"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


NoυΔο-γαλαζαίικο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΛΟ-ΧΑΝΕΙΟ: Μιλάνε για τον προϋπολογισμό και γελάνε...

 

Του Γιώργου Κράλογλου

Τι προϋπολογισμό 2025 ή και του 2030 συζητάς, όταν η "παραγωγή" σου είναι "Ειδικοί Φόροι με ΦΠΑ επί των φόρων" για να έχεις να μοιράζεις "κουπόνια"... 

Έχουν κατεβάσει από τα ράφια ετών και ετών... τυποποιημένο σανό για περιπτώσεις όπως αυτή της προσεχούς ΔΕΘ, όπου σώνει και καλά... πρέπει πολιτικά να δείξουμε επιτυχίες στην οικονομία και να κρατήσουμε τους ιθαγενείς αισιόδοξους ως το 2027 των εκλογών (μιας και ως τότε η κυβερνητική ομάδα θα παίζει μόνη της στο γήπεδο).

Αυτή είναι η αλήθεια όπως και αν θέλει ο καθένας να την ορίζει στον εαυτό του. Γι' αυτό και δεν θεωρώ υπερβολές όσα ακούω για γέλια  από κάποιους συντάκτες του προϋπολογισμού του 2025, όπου οι προβλέψεις του θα κάνουν την τρίχα τριχιά...

Ούτε γκρίνια θέλουμε να βγάλουμε ούτε αντιπολιτευτική διάθεση για την κυβέρνηση  να δείξει (από το μπαλκόνι της ΔΕΘ) ότι αυτά που θα μοιράσει στον λαό είναι δίκαιη κατανομή πλούτου...

Και ας έχουμε πολλά να της πούμε και για την δήθεν επίθεσή στην ολιγαρχία (ας το πούμε ολιγαρχία αυτό που διαθέτουμε...) με την έκτακτη φορολόγηση κερδών από την ενέργεια για να μοιράσει "κουπόνια ενεργειακής βοήθειας” στους ιθαγενείς που (κατά τα άλλα) περιμένει στην γωνία για να τους "ξυρίσει" φορολογικά.

Θέλετε ένα παράδειγμα; Πόσα χρόνια το παλεύουμε αυτό το απαράδεκτο και για την όποια τριτοκοσμική χώρα τέλος επιτηδεύματος.

Από την μια το πάει, από την άλλη το φέρνει η κυβέρνηση να πάρει τι από αυτούς που δεν διάλεξαν μετανάστευση και έμειναν στην πατρίδα τους να το παλέψουν;

Τι είναι ο κάβουρας και τι είναι το ζουμί του..., φορολογικά και από το τέλος αυτό, γι' αυτό και θα το καταργήσει αφού το "πουλήσει” 1-2 φορές ακόμη...

Πώς να χάσει με την μία... την "παραγωγή φόρων” της οικονομίας  καθώς έτσι κι αλλιώς άλλου είδους παραγωγή (που να στέκεται ανταγωνιστικά στην Ευρώπη) ούτε έχει ούτε πρόκειται να αποκτήσει, αν μετρήσουμε τις κινήσεις επιχειρηματιών και κεφαλαιούχων επενδυτών.

Και όταν λέμε ιδιωτών επενδυτών εννοείται ότι δεν δεχόμαστε και αυτούς που αγοράζουν τα σπίτια της προκοπής (ή τους άλλους με τις  παραλίες) για να τα μεταπωλήσουν και να τα μετατρέψουν σε ό,τι δεν φανταζόμαστε σήμερα...

Γιατί και πώς όλα αυτά;

Γιατί στο ψευτοσοσιαλιστικό Ελλάδιστάν δεν υπάρχουν οι κανόνες της οικονομίας που τηρούνται σε πολιτισμένες και αναπτυγμένες οικονομίες.

Στο Ελλάδιστάν ισχύει ο "σοσιαλισμός” της αρπαχτής... με  διάρκεια και πολιτικό χρώμα ανάλογα με την κυβέρνηση και την ιδεολογία που θα θελήσει να δοκιμάσει ο ιθαγενής στην αγωνία του να χτίσει και στον τόπο του μια κάποια οικονομία για να κρατήσει και τα παιδιά του ελπίζοντας να δοθούν ανθρώπινες δουλειές σε ανεκτές συνθήκες, τις οποίες ίσως απολαύσουν και τα εγγόνια του.

Στέκομαι στην επισήμανση που έκανε και το  Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ σε έκθεση του :

 

"...η χώρα χρειάζεται   διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για έξοδο από την κατάσταση της "παραγωγικής γήρανσης" στην οποία έχει περιέλθει εδώ και πολλά χρόνια. Κι αυτό γιατί, στην περίπτωση της Ελλάδας, ελλοχεύει πλέον ένας ακόμα αναδυόμενος κίνδυνος που σχετίζεται με μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση. Για δε την αντιμετώπισή της, ιδίως οι δείκτες της πρωτογενούς παραγωγής, υποδηλώνουν ότι εμφανιζόμαστε εξαιρετικά αδύναμοι και προφανώς "ανοχύρωτοι...".

Εάν ο αντίλογος στη διαπίστωση αυτή έχει να κάνει με ερμηνείες μικροπολιτικής ή παρεμβολές κομματικές και άλλες... νομίζουμε πως πριν την όποια απάντηση καλό είναι να μας περιγραφεί (από τον αντίλογο) το σήμερα και το αύριο της παραγωγής μας (σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα) και πώς θα ξεφύγουμε από την μοναδική διαχρονική "παραγωγή” μας, αποκλειστικά φόρων, για διανομή τους και στα γνωστά "κουπόνια” ευτελισμού του φορολογούμενου πολίτη. Τον οποίο κρατάει αιχμάλωτο μιας άθλιας κρατικίστικης φορολόγησης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: