"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: O πραγματικός Ελληνας δεν μπορεί παρά να νιώθει φτωχός

Του ΜΑΝΟΥ ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΥ

φτωχός (ο) 1. αυτός που δεν έχει όσα θέλει «αν είχα το σκάφος και τη βίλα που θα ήθελα να έχω δεν θα ήμουν φτωχός» 2. αυτός που έχει λιγότερα από τον γείτονά του «ο Νίκος δεν ήταν φτωχός μέχρι που ο γείτονάς του αγόρασε δεύτερη Φεράρι» 3. αυτός που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα από Ελληνες γονείς, Ελληνας «και φέτος δεν είναι λίγοι οι φτωχοί που θα κάνουν Χριστούγεννα στο εξωτερικό»
 

Αφού έτσι το νιώθουν έτσι θα είναι

Σύμφωνα με τη Εurostat, σχεδόν το 70% των Ελλήνων αισθάνονται φτωχοί. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα σε όλους τους Ευρωπαίους και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους δεύτερους Βούλγαρους, οι οποίοι σε ποσοστό μόλις 40% αισθάνονται φτωχοί.  

Πρόκειται για ένα απολύτως αναμενόμενο δημοσκοπικό εύρημα αν κανείς σκεφτεί ότι 

α) οι Ελληνες είναι τόσο καλοί στη φοροδιαφυγή που έχουν πιστέψει και οι ίδιοι ότι τα λεφτά που δηλώνουν στην εφορία είναι αυτά που στ’ αλήθεια βγάζουν

β) η γκρίνια, η κακομοιριά και η μιζέρια είναι αναπόσπαστα κομμάτια της εθνικής μας ταυτότητας (σκεφτείτε πόσοι Ελληνες ακόμα μεγαλώνουν με λαϊκά του ’60 και ρεμπέτικα) και  

γ) κάθε πραγματικός Ελληνας νιώθει φτωχός όταν έχει λιγότερα από τον γείτονά του. Για έναν Ελληνα δεν έχει σημασία αν ζει σε μεζονέτα, έχει τρία αυτοκίνητα και εξοχικό με πισίνα. Αν ο γείτονάς του έχει τα ίδια συν ένα φουσκωτό τότε ο πραγματικός Ελληνας δεν μπορεί παρά να νιώθει φτωχός.

Αν στ’ αλήθεια θέλουμε να δούμε πόσο πλούσιοι είναι οι Ελληνες μπορούμε απλώς να δούμε τις δουλειές που δεν καταδέχονται να κάνουν. Εκείνες τις δουλειές που αν δεν υπήρχαν μετανάστες (αν δηλαδή δεν υπήρχαν πραγματικά και όχι κατά φαντασία φτωχοί) απλώς δεν θα γίνονταν.

Προετοιμασία

Ακουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι χρεοκοπήσαμε επί κυβερνήσεως Παπανδρέου και νομίζω ότι είναι μάλλον μικρόψυχο από μέρους του να μην αναγνωρίζει την τεράστια συμβολή που είχε στην ελληνική χρεοκοπία ο...

 

 πρωθυπουργός του Πάκη, ο οποίος με επιμέλεια και εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις προετοίμαζε για χρόνια το έδαφος στο οποίο πάτησε και μεγαλούργησε ο ξένοιαστος ποδηλάτης. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: