"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Broke woke!

 

Του ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΖΟΥ

Η έκφραση "woke κουλτούρα" αποτελεί την σύγχρονη εκδοχή-εικόνα του αντιρατσιστικού κινήματος, σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις του. Είτε πρόκειται για διάκριση με βάση την φυλή, είτε το φύλο, είτε την θρησκεία, είτε οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα μπορεί να αποδοθεί σε ένα άτομο και να το χαρακτηρίσει έντονα και με όρους ειδικής διάκρισης. Είτε το άτομο ανήκει σε κοινωνική μειονότητα, είτε όχι, είτε θετικά, είτε αρνητικά!

Αντίθετα όμως από τα ευρέως θεωρούμενα από τους πολλούς, δεν πρόκειται για μοντέρνα έκφραση, για μία γλωσσοπλασία των καιρών μας, που προέκυψε για να καλύψει πρόσφατες ανάγκες έκφρασης. 

Η λέξη "woke" (προφέρεται "γουώκ", σαν το γνωστό στυλ ασιατικού τηγανιού) προέρχεται από την διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν οι Αφροαμερικανοί στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Σημαίνει δε την "εγρήγορση απέναντι στις ρατσιστικές προκαταλήψεις και διακρίσεις" (alertness to racial prejudice and discrimination).

Στις αρχές του 21ου αιώνα, παρατηρήθηκε μία έντονη αντίδραση απέναντι σε όσους δεν παρείχαν σε μειονότητες τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι. Όπως όμως συμβαίνει συχνά στην εποχή μας, με την πάροδο του χρόνου, το κίνημα των ίσων δικαιωμάτων ξέφυγε από την αρχική του στόχευση και ακολούθησε ένα δρόμο ολισθηρό, άκρως αντιδημοκρατικό και, σε πολλές περιπτώσεις, εντελώς παράλογο. Έτσι φτάσαμε π.χ. να θεωρούνται ο Τζώρτζ Ουάσιγκτον και άλλοι πατέρες των ΗΠΑ καθώς και ο μεγάλος Θίοντορ Ρούσβελτ (26ος πρόεδρος ), ρατσιστές και να καταστρέφονται ιστορικά αγάλματα και προτομές τους. Επειδή οι πρώτοι διατηρούσαν σκλάβους (σε μία εποχή που η δουλεία ήταν νόμιμη και "υποχρεωτική" για τους λευκούς) και διότι η οικογένεια της μητέρας του τελευταίου καταγόταν από τον Νότο,, όπου διατηρούσαν φυτείες με σκλάβους!!!

Κι αυτά δεν είναι παρά ελάχιστα από τα παραδείγματα όπου η υπερβολή έγινε σχεδόν ο κανόνας, όταν εγείρετο ζήτημα ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων σε κάποια μειονότητα.

Λόγω αιώνων ενοχής;

Λόγω αδυναμίας οριοθέτησης μεταξύ των εννοιών της δημοκρατίας και της ασυδοσίας;

Λόγω έλλειψης βασικών γνώσεων σε θέματα δικαιωμάτων;

Ίσως με κάποιο άλλο λόγο, κίνητρο, ρίζα;

Άγνωστο! Είναι βέβαιο όμως πως τα πράγματα ξέφυγαν κατά πολύ πέρα από τα όρια και είδαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Το πράγμα δε χειροτέρεψε, μόλις το κίνημα πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έφτασε στην Ευρώπη.

Η γνωστή Ευρωπαϊκή μαλθακότητα, μεταφράστηκε σε αμφισβήτηση, η οποία ξεπέρασε κάθε λογική. Παραχωρήθηκαν δικαιώματα αντί επιβολής υποχρεώσεων  σε εκατομμύρια μετανάστες (λαθραίους και μη) και παραποιήθηκε κάθε βασική έννοια των κανόνων της Δημοκρατίας. Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν επιπλέον οι επαίσχυντες καταστάσεις του #Metoo και της οικογενειακής βίας και κάπου εκεί χάθηκε η μπάλα. 

Φτάσαμε στην καταστροφή ολόκληρων ζωών με δυο κουβέντες κάποιου-ας, χωρίς την επιβεβαίωση μαρτύρων, χωρίς καμία ουσιαστική απόδειξη και στην καταμήνυση δασκάλων επειδή… φώναξαν σε παιδιά! Χωρίς να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, χωρίς να μπορεί να δει κανείς ένα τέλος σε όλο αυτόν τον παραλογισμό.

Μοναδική ελπίδα ότι…

 

 

 στις ΗΠΑ, εκεί που ξεκίνησε ο παραλογισμός, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ψίχουλα λογικής που θα μπορούσαν να επικρατήσουν και να μεταφερθούν και στην Γηραιά Ήπειρο!

Το κακό είναι ότι για να εμφανιστούν, χρειάστηκε να δούμε τα πλέον εξωφρενικά, όπως την "απαίτηση" trans κολυμβήτριας να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ΣΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ!!!

Διαβάστε το κείμενο του Δρ. Αντώνη Δαρζέντα παιδιάτρου στην Πάτρα (βλ. προηγούμενη ανάρτηση) , όπου περιγράφει σαν ειδικός για ποιους λόγους δεν πρέπει καν να μπαίνει στην συζήτηση ένα τέτοιο αίτημα. Και προσπαθήστε να αναλογιστείτε πια συναισθήματα θα είχατε εάν π.χ. η κόρη σας, η ανιψιά σας, η φίλη της γιου σας ήταν κολυμβήτρια Ολυμπιακών επιδόσεων και έχανε το μετάλλιο από μία trans κολυμβήτρια! Ή, ακόμη χειρότερα, αν ήσασταν οι ίδιοι-ες, μία εκ των αγωνιζομένων! Πως θα αισθανόσασταν; 

Η Woke κουλτούρα, δεν είναι κάτι κακό. Είναι σωστό, δίκαιο αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας να έχουν όλοι ανεξαιρέτως ίσα δικαιώματα ΑΛΛΑ ΚΑΙ υποχρεώσεις. Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό είναι αναφαίρετο αλλά δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από την αποδοχή της κρίσης των ειδικών, όταν αφορά άλλες ζωές πλην εκείνης του αυτοπροσδιοριζόμενου.

Με απλά λόγια, η woke κουλτούρα πρέπει να γίνει broke (δηλ. να σπάσει) σε κάποια σημεία όπου η υπερβολή υπερκέρασε την λογική. Αν όχι να σπάσει τότε να γίνει soak (προφέρεται σόουκ) δηλαδή να μαλακώσει μουλιάζοντας στην λογική και την κατανόηση! Απ’ όλες τις πλευρές…

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: