"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΗΦΗΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Δώστε το γάλα στο λαό!

 
Τη δύσκολη εποχή μετά την κατοχή και τον συμμοριτοπόλεμο, ένα λίτρο γάλα τη μέρα ήταν μεγάλη υπόθεση. Ήταν δυσεύρετο και εξασφάλιζε την επιβίωση ενός ανθρώπου, μη σου πω και μιας οικογένειας. Έτσι, τα ορφανοτροφεία, αρχικά, προσπαθούσαν, αξιοποιώντας δωρεές από το εξωτερικό, να δίνουν ένα λίτρο γάλα στα ορφανά που περιέθαλπαν. 
 
Κάποια στιγμή το μέτρο επεκτάθηκε και στους Δημοσίους Υπαλλήλους, όταν τα οικονομικά της χώρας ήταν πενιχρά και οι δημόσιοι υπάλληλοι "πτωχοί πλην τίμιοι".
 
Από τότε πέρασαν πάνω από 70 χρόνια. 
 
Σήμερα, δεν είναι δύσκολο να βρεις και να αγοράσεις γάλα. Παρόλες τις ανατιμήσεις, εξακολουθεί να είναι προσιτό. Έλα όμως που μια παροχή στους ΔΥ, άπαξ και μπήκε, δεν βγαίνει ποτέ! Για να το δικαιολογήσουν νομικώς, ενέταξαν το γάλα στα ΜΑΠ (Μέτρα Ατομικής Προστασίας) τα οποία (ορθώς) παρέχει το κράτος σε όσους εργαζόμενους τα χρειάζονται όταν κάνουν δουλειές μη γραφείου (κράνη, γάντια, παπούτσια, καπέλα, γυαλιά κ.λπ.). Λεπτομέρειες εδώ: https://eperifereia.files.wordpress.com/.../cea6ce95ce9a...
 
Το αστείο είναι ότι μέχρι το 2019 απαγορευόταν να δίνεται η παροχή σε χρήμα. Δηλαδή, ΟΚ, δεν την καταργούμε, αλλά, βρε αδερφέ, δεν χρειάζεται κάθε υπηρεσία να έχει και τον ρόλο του γαλατά! Πάρτε 50 ευρώ τον μήνα παραπάνω στον μισθό και αγοράστε γάλα από όπου θέλετε! Όχι! Το γάλα πρέπει να το μοιράζει η υπηρεσία!  
 
Έτσι ΟΛΟΙ οι ΟΤΑ (α' και β' βαθμού) φορτώνονται με μια απίστευτη γραφειοκρατία και με logistics ανυπέρβλητης δυσκολίας για να κάνουν μειοδοτικούς διαγωνισμούς προμήθειας γάλακτος και να το μοιράζουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. 
 
Το πόσο μεγάλη είναι αυτή η γραφειοκρατία μπορείτε να το διαπιστώσετε κάνοντας κλικ εδώ. Δείτε το για να αντιληφθείτε το μέγεθος της διαστροφής. https://www.contracts.gr/v1/tenders/KMDS/21PROC008465930
 
Είναι η προκήρυξη διαγωνισμού του Δήμου Μεσσήνης. Βλέποντας αυτό το "βιβλίο" των... προδιαγραφών (για γάλα, ρε φίλε!) σκεφθείτε πόσοι άνθρωποι "απασχολούνται" μόνο για τη διενέργεια αυτού του διαγωνισμού και πολλαπλασιάστε το επί όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας!
 
Αλλά δεν τελειώσαμε.  
 
Επειδή υπάρχουν ερωτήματα (π.χ. θα φορολογείται το γάλα;) εκδίδονται εγκύκλιοι, όπως αυτή: https://www.elinyae.gr/.../1206-2018.1542182862778.pdf και η ΠΟΕ-ΟΤΑ δραστηριοποιείται όταν κάποιοι δήμοι ξεχνούν το γάλα του λαού. Δείτε εδώ: https://www.aftodioikisi.gr/.../poe-ota-kata-ypes.../
 
Επειδή μέσα στους "ξεχασιάρηδες" είναι και η Περιφέρεια Αττικής,προχθες, συνεκλήθη εκτάκτως, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με μοναδικό θέμα την παροχή σε χρήμα του γάλακτος που δεν μοιράστηκε στους υπαλλήλους της Περιφέρειας, την εποχή του κορονοϊού (όταν δεν εργαζόντουσαν!) μέχρι το τέλος του 2023. Μόνο η σύγκληση του Συμβουλίου κοστίζει στον φορολογούμενο €15.000 τουλάχιστον τη φορά, ποσό που πρέπει να προστεθεί στην αξία του γάλακτος!
 
Μ' αυτές τις απίστευτες ηλιθιότητες ασχολείται η Δημόσια Διοίκηση, η χώρα είναι πάτος σε όλους τους θετικούς δείκτες και κορυφή σε όλους τους αρνητικούς, αλλά εσύ...
 
 περιμένεις πως θα προφτάσουμε το τρένο της ανάπτυξης. 
 
 Ίσως να τα καταφέρουν οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, αν τύχει και κουβαλάει γάλα.
 
Υ.Γ. Η συνεδρίαση δεν υπήρχε λόγος να γίνει, καθώς η Διοίκηση είναι "δέσμια" διά νόμου. Δηλαδή, όταν ο νόμος υποχρεώνει ένα ΝΠΔΔ να κάνει κάτι, δεν υπάρχει πολιτικό θέμα - πρέπει να το κάνει, τέλος. Εάν η Περιφέρεια δεν πλήρωνε το γάλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα την έτρεχε στα δικαστήρια και τελικά θα το πλήρωνε, συν το πρόστιμο, συν τα δικαστικά έξοδα. Φυσικά όλα αυτά τα πληρώνει ο φορολογούμενος. Ουδέποτε πολιτικό ή υπηρεσιακό προσωπικό πλήρωσε αποζημίωση από την τσέπη του για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του.  
 
Μεγάλο ποσοστό θεμάτων τα οποία "συζητάμε" στο ΠΣ, αφορούν τέτοιες, δεσμευτικές διατάξεις. Σε δουλειά να βρισκόμαστε, δηλαδή. (Την Τρίτη, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, θα γίνει το τελευταίο ΠΣ του έτους, άρα θα είναι και η τελευταία συμμετοχή μου σε θεσμικό όργανο. Αυλαία.)
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: