"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΟΥΡΓΕΛΟ-ΨΩΝΑΡΑΔΙΚΟ: Καλλιστεία

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Το παράδοξο με τη διαδικασία που παρακολουθούμε στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι λένε πάνω-κάτω τα ίδια. Δυσκολεύεσαι να βρεις σοβαρές αποκλίσεις στις θέσεις τους. Ο καθένας τους διαφέρει βέβαια κατά το προσωπικό ύφος, αλλά στο «όραμα» που παρουσιάζουν στους ψηφοφόρους δεν βλέπει κανείς διαφορές. Χρησιμοποιώ τον συγκεκριμένο όρο, επειδή παρατηρώ ότι ο κάθε υποψήφιος αρχηγός μιλά κυρίως για το πώς φαντάζεται το κόμμα στο μέλλον. Και, φυσικά, όλοι το φαντάζονται με τον ίδιο τρόπο: δυνατό, κυρίαρχο, αυτόνομο, φιλολαϊκό, γαλαντόμο και καραμπουζουκλίδικο.

Λογικό δεν είναι, αφού ο διαγωνισμός γίνεται σε επίπεδο ευσεβώς πόθων;

Από την ώρα όμως που όλοι τους ουσιαστικά παίζουν την ίδια κασέτα, γιατί δεν τολμά κανείς τους να εξηγήσει ευθέως γιατί ο ίδιος θα ήταν καλύτερος από τους συνυποψηφίους του;

Γιατί, αν κατεβαίνεις στον κόσμο και του λες να σε ψηφίσει για αρχηγό, σημαίνει ότι οπωσδήποτε θεωρείς τον εαυτό σου καλύτερο από τους άλλους διεκδικητές. Διαφορετικά, για ποιον λόγο να το κάνεις; Για να πηγαίνεις στον κόσμο και να τους λες ότι δεν είσαι ο καλύτερος, αλλά να σε ψηφίσουν;

Αυτό όμως συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ και, υπό το πρίσμα αυτό, η υπόθεση μοιάζει  περισσότερο με καλλιστεία.

Πάντως, το χειρότερο σενάριο για το ΠΑΣΟΚ είναι και το πιθανότερο, με τα δεδομένα ως έχουν τώρα.

Το χειρότερο, εκτιμώ, θα είναι…

 

 να επανεκλεγεί ο σημερινός αρχηγός, γιατί δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς θα συνυπάρξει στο μέλλον με όσους τον αμφισβήτησαν τόσο έντονα. Ούτε επίσης μπορώ να φανταστώ τους αμφισβητίες να μετακομίζουν αλλού, διότι για τους περισσότερους δεν υπάρχει το αλλού. Ούτε βέβαια θα μπορούσαν ποτέ να φτιάξουν όλοι μαζί κάτι δικό τους, εκτός του ΠΑΣΟΚ, γιατί αν είχαν τη δυνατότητα να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κοινή πλατφόρμα, θα το είχαν κάνει και δεν θα έμπαιναν στην κούρσα ο καθένας μόνος του και για λογαριασμό του εαυτού του. Απλά πράγματα.

Συνεπώς, αν δεν υπάρξει μια ισχυρή και ενωτική υποψηφιότητα απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη το μέλλον είναι δυσοίωνο για το ΠΑΣΟΚ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: