"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΚΗΦΗΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΟΥΛΟ-ΧΑΝΕΙΟ: Επιτέλους δώστε ένα τέλος

 

Του Κώστα Στούπα

"Ενώ η τιμή του νικελίου είναι στα ύψη η Ελλάδα πουλάει τη ΛΑΡΚΟ και προετοιμάζει μαζική απόλυση των εργαζομένων" υποστηρίζει ένα τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της διατήρησης  του κρατικού παρασιτισμού και στην εξορυκτική βιομηχανία.

Κατ’ αρχήν για ΛΑΡΚΟ και τους "εργαζόμενους" της  μικρή σημασία έχει αν η τιμή του νικελίου είναι στα ύψη ή τα τάρταρα. Η εταιρεία δεν παράγει τίποτα εδώ και χρόνια και οι "εργαζόμενοι" αμείβονται κανονικά από τις τσέπες των φορολογούμενων.

Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει πως π.χ. ένα μέρος από την ακριβή βενζίνη και το ακριβό ηλεκτρικό πηγαίνει μεταξύ άλλων για την κάλυψη μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων της μισθοδοσίας της κλειστή ΛΑΡΚΟ.

Τα χρέη προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 350 εκατ. Ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η ΔΕΗ προκειμένου να μην καταστεί ζημιογόνος και η ίδια μετακυλύει αυτό το κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος. Συνήθως οι ίδιοι που φωνάζουν εναντίον του απογαλακτισμού της  ΛΑΡΚΟ από το κρατικό κορβανά είναι και οι ίδιοι που φωνάζουν για τα ακριβούς λογαριασμούς ρεύματος.

Επιπλέον, όσοι εκμεταλλεύονται την  κλειστή εταιρεία και μέσω αυτής της κοινωνία ολόκληρη είναι τόσο αδιάφοροι και αποξενωμένοι από το αντικείμενο της εργασίας τους που δεν γνωρίζουν πως η τιμή του νικελίου δεν  είναι στα υψηλά αλλά στα χαμηλά των τελευταίων ετών.

Το Μάρτιο του ’22 π.χ. η τιμή του μετάλλου στα διεθνή χρηματιστήρια ήταν περί τα 50.000 δολάρια ο τόνος και τώρα έχει πέσει στις 17 χιλ.

 

 

Η κυβέρνηση επιτέλους με καθυστέρηση αρκετών χρόνων αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εταιρείας σε κάποιον ιδιώτη μήπως και καταφέρει να την λειτουργήσει.

Για το σκοπό αυτό αποφάσισε να απολυθεί όλο το προσωπικό. Ποιος ιδιώτης θα δεχτεί να επενδύσει σε μια εταιρεία με προσωπικό που έχει συνηθίσει να αμείβεται χωρίς να εργάζεται και να έχει εντρυφήσει σε όλες τις παρασιτικές συνδικαλιστικές νοοτροπίες του δημοσίου;

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την απόσυρση της σχετική τροπολογίας.

Το περίεργο θα ήταν να μην τη ζητούσε.

Πλέον μόνο  αμετανόητοι "σοβιετιστές" όπως το ΚΚ μιλούν για ενεργοποίηση της εταιρείας ως κρατικής.

Οι της μείζονος και λοιπής αντιπολίτευσης κρύβονται πίσω από την εκκαθάριση και πώληση εν λειτουργία. Δηλαδή, να συνεχίσει να πληρώνεται το προσωπικό μέχρι η εταιρεία να πωληθεί σε κάποιον ιδιώτη. Κανένας ιδιώτης όμως δεν θα δεχτεί να πετάξει τα χρήματά του σε μια εταιρεία που προσωπικό που έχει συνηθίσει να πληρώνεται χωρίς να εργάζεται και δεν διστάζει να κλείνει το κέντρο της Αθήνας διεκδικώντας την συνέχιση της αμοιβής χωρίς εργασία.

Επί της ουσίας δηλαδή ζητούν να συνεχιστεί η κατάσταση παρασιτικής δημοσιουπαλληλίας. Η πρόταση αυτή είναι ακόμη χειρότερη και του ΚΚ που ζητά κρατικοποίηση και καταναγκαστική εργασία( μέσω τρομοκρατίας) αφού στον κομμουνισμό δεν προβλέπονται κίνητρα αμοιβής ή τιμωρίες όπως η απόλυση.

Αν επιχειρηθεί η εταιρεία να λειτουργήσει τα πλαίσια του κράτους είναι βέβαιο πως ακόμη και αν η τιμή του νικελίου βρισκόταν σε τιμή δεκαπλάσια της υψηλότερης των τελευταίων 5 ετών που ήταν οι 48-49 χιλ. Ευρώ, η εταιρία θα ήταν ζημιογόνος. Αυτή είναι η πολύτιμη εμπειρία της κατάρρευσης του πειράματος της "σοβιετίας".

Για τις κρατικές εταιρείες ισχύει αυτό που έλεγε ο Μίλτον Φρίντμαν δώστε στο κράτος τον έλεγχο της ερήμου Σαχάρας και σε 5 χρόνια θα ξεκινήσει τις εισαγωγές άμμου.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία. Ο διαγωνισμός για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ ολοκληρώθηκε το 2023 αλλά έκτοτε εκκρεμεί προσφυγή ενός από τους συμμετέχοντες στο ΣτΕ",

Στα μέτρα που έχει καταλήξει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται…

 

 η ενεργοποίηση ειδικού προγράμματος απασχόλησης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, μέσω της ΔΥΠΑ, που θα έχει διάρκεια έως 2 έτη, για όσους είναι έως 55 και έως 7 έτη για τους άνω των 55 ετών, με ακαθάριστη μηνιαία αμοιβή τα 1200 ευρώ.

Οι φορείς υποδοχής των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι Περιφέρειες, Δήμοι, Κέντρα Υγείας, η ΔΥΠΑ, σε περιοχές κατά το δυνατόν πλησίον των κατοικιών τους.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που χάνουν της δουλειά τους ποτέ δεν είχαν και δεν θα έχουν τέτοια μεταχείριση. Αυτοί είναι παιδία ενός άλλου κατώτερου Θεού...

Επιτέλους δώστε ένα τέλος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: