"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Πότε θα ανοίξουν τα μπουζούκια; (Οὐκέτι Φοῖβος ἔχει… να τον χωρίσεις το μαλάκα)

 Του ΜΙΚΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Και το τζογάρισμα συνεχίζεται. Θα ανοίξουν τα σχολεία πριν κλείσουν, σίγουρα τα εμπορικά για να εφορμήσουν οι στερημένοι καταναλωτές, η εστίαση πάει άκλαυτη, αλλά κρατάμε και μια πισινή, θέλουμε μια υποκανονικότητα, αλλά που να τη βρούμε, μιας και δε βρίσκεται πρόχειρη μια μάντισσα, μια καφετζού, μια χαρτορίχτρα να μας πει για τη ντάμα σπαθάτη και τα μελλούμενα του μηνός Δεκεμβρίου, ο οποίος ναι, σωστά καταλάβατε θα είναι κρίσιμος.

Γιατί κανείς δεν ασχολείται με το πότε θα ανοίξουν οι ναοί του πολιτισμού, εκεί που ο λαός πνίγει τον πόνο του με ουίσκυ πάγιο, πάγο,ξηρούς καρπούς και κοχίμπα.

Τα κέντρα που οι συντηρητικοί και οι μαντάμ σουσούδες (που ξέχασαν τη λαϊκή τους καταγωγή ανεβαίνοντας αξιοκρατικά και με διαφορά στήθους στα ΒΠ) ονομάζουν μπουζούκια, λες και δεν έχει άλλα όργανα, αοιδούς δυνατές και γαρύφαλλα άπειρα.

Μιας και η μέρα τραβά επίσης την αλλαγή εποχών, ευνοεί τους αποχωρισμούς και φλερτάρει με πάσης φύσεως χωρισμούς, χρειάζονται λύσεις συναινετικές, ψυχραιμία και πάνω από όλα διάλογος.

Πείτε στον παντός τύπου «βασιλιά» που έχετε στη ζωή σας ό,τι θέλετε, πείτε όμως και το κλασικό, για να κάνετε μπούγιο.

Εἴπατε τῷ βασιλεῖ, χαμαί πέσε δαίδαλος αὐλά, οὐκέτι Φοῖβος ἔχει καλύβην, οὐ μάντιδα δάφνην, οὐ παγάν λαλέουσαν, ἀπέσβετο καί λάλον ὕδωρ.

Σε απόδοση στα Νέα Ελληνικά:


Πείτε στον βασιλιά, το μεγαλόπρεπο μέγαρο έπεσε στο έδαφος.
Ο Φοίβος δεν έχει πια την κατοικία του, ούτε τη δάφνη που προφητεύει,
ούτε την πηγή που μιλάει. Και το νερό που μιλάει έχει στερέψει κι αυτό.




Δεν υπάρχουν σχόλια: