"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-γαλαζαίικο ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: «Ανάπλαση ΑΕ»: Λίγος δισταγμός, βρε παιδιά!

Tης ΡΕΑΣ ΒΙΤΑΛΗ

Και μελετώντας το θέμα, θυμήθηκα μια φράση του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου από ένα παλιό κείμενό του (που πολύ με είχε συγκινήσει, αλλά και βαθιά μελαγχολήσει) το οποίο κατέληγε
«Λίγος δισταγμός, βρε παιδιά».  

Παραδίδω στην κρίση σας

-Εταιρεία «Ανάπλαση Αθηνών Α.Ε.» με σκοπό τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Δηλαδή, μια εταιρεία για όλα τα μεγάλα έργα, με πολύχρονη ιστορία.  

-Φεβρουάριος 2020, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την ανάληψη του Δήμου από τον Κώστα Μπακογιάννη, έχουμε μια τροπολογία που ορίζει πρόεδρο της εν λόγω εταιρείας τον δήμαρχο της Αθήνας, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διορίσει τον διευθύνοντα σύμβουλο και την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου. 

-Ο κ. Μπακογιάννης παρέμεινε επί τέσσερα χρόνια δήμαρχος Αθηναίων, άρα και υπεύθυνος και για τα μεγάλα έργα. Πριν από τη δεύτερη εκλογική του αναμέτρηση (δηλαδή την ανανέωση ή μη τής θητείας του), ωστόσο με τη βεβαιότητα του φαβορί, «Θα σας εκπλήξω ευχάριστα», όπως είχε δηλώσει, άλλαξε, ενδεχομένως συμπωματικά, και η χρονική διάρκεια της θητείας των δημάρχων από τέσσερα σε πέντε έτη και είχαμε και την πρωτοτυπία-έκπληξη των ψηφοδελτίων σεντονιών! Παραφράζοντας το «Δώσε και μένα, μπάρμπα», σε «Βάλε και μένα, μπάρμπα, στο ψηφοδέλτιο να σου ψηφοκουβαλήσω». Για την πρόσφατη ιστορία, ο κ. Μπακογιάννης δεν εξελέγη. Παρέδωσε, μάλλον, ακριβέστερα, ΘΑ παραδώσει σκυτάλη στις 28 Δεκεμβρίου στον άγνωστο στους πολλούς Χάρη Δούκα. 

-Σήμερα, νέα τροπολογία με την επωνυμία «Ανάπλαση Α.Ε.»… Το «Αθηνών» αποσύρθηκε σαν χαλί της Μοιραράκη. Ο δήμαρχος δεν θα είναι πρόεδρος ούτε θα επιλέγει διευθύνοντα σύμβουλο, ούτε θα έχει την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου. Η εποπτεία της όποιας δραστηριότητας πλέον θα ασκείται από κοινού από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.  

Ητοι, ο πολίτης (και ψηφοφόρος), αντί για τα «Παράπονά σας» και την καταψήφισή σας «στον δήμαρχο», θα απευθύνει την όποια δυσαρέσκειά του σε αυτά τα υπουργεία; Απλούστατο! 

 Και με ποια δικαιολογία έγινε η αλλαγή, βοηθούντος του Μάκη Βορίδη; 

 Η διεύρυνση του σκοπού. «Σκοπός της Εταιρείας, η υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας». Πλέον το Διοικητικό Συμβούλιο είναι εξαμελές και πρόεδρος ορίζεται «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας… Στο ΔΣ της εταιρείας δεν συμμετέχει εκπρόσωπος ούτε του Δήμου Αθηναίων ούτε της Περιφέρειας Αττικής». 

-Για την ιστορία της λειτουργίας της ελληνικής Βουλής, για να αντιλαμβάνονται και οι πολίτες πώς λειτουργεί: στην ομιλία για το νομοσχέδιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και με την τροπολογία για το Μεταναστευτικό, όπου ο κ. Σαμαράς είχε τραβήξει τους προβολείς ως αυτός και ο πόνος του, η Μιλένα Αποστολάκη ξεκίνησε την ομιλία της φέρνοντας στο φως των πολιτών και τη συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία ήταν ανάμεσα στα 99 άρθρα του Νομοσχεδίου. 

-Ερώτηση κρίσεως. Αν ο κ. Μπακογιάννης ξαναψηφιζόταν ως δήμαρχος Αθηναίων (άρα θα ζούσαμε εννιαετία) θα υπήρχε ανάγκη αυτής της τροπολογίας;  

-Αγαπημένε μου Στάθη. Εκείνο το κείμενό σου το φέρνω συχνά στη σκέψη. Ξέρω, θυμάμαι. Εσύ το έγραψες με αφορμή ένα τραγούδι, καρμικό στη δική μου ζωή, το «Δώσ’ μου το χεράκι σου». Το έκλεινες «Λίγος δισταγμός, βρε παιδιά».  

Σήμερα...

 

 έφερα ξανά στη μνήμη το κλείσιμό σου. Συχνά το φέρνω, για πολλά.  

ΥΓ Ενώ όντως προσπαθούν για να αξιωθούμε τα αυτονόητα, συγχρόνως ΤΣΟΥΠ και αυτά που δείχνουν μια νοοτροπία. Αυτή που οδήγησε στην ήττα και τον Μπακογιάννη. Κρίμα τα παθήματα να μην γίνονται μαθήματα… 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: