"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΔΥΤΙΚΑ ΨΥΧΟΠΟΝΙΑΡΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Οι μαγικές εικόνες της Γάζας

 Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Είναι όντως μαγική εικόνα να μπαίνεις σε μια σήραγγα γεμάτη όπλα και τρομοκράτες και να βγαίνεις μέσα σε ένα νοσοκομείο

Είναι μαγική εικόνα να μπαίνεις σε ένα νηπιαγωγείο και όταν κατεβαίνεις στο υπόγειό του να βρίσκεσαι σε μια αποθήκη πολεμικού υλικού. Είναι μαγική εικόνα να βλέπεις από ψηλά ένα νοσοκομειακό αυτοκίνητο και από μέσα αντί να βγαίνουν τραυματιοφορείς, να ξεπετάγονται πάνοπλοι τρομοκράτες.

Όλα αυτά τα μαγικά συμβαίνουν στη Γάζα. Και δεν είναι προπαγάνδα, είναι εικόνες.

Ο Ισραηλινός στρατός, εδώ και πολλά χρόνια, μιλούσε για όλα αυτά. Και τα ίδια υποστήριζαν οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής, όταν εκδιώχθηκαν με τη βία από τη Γάζα το 2007. Η διεθνής κοινή γνώμη τα άκουγε, αλλά ασυγκίνητη τα προσπερνούσε, διότι δεν ήθελε να ανοίγει μέτωπα στην περιοχή. Τα μέτωπα όμως υπήρχαν και αίφνης, εκεί που δεν το περίμενε κανείς, πήραν φωτιά τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου.

Σχεδόν σύμπας ο πολιτισμένος κόσμος καταδίκασε αυτή την πρωτοφανή σε αγριότητα και έκταση τρομοκρατική ενέργεια και στάθηκε αλληλέγγυος στον λαό του Ισραήλ. Συγχρόνως, όλοι αναγνώρισαν το δικαίωμα αυτού του κράτους στην αυτοάμυνα που είχε πλέον λάβει υπαρξιακό χαρακτήρα.

Και από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ διαμήνυσε, προς πάσα κατεύθυνση, πως ο αντικειμενικός σκοπός των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα θα είναι η πλήρης εξουδετέρωση της απειλής της Χαμάς. Συνεπώς, τα κτυπήματα θα είναι συντριπτικά.

Τι θα γίνει όμως με τους στρατηγικούς στόχους των τρομοκρατών που βρίσκονται σε σήραγγες κάτω από νοσοκομεία και σχολεία; 

Τι θα γίνει αν οι Παλαιστίνιοι υπεύθυνοι, υπό τις απειλές των ενόπλων της Χαμάς ή με δική τους βούληση, αρνούνται να εκκενώσουν τα νοσοκομεία; 

Αποτελούν πολεμικούς στόχους;

Από τη στιγμή που το Ισραήλ δίνει το χρονικό περιθώριο για να εκκενωθούν αυτοί οι χώροι και αυτό δεν υλοποιείται με υπαιτιότητα των Παλαιστινίων, είναι προφανές πως και τα νοσοκομεία και τα σχολεία αποτελούν ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων. Η διεθνής υποκρισία - κυρίως διάφορων «αμερόληπτων» οργανισμών και διάφορων «περίεργων» ΜΚΟ - καταφαίνεται από το γεγονός ότι δεν ασχολούνται με τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν αυτούς τους ευαίσθητους χώρους για τις πολεμικές τους δραστηριότητες, αλλά στρέφονται κατά του Ισραήλ που αγωνίζεται για την αυτοάμυνά του.

Ουδείς υπεύθυνος του ΟΗΕ ή των διαφόρων ψυχοπονιάρικων οργανισμών ζήτησε από τη Χαμάς την άδεια να επισκεφτεί τα υπόγεια των νοσοκομείων και των παιδικών σταθμών για να διαπιστώσουν τι γίνεται εκεί κάτω. Υπήρχαν σχετικές καταγγελίες όχι μόνον από το Ισραήλ, αλλά και από την Παλαιστινιακή Αρχή. Δεν έκριναν σκόπιμο οι παρατηρητές του ΟΗΕ να ελέγξουν το βάσιμο των καταγγελιών, άγνωστο για ποιο λόγο. 

Από φόβο; Αδυναμία; Ή προκατάληψη;

Όσο ο ισραηλινός στρατός προωθείται μέσα στην πόλη της Γάζας καταλαμβάνοντας χώρους, τόσο θα αποκαλύπτεται η πολιτική των τρομοκρατών να κρατούν ομήρους όσους νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, καθώς στα υπόγειά τους βρίσκονται τα κέντρα των επιχειρήσεών τους. 

Ο ΟΗΕ θα μπορούσε έστω την ύστατη ώρα...

 

 να ζητήσει αυτοψία σε αυτά τα υπόγεια για να αποφευχθούν τα χειρότερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: