"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-γαλαζαίικο ΚΟΥΛΟ-ΧΑΝΕΙΟ: Χάρτινα καλαμάκια εναντίον καύσωνα

  Οι εντολές του «τσιτάχ» του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι μόνες που μπορούν να μας σώσουν από την κλιματική αλλαγή


Του Παναγιώτη Λιάκου

Κι ενώ περιμέναμε άπαντες εφοδιασμένοι με παγοκολόνες,
αναψυκτικά, υπομονή και έχοντας πιάσει και δεύτερη και τρίτη δουλειά για να πληρώνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα που καίνε τα αρκουδίσια (το air condition στον πληθυντικό μιας πολύ πιο ελευθεριάζουσας, λαϊκότατης νεοελληνικής), ο καύσωνας ήταν ολίγον τι φλώρικος.

Πάνω που είχες τη διαβεβαίωση των ειδικών ότι θα σε γραπώσει από τον σβέρκο και θα σε τηγανίσει σαν αφρόψαρο στο χιλιοχρησιμοποιημένο καλαμποκέλαιο νησιωτικού ταβερνείου, δεν κάνει -τουλάχιστον για την ώρα- και τόσο αφόρητη ζέστη.  

Αφού τον περιγράφανε σαν… πρωτοφανή τούτον τον καύσωνα, πώς μπόρεσαν να πέσουν έξω;

Εδώ ακριβώς πρέπει να γίνει μια απαραίτητη διευκρίνιση: Όλοι οι καύσωνες είναι πρωτοφανείς, εκτός από τους αληθινά πρωτοφανείς, εκείνους που βιώνουν όσοι είναι ασθενείς ή υπερήλικες και δεν βαστάνε πια, όσοι δουλεύουν στην οικοδομή, σε σουβλατζίδικα, στην ύπαιθρο, που τους λούζει το λιοπύρι, οι οδηγοί και οι ναυτικοί, οι οποίοι καταλαβαίνουν «τι εστί βερίκοκο» στις μηχανές των πλοίων, που βρίσκονται αρόδου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Πολλοί εξ ημών των υπολοίπων γκρινιάζουμε για τις πρωτοφανείς συνθήκες πίνοντας δυνατό φρέντο, με το ερ κοντίσιον στο τέρμα να δημιουργεί περιβάλλον Γροιλανδίας.

Ακόμα έναν πρωτοφανή καύσωνα, που κράτησε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, συναντάμε στα μέσα Ιουλίου του 1973.


Στις 19 Ιουλίου η εφημερίδα «Μακεδονία» ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της:
«Πρωτοφανής καύσων πλήττει την Βόρειον Ελλάδα, Θεσσαλίαν και Ήπειρον, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να ανέλθη εις υψηλά επίπεδα. Εις την Λάρισαν το θερμόμετρον έφθασε τους 44 βαθμούς και εις τα Ιωάννινα τους 41, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα κυμανθή εις τα αυτά επίπεδα».

Γι’ αυτό...

 

για να μην ξαναζήσουμε πρωτοφανείς καύσωνες, ας μαζευτούμε όλοι εμείς για να ακολουθήσετε όλοι εσείς τη συνταγή του Κούλεως, η οποία επιβάλλει χάρτινα καλαμάκια παντού: στον φραπέ, στο αναψυκτικό (κι ας λιώνει στο δευτερόλεπτο), στην μπίρα, στο τσίπουρο, στο παγωτό, στην μπριζόλα, στο εκκαθαριστικό της Εφορίας και στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Στην υγειά μας!



Δεν υπάρχουν σχόλια: