"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ Μ@Λ@ΚΙ@: Το καταλάβαμε ότι δεν τρως κρέας. Χαλάρωσε τώρα

Ο Μάνος Βουλαρίνος γράφει για τους ακτιβιστές βίγκαν και την προσπάθειά τους να πείσουν κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε κρέας

Αγαπητέ/η/ο ακτιβιστή/τρια/??? βίγκαν,

Καταλαβαίνουμε ότι δεν τρως κρέας ή άλλα ζωικά προϊόντα. Δεν υπάρχει άλλωστε περίπτωση να μην το καταλάβουμε από τη στιγμή που δεν χάνεις ευκαιρία όχι απλώς να μας ενημερώσεις σχετικά αλλά και να καμαρώσεις για την ηθική ανωτερότητα της επιλογής σου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το καταλάβουμε από τη στιγμή που προσπαθείς να την κάνεις και δικιά μας, όπως η κυρία Λουκά προσπαθεί να μας φέρει στον δρόμο της ορθοδοξίας.

Πρόκειται για μια επιλογή με την οποία δεν έχω κανένα πρόβλημα. Στο κάτω-κάτω τι πρόβλημα θα μπορούσα να έχω με μια διατροφική επιλογή κάποιου άλλου ανθρώπου; Δεν μου πέφτει λόγος για το τι τρώει ο καθένας. Προφανώς απορώ όταν βλέπω κάποιον να τρώει με όρεξη μπάμιες ή τρούφα ή πατσά (και είμαι σίγουρος πως κάποιος θα απορεί όταν με ακούει να λέω πως τρελαίνομαι για φακές ή ταρτάρ), αλλά μέχρι εκεί.

Μάλιστα καταλαβαίνω πως το να αρχίσουν οι άνθρωποι να τρώνε λιγότερο κρέας (στις χώρες που έχουν κρέας να φάνε και χρήματα να το αγοράσουν) είναι μια παρα πολύ καλή ιδέα. Και για το περιβάλλον και για την υγεία τους.

Επίσης καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι, ιδιαιτέρως για κάποιον έφηβο (ή κάποιον με ψυχοσύνθεση εφήβου), να αποκτήσει ταυτότητα και να αισθανθεί μέλος μιας ομάδας που αγωνίζεται για έναν «ανώτερο σκοπό». Από τη στιγμή που στις χώρες της Δύσης η επιβίωση είναι θέμα λίγο-πολύ λυμένο, από τη στιγμή που εκατομμύρια Ασιάτες εργάζονται προκειμένου να υπάρχει αφθονία καταναλωτικών αγαθών για όλα τα πορτοφόλια και από τη στιγμή που οι επίσημες θρησκείες μοιάζουν κάπως ξεπερασμένες, είναι λογικό εκείνοι οι άνθρωποι της Δύσης που έχουν την ανάγκη να υπηρετήσουν έναν «ανώτερο σκοπό» να πρέπει να βρουν νέους τρόπους ικανοποίησης της ανάγκης τους. Και κάποιοι γίνονται βίγκαν ακτιβιστές/τριες/???.

Όλα αυτα τα καταλαβαίνω και τα βλέπω με συμπάθεια.

Αυτό που, παρότι επίσης το καταλαβαίνω δεν μπορώ να δω με συμπάθεια, είναι η προσπάθειά σου να επιβάλεις τη δικιά σου ανάγκη για ένταξη και σε άλλους ανθρώπους που καμία ανάγκη δεν έχουν να ενταχθούν στο ίδιο σύνολο με σένα.

Ομολογώ ότι κάθε εκδοχή της Ελένης της Λουκά είναι με τον τρόπο της διασκεδαστική και σε ευχαριστώ που θυμίζεις στους ανθρώπους πως η γραφική θρησκοληψία δεν είναι πρόβλημα μόνο όσων πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη, αλλά αναρωτιέμαι: εσένα σ’ αρέσει που είσαι μια μοντέρνα εκδοχή της κυρίας Λουκά;

Σ’ αρέσει δεν σ’ αρέσει, δεν είσαι τίποτα περισσότερο από αυτό.

Γιατί, όπως και οι γραφικές θεούσες αυτού του κόσμου, δεν θέλεις να κάνεις τον κόσμο καλύτερο. Θέλεις να επιβάλεις στον κόσμο να ζει όπως ζεις εσύ. Θέλεις να διατάζεις. Θέλεις να δίνεις εντολές στις οποίες θα υπακούν όλοι. Ή απλώς, όπως συχνά συμβαίνει με τις θεούσες, θέλεις όλοι να στερούνται ό,τι στερείσαι κι εσύ γιατί και τη δικιά σου στέρηση κατα βάθος ως θυσία τη βιώνεις. Και ποιος θέλει να θυσιάζεται μόνος του;

Όπως οι γραφικές θεούσες στην πραγματικότητα δεν θέλουν να εξαφανιστεί αυτό που τα ιερά τους βιβλία περιγράφουν ως αμαρτία (και γι' αυτό αντί να είναι καλόκαρδες με τους «αμαρτωλούς» είναι σκληρές και εχθρικές) έτσι και εσύ, ακριβιστή/τρια/??? βίγκαν,δεν θέλεις ο κόσμος να περιορίσει το κρέας. Θέλεις αντίπαλο που θα επιβεβαιώνει την ύπαρξή σου. 

Αν στ’ αλήθεια ήθελες οι άνθρωποι να μην τρώνε κρέας...



 θα ξεκινούσες να τους πείσεις να το ελαττώσουν (δεν είσαι τόσο ανόητος ώστε να μην καταλαβαίνεις πως το να το κόψουν μαχαίρι δεν γίνεται).  

Δεν θα προσπαθούσες να επιβληθείς με μπούκες σε κρεοπωλεία και πολωτικές εκστρατείες.  

Θα ενημέρωνες με χαμόγελο και κατανόηση κάποιον που θέλει την αλλάγη και ξέρει πόσο δύσκολη είναι η αλλαγή μιας συνήθειας χιλιάδων ετών και όχι με το ύφος κάποιου που ζητά τη σύγκρουση.

Και τότε θα είχες καλύτερα αποτελέσματα, αλλά δεν θα είχες αυτό που στ’ αλήθεια θέλεις: αντίπαλο. Δεν θα είχες εχθρό. Και τα αδιέξοδα που προσπαθείς να ξεπεράσεις αγωνιζόμενος για έναν «ανώτερο σκόπο» θα σε βασάνιζαν όπως και πριν ανακαλύψεις τον σκοπό που σου ταιριάζει αυτήν την εποχή.

Αγαπητέ/ή/ό ακτιβιστή/ρια/??? βίγκαν,

Πολλοί λένε ότι μας τα ‘χεις πρήξει κι εχείς γίνει εκνευριστικός σπασαρχίδης, αλλά δεν συμφωνώ.  

Όπως δεν καταλαβαίνω όσους εκνευρίζονται με την κυρία Λουκά. Προσωπικά μου φαίνεστε και οι δύο ιδιαιτέρως διασκεδαστικοί και πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις, όμοιοι. Έχετε και οι δυο το πάθος των ζηλωτών, τη λαχτάρα του προσηλυτισμού των απίστων και τη σιγουριά ότι όπου ο προσηλυτισμός δεν περνάει πρέπει να υπάρχει επιβολή. Όσο όλα αυτά τα πιστεύεις χωρίς να σηκώνεις το βαρύ(ή το ελαφρύ σου) χέρι μπορείς να συνεχίσεις να τα πιστεύεις.

Αν πάλι, δεν θέλεις να είσαι μια κυρία Λουκά, είναι εύκολο να το καταφέρεις. Για αρχή σταμάτα να πιστεύεις ότι κάνεις κάτι φοβερά σημαντικό που δεν τρως κρέας και αλλά ζωικά προϊόντα και χαλάρωσε. Και αφού χαλαρώσεις, εξήγησε στους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν γιατί νομίζεις ότι είναι καλύτερο να ελαττώσουν το κρέας και τα ζωικά προϊόντα. Και μην το κάνεις σαν ηλίθιος τις μέρες που έχουν έθιμο να τρώνε κρέας. Είναι οι μέρες που αυτά που θα τους πεις θα έχουν το μικρότερο αποτέλεσμα. Είναι οι μέρες που οι πιθανότητες να κάνεις εχθρούς είναι περισσότερες από τις πιθανότητες να κάνεις φίλους. Και δεν το θέλεις αυτό. Γιατί έχεις σκοπό να αλλάξεις τον κόσμο και όχι να διασκεδάσεις την ανία σου και τα προσωπικά σου αδιέξοδα. Ή μήπως όχι;

Και μπράβο σου.

Υ.Γ. Κανονικά δεν χρειάζεται, αλλά επειδή όλοι οι συμπολίτες, ανεξαρτήτως δυνατότητας κατανόησης, έχουν δυνατότητα σχολιασμού, να εξηγήσω το προφανές: δεν γράφω για τους βίγκαν. Γράφω για τους ακτιβιστές βίγκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: