"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-γαλαζαίικα ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Μπάτσος ή αλήτης

 Toυ ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ

Στην εποχή της σταλινικής τρομοκρατίας, ο λόγος του σοβιετικού πολίτη διέθετε ελευθερία κινήσεων σε ποικιλία θεμάτων, αρκεί να μην “έθιγε” εμμέσως …ή σαφώς, την ιδέα του σοσιαλισμού ως ιστορικής νομοτέλειας ή τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Στην εποχή της woke κουλτούρας, ο λόγος του virtual πολίτη συρρικνώνεται σε ένα λεξιλόγιο “ανταγωνιστικό” του ChatGPT και της γκουγκλομετάφρασης.

Αυτό εκτιλύσσεται με δυο παράλληλες διαδικασίες, η σχέση των οποίων είναι στενότερη απ’ ό,τι φαίνεται :

H πρώτη αφορά στο σύνολο των αναγνωσμάτων που συνθέτουν την “εγκύκλιο παιδεία” του “πολίτη” και τη σχέση του με την εγγράματη κουλτούρα.

Η δεύτερη αφορά σε μια μορφή λογοκρισίας, στο πλαίσιο της οποίας ένας εκρηκτικά αυξανόμενος αριθμός λέξεων & φράσεων, ρουτίνας μέχρι χτες, διώκονται σήμερα με τρόπους που ξεκινούν από την κοινωνική κατακραυγή / δολοφονία προσωπικότητας, φτάνοντας στο σημείο της απώλειας εργασίας και της ποινικής δίωξης. Αυτά, στο όνομα της πανταχού παρούσας “ευθιξίας” και “ευαλωττότητας” κοινωνικών ομάδων παροτρυνόμενων σε υπερήφανο αυτοπροσδιοριμό και σθεναρή διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Σ’ αυτές ήρθε η ώρα να προστεθεί η κοινωνική ομάδα των αστυνομικών. Η ευαισθησία των οποίων με τη λέξη “μπάτσος” δεν πρέπει να εκπλήσσει, σε ένα γενικό κλίμα προβολής, με κάθε ευκαιρία, της ευαίσθητης πλευράς του “πολίτη” – το λένε και “εκθήλυνση”, ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε την Εποχή της Γυναίκας.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το φασιστοναζίδιο με την απαλή φωνούλα (βίντεο), που ονειρεύεται την ποινικοποίηση της λέξης “μπάτσος”, ήταν το ίδιο που…

 

 καταδίκασε χιλιάδες υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας γιατί αρνήθηκαν να εμβολιαστούν με το εξάμβλωμα της Pfizer. Και επέβαλλε πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα στους άνω των εξήντα “συμπολίτες μας” για τον ίδιο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: