης αποδίδει το 80% των αποτελεσμάτων της διαφημιστικής εκστρατείας.  

Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι συστήνουν 80% σωστή διατροφή και 20% σωματική άσκηση για ιδανική σωματική ισορροπία. 

Οι εκπαιδευτικοί για την απόκτηση ουσιαστικής και αποτελεσματικής γνώσης προτείνουν 80% κατανόηση και 20% μελέτη.  

Οι σύμβουλοι γάμου διαπιστώνουν ότι η διαχρονικότητα και η λειτουργία μιας επιτυχημένης σχέσης βασίζεται κατά 80% στο αμοιβαίο δίνω και  κατά 20% στο αμοιβαίο παίρνω. 

Οι σύμβουλοι ζωής (Life Coaches) υποστηρίζουν ότι η ευημερία των ανθρώπων βασίζεται κατά 80% στις συνήθειες και κατά 20 % στους οικονομικά τους, ότι η ευτυχία απαιτεί 80% σκοπό και στόχους και 20% διασκέδαση και ψυχαγωγία και ότι η αυτοβελτίωση απαιτεί 80% επιμονή στους στόχους και 20%  στην αναζήτηση και υιοθέτηση νέων ιδεών.  

Αν και κατά γενική ομολογία η αρχή του PAREDO ισχύει σήμερα σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτή η αναλογία (80:20) διαφοροποιείται προς το χειρότερο.  

Οι τράπεζες για παράδειγμα δείχνουν...

 

 ιδιαίτερη φροντίδα για το  2% περίπου των πελατών τους αν και αντλούν τα κεφάλαια και καταγράφουν κέρδη από το μεγαλύτερο μέρος των καταθετών τους

Στις νεοφυείς επιχειρήσεις επιβιώνει, επίσης, ένα ποσοστό μικρότερο από το 20%, όπως και στην επικράτηση των καινοτομικών ιδεών.  

Ακόμα και στις συντροφικές σχέσεις οι ψυχαναλυτές ομολογούν ότι διαπιστώνουν πως μόνο το 10 % είναι ουσιαστικές, ενώ το υπόλοιπο 90% συμβατικές, συμφεροντολογικές, τεκνοπροστατευτικές, αποστεωμένες ή ψυχικά και "κλινικά" νεκρές. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: