"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΛΑΜΟΓΙΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Tο χαμόγελο της επιτυχίας

 


Toυ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Στην εποχή των σόσιαλ και των σέλφι, κανείς δεν μπορεί να σταθεί αν δεν ξέρει το χαμόγελο της επιτυχίας. Και επειδή η στήλη έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, θα σας δώσω τις οδηγίες για να ξέρετε πώς γίνεται το σωστό χαμόγελο της επιτυχίας.

Κατ’ αρχάς, δεν μιλάμε για πλατύ χαμόγελο. Δεν πρέπει να ανοίγει το στόμα και να διακρίνονται τα δόντια. Οχι! Τα χείλη πρέπει να σχηματίζουν μια σφιχτή γραμμή αποφασιστικότητας και μόνο το ένα άκρο τους πρέπει να υψώνεται ελάχιστα, σχεδόν ανεπαίσθητα. Αν θα είναι από αριστερά ή από δεξιά δεν έχει σημασία, όπως βολεύει τον καθένα. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι πρέπει ταυτοχρόνως να σηκώνεται ελαφρώς και το φρύδι, αλλά όχι από την ίδια πλευρά. Αν, δηλαδή, το χαμόγελό μας σχηματίζεται από τη δεξιά πλευρά του στόματος, τότε πρέπει να σηκώσουμε ελαφρώς το αριστερό μας φρύδι και αντιστρόφως.

Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να το πετύχεις σωστά, γι’ αυτό και προσπαθώ να είναι σαφείς οι οδηγίες.

Χρειάζεται αρκετή εξάσκηση μπροστά στον καθρέφτη για να το πετύχεις και ορισμένοι – να το πω και αυτό – δεν τα καταφέρνουν ποτέ και τους βλέπεις τους φουκαράδες να χαμογελούν στις φωτογραφίες τους σαν κανονικοί άνθρωποι, όχι σαν επιτυχημένοι. Για τον λόγο αυτόν συνιστώ στους ασκούμενους να συνοδεύουν τις προσπάθειές τους με τις σκέψεις που τους γεμίζουν αυτοπεποίθηση. Εδώ περιορισμοί δεν υπάρχουν, ό,τι ταιριάζει στον καθένα. Αλλος θα σκεφτεί το αυτοκίνητό του, άλλος το εξοχικό του, τον τραπεζικό λογαριασμό του (αν είναι στο εξωτερικό) ή το σκάφος του, κάποιος άλλος ενδεχομένως το πιπί του και τις επιδόσεις του στο ευγενές άθλημα της κλινοπάλης.

Αν δεν τα καταφέρετε ούτε με αυτόν τον τρόπο, τότε το μόνο που απομένει είναι το λυσάρι, για να θυμηθώ την ορολογία του σχολείου. Μελετήστε προσεκτικά τις φωτογραφίες που ανέβαζε στα σόσιαλ ο πασίγνωστος…

 

 Απόστολος Λύτρας και αντιγράψτε τον.

Προσοχή, όμως, σε μια κρίσιμη λεπτομέρεια!

Αν τα καταφέρετε και αρχίσετε να βομβαρδίζετε τα σόσιαλ με τις φωτογραφίες σας, φροντίστε τουλάχιστον να μην έχετε απλήρωτο τον λογαριασμό του νερού για πέντε χρόνια.

Γιατί, αν συμβεί η κακιά η ώρα και σας πάρουν χαμπάρι (π.χ. αν τρελαθεί η γυναίκα σας και αρχίσει να πέφτει με μανία πάνω στις γροθιές σας…), τότε την ξεφτίλα δεν τη γλιτώνετε. Ακόμη και αν το αυτοκίνητό σας είναι Ferrari…

Δεν υπάρχουν σχόλια: