Της Ευμορφίας Δημητρακοπούλου
Ποια είναι η τύχη μιας μικρής πληθυσμιακά χώρας, που γειτονεύει με μια υπεράριθμη επιθετική, χωρίς διεθνείς κανόνες;
Εάν οι ευρωπαίοι συνεχίσουν να αλληθωρίζουν στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, τότε δημιουργούν προηγούμενο, θέτοντας σε κίνδυνο κάθε μικρό κράτος απέναντι σε βαρβαρικές επιβουλές.
Τι θα εμποδίσει την Βενεζουέλα να καταλάβει την Γουιάνα, την Βραζιλία να εισβάλει στην Ουρουγουάη, την Γουατεμάλα να αμφισβητήσει το Μπελίζ, το Μεξικό να εισβάλει στην Ονδούρα, την Ρωσία να ανακτήσει σοβιετικά εδάφη, την Κίνα να ενσωματώσει το Νεπάλ ή το Βιετνάμ;
Οι Ευρωπαίοι βαδίζουν επί ξηρού ακμής. Γνωρίζουν ότι οι τουρκικές ενέργειες ουσιαστικά καταργούν την ίδια την ΕΕ. Εάν, όπως δηλώνουν, η Τουρκία δεν ακολουθεί το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει ευρωπαϊκή επικράτεια, τότε οι εταίροι θα έπρεπε να συνταχθούν στο πλευρό της Ελλάδας. Δύσκολη εξίσωση. Συνεπικουρούμενοι από το ΝΑΤΟ, που δεν θέλει σύγκρουση στους κόλπους του, αναγκάζουν την Αθήνα να προβεί μόνη της σε εκχωρήσεις.
Επέλεξαν να καταργήσουν την κυριαρχία της Ελλάδος “διπλωματικά”. Χωρίς να πέσει τουφεκιά θα παραχωρηθεί όλο το Αιγαίο πέραν των έξι μιλίων.
Παρομοίως το 1987, έπειτα από ένα τακτικισμό της Άγκυρας (οι γνωρίζοντες μιλούν για προ-συνεννοημένο), η κυβέρνηση Α.Παπανδρέου συνυπέγραψε την συρρίκνωση του δικαιώματος των 12 στα 6 ν.μ. σε ΟΛΟ το Αιγαίο. Ανερυθρίαστα το έλεγαν υπερήφανη εξωτερική πολιτική.
Όταν τον Φεβρουάριο του 2016 ο Ερντογάν έλεγε «η δημοκρατία είναι ένα τρένο από το οποίο κατεβαίνεις όταν φτάσεις στον προορισμό», ουδείς σκέφτηκε ότι προέβλεψε το “πραξικόπημα” του Ιουλίου. Κατέβηκε από το τρένο της νομιμότητας, αλλά την χρησιμοποιεί a la carte. Με καθεστώς παρατηρητή στο UNCLOS, η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να καταπατά το άρθρο 300, που ορίζει αποχή από χρήση ή απειλή χρήσης βίας. Ξεχνά το άρθρο 121[2] της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας, που αποδίδει ΑΟΖ στα νησιά, και βάση των άρθρων 122 και 123 χαρακτηρίζει το Αιγαίο κλειστή/ημίκλειστη θάλασσα. Τα άρθρα αυτά αναφέρονται σε περιπτώσεις όπως τα νησιά Tiran και Sanafir στον κόλπο της Άκαμπα ή Hanish στην Ερυθρά θάλασσα.
Να μην πέσουν ξανά όλοι από τα σύννεφα.
Το Ορούτς Ρέις θα τρυπήσει στο όριο των 6 ν.μ. στο Καστελλόριζο, βάση απόφασης του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας (27/4/2012) για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (οικ.: 5033, 5034, 5035, 5028).
Η Τουρκία θα ζητήσει περιορισμό των χωρικών μας υδάτων στα τρία μίλια. Επίσης, με σημαία την αποστρατικοποίηση, επικαλούμενη την συνθήκη της Λωζάννης, θα προσφύγει σε Ην. Έθνη, ΝΑΤΟ και ΕΕ εγείροντας θέμα κυριαρχίας 32 νησιών. Πιθανό να έχουμε ένα διαφορετικού τύπου επεισόδιο Ιμίων, προς εκφοβισμό του κόσμου, με την γνωστή προπαγάνδα: «θέλετε να πάμε σε πόλεμο»;
Από την Αγία Τριάδα θα βλέπουμε τα τουρκικά σκάφη στον Θερμαϊκό. Τα έξι μίλια (9,6 χιλ.) τους δίνουν πρόσβαση έως το Δέλτα Αξιού.
Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι...
η Τουρκία δεν επιθυμεί να μας σύρει σε επεισόδιο.
Όσα περί του αντιθέτου λέγονται στοχεύουν στην ηττοπαθή αποδοχή τετελεσμένων.
Υπάρχει η βλακεία και η προδοσία. Οι αναγνώστες ας κρίνουν σε ποια κατηγορία υπάγονται όσοι συνήργησαν/συνεργούν σε αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου