"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΓΕΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Όταν η ανευθυνότητα στη διαχείριση της πανδημίας συναγωνίζεται την αμνησία


 
Του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

Όλο αυτό που ζούμε τώρα δυστυχώς δεν έχει μόνο την ιατρική πλευρά.

Έχει αναπόφευκτα και μία σημαντική πολιτική διάσταση.

Το πρόβλημα όμως δημιουργείται όταν αυτές οι δύο διαστάσεις αλληλοσυμπλέκονται.

Όταν οι γιατροί «καλύπτουν» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τους πολιτικούς και όταν οι πολιτικοί «χρησιμοποιούν» τους γιατρούς για να περάσουν την πολιτική τους θέση.

Αυτό δυστυχώς το έχουμε δει κατά κόρον αυτόν τον καιρό και είναι σίγουρο ότι από αυτήν την αλληλοσύμπλεξη χαμένοι στο τέλος βγαίνουν οι επιστήμονες.

Οι πολιτικοί τι είχαν και τι έχασαν.

Είναι συνηθισμένοι να λένε και να ξελένε να κοροϊδεύουν και να παραπλανούν οπότε κανένα πρόβλημα.

Τους επιστήμονες όμως δεν τους είχαμε συνηθίσει έτσι και καλό είναι κάποιοι να μην συνεχίσουν αυτήν την τακτική.

Το τι έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτήν την πανδημία είναι γνωστό.

Άφησε έξι μήνες να περάσουν με πανηγυρισμούς που καταφέραμε να επιζήσουμε, που είχαμε λίγα κρούσματα και μετά επιδοθήκαμε σε φιέστες υποδοχής των τουριστών στην πιο ασφαλή χώρα της Ευρώπης.

Καλώς ήλθες δολάριο……

Αξιωματούχοι διαφήμιζαν μετ επιτάσεως ότι όλοι έρχονται εδώ χωρίς καραντίνα και χωρίς test.

Όσοι περίμεναν δραστικές και γενναίες παρεμβάσεις στο σύστημα Υγείας εν όψει του δευτέρου κύματος της πανδημίας το σίγουρο είναι ότι έμειναν με την προσμονή.

Όπου αυξήθηκαν τα κρεβάτια της εντατικής μετά και από πολυδιαφημισμένες δωρεές επωνύμων αρκετά έμειναν ανενεργά λόγω ελλείψεως προσωπικού.

Και αυτό ήταν λογικό από την στιγμή που προσλήψεις δεν έγιναν και στις δωρεές δεν περιλαμβάνετο και το προσωπικό.

Στα περιφερειακά Νοσοκομεία συνεχίστηκε η συστηματική αποψίλωση και αυτό που ζούμε τώρα με την έξαρση του δευτέρου κύματος ήταν απολύτως αναμενόμενο όσο και αν οι αρμόδιοι μας έλεγαν ότι το σύστημα είναι θωρακισμένο .

Και επειδή οι πολιτικοί σε όλες τις κρίσεις βάζουν το πολιτικό κόστος πάνω από όλους και από όλα τώρα έχουμε και τον σκυλοκαβγά συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης όσον αφορά του τι έκανε ο καθένας για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ή μάλλον για να ακριβολογούμε ποιος το διέλυσε περισσότερο.

Αλλά εδώ είναι που δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε τον αείμνηστο Μένιο Κουτσόγιωργα που είχε πει το ιστορικό «δεν δικαιούστε να ομιλείτε».

Αυτό πρέπει να πούμε σε όλους αυτούς που διαφωνούν σε υψηλούς τόνους μπροστά στα συντρίμμια για τα οποία είναι οι ίδιοι και φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί.  

Και επειδή και στην περιοχή μας (Ν. Ηλείας) κάποιοι πολιτικοί αστέρες μιλούν για την διάλυση τους συστήματος Υγείας χρησιμοποιώντας μάλιστα και επιστημονικοφανείς όρους για να μην καταλαβαίνουμε και πολλά εμείς οι άσχετοι που δεν έχουμε μεταπτυχιακούς τίτλους καλό είναι να μας μιλούν με συγκεκριμένα στοιχεία και χωρίς καταγγγελτικο λόγο.

Και πρέπει να ξέρουν ότι όλα αυτά δεν έχουν καμιά πρακτική σημασία άσε που από τις πολλές φορές που τα έχουμε ακούσει έχουμε πλέον βαρεθεί.  

Το έχουμε ξαναπεί.

Ο τόπος μας είναι μικρός και όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε.

Μας μιλούν τώρα για το κακό Νοσοκομειοκεντρικό μοντέλο και ανησυχούν σφόδρα για την διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Τελικά είναι λυπηρό αλλά το μεγαλύτερο προσόν για όσους κάνουν ή σκοπεύουν να κάνουν πολιτική καριέρα είναι η αμνησία.

Δεν εξηγούνται με άλλο τρόπο αυτά που ζούμε και αυτά που ακούμε.

Αλήθεια από πότε έπαψε το σύστημα είναι Νοσοκομειοκεντρικό???

Όσον αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη τι να πούμε…..

Η αλήθεια είναι ότι...

 

 έχει περιπέτειες μεγάλες περιπέτειες κατά πώς λένε αλλά όχι μόνο τώρα τελευταία.

Έχει περιπέτειες εδώ και πολύ καιρό λόγω οργανωτικών δυσλειτουργιών και πέρα από ένα σημείο από την στιγμή που οι γιατροί της πρωτοβάθμιας κλήθηκαν να καλύψουν κενά στο εφημεριακό πρόγραμμα των Νοσοκομείων όπως τα κατάντησαν.  

Και αυτό ήταν απολύτως φυσικό δεδομένου ότι από την μια δεν υπήρξαν προσλήψεις και από την άλλη ποτέ δεν έπαψε να λειτούργει η ρουσφετολογική μηχανή των αποσπάσεων.

Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια.

Η σχεδιασμένη διάλυση του Συστήματος Υγείας τα τελευταία 10 χρόνια και η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να κάνει κάτι συγκεκριμένο για να ανατάξει την κατάσταση είναι κάτι που δυστυχώς κάθε μέρα θα μεταφράζεται εν μέσω πανδημίας σε νούμερα νεκρών ….

Και μην νομίζει κάποιος ότι στο μέτρημα θα είναι μόνο οι νεκροί από το covid19.

Οι άλλες ασθένειες δεν έπαψαν να υπάρχουν και όταν Σύστημα Υγείας φτάσει στα όρια του λόγω του covid19 δεν θα μπορεί να τις διαχειριστεί στοιχειωδώς  με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: