"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ και ΚΟΡΩΝΟΪΟΠΛΗΚΟ ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ο Τσίπρας βλέπει τον ιό ως μαχητή κατά των νεοφιλελέ!

Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΔΕΡΗ

Μαχητής λοιπόν κατά του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, είναι σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα… ό κορονοϊός. Αν κάποιος έβλεπε το κείμενο του άρθρου χωρίς να γνωρίζει τον συγγραφέα, θα το εκλάμβανε ως πνευματικό έργο κάποιου φανατικού, ιδεολογικά τυφλωμένου μέλους αριστερίστικης φράξιας, χωρίς ενσυναίσθηση των κρίσιμων ωρών.

Γιατί απαιτείται ενσυναίσθηση την οποία οφείλει να έχει ένας πρώην Πρωθυπουργός, την στιγμή του παγκόσμιου θρήνου και φόβου, να προτάσσει πολιτικά ιδεολογήματα, αυτά που θα δικαιούτο να προβάλει στην κατοπινή ώρα της λύτρωσης από την φρίκη.

Και ου μόνο, αλλά ο κ. Τσίπρας αυτή την ώρα της κοινής συσπείρωσης και της οφειλόμενης αλληλεγγύης, επέλεξε εκτός τόπου και χρόνου, να κάνει προπαγάνδα για να διαφημίσει και να δικαιολογήσει την αποτυχημένη κυβερνητική του θητεία, έτσι που ακούγονται έωλες και προσχηματικές οι προτροπές του «να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη».

Γράφει ότι «οι κυρίαρχες μεταρρυθμίσεις συρρίκνωσης του δημόσιου και της δημόσιας υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, το κυρίαρχο μοντέλο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, τα σκότωσε όλα ο κορονοϊός, μαζί, δυστυχώς, με χιλιάδες συνανθρώπους μας, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν αυτά τα μοντέλα, αυτές οι αντιλήψεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είχαν επιβληθεί σχεδόν σε όλο το Δυτικό κόσμο».

Μάλλον του έχει διαφύγει ότι η πανδημία δεν ξεκίνησε από κάποιο νεοφιλελεύθερο κράτος αλλά από την κομμουνιστική Κίνα - και κατεστάλη πρώτα εκεί βεβαίως, αφού τα μέτρα που πήρε η κομμουνιστική κυβέρνηση ήταν το άκρον άωτον του αστυνομοκρατικού κομμουνιστικού αυταρχισμού.

Γράφει επίσης: «ποιος δεν θυμάται ότι άφησαν εκτός περίθαλψης περίπου 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη». Ψεύδεται βεβαίως γιατί την κάλυψη των ανασφάλιστων προέβλεπε νόμος Γεωργιάδη, την περίοδο 2013-14 (Νόμος 4238 / 2014, 17/02/2014 για τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ).

Εκείνο που θέσπισε η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν το λαϊκίστικό μέτρο της κατάργησης του 5ευρου. Αντί αυτού επέβαλε αύξηση στη εισφορά υγείας σε όλες τις κύριες συνάξεις από 4% έως 6%, γεγονός που οδήγησε στην έμμεση μείωση στις καθαρές αποδοχές 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Και ενώ το μέτρο θεσπίστηκε στα μέσα του Ιουλίου του 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7 και οδήγησε σε επιπλέον 500 εκατομμύρια έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα θεσπίστηκε και νέα εισφορά υπέρ υγείας κατά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις, γεγονός που επέφερε μείωση στις καθαρές αποδοχές 1,2 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Και αυτό θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015 και είχε αναδρομική ισχύ από 1 /7 και απέδωσε 180 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά περί τα 680 εκ. Αλλά κατά τα άλλα ο λαός νόμισε ότι γλύτωσε το 5ευρο που του στοίχιζε περί τα 30 εκατομμύρια.

Γράφει και άλλα. Πχ: «Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, νοικοκύρεψε τα δημόσια οικονομικά, διευθέτησε το χρέος, άφησε ένα ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητος 37 δις ευρώ» κλπ. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας έβγαλε από κανένα μνημόνιο. Απλώς επί των ημερών του τελείωσε η δανειακή σύμβαση. Και σαφώς είναι λάθος του Μητσοτάκη που δεν ξεκίνησε εξεταστική για την οικονομία (τώρα πλέον τελείωσε).
 

Η κυβέρνησή του μας φόρτωσε ένα επί πλέον αχρείαστο μνημόνιο, από το οποίο βγήκαμε λόγω… κορωνοϊού. Εννοούμε την άρση των επαχθών πλεονασμάτων που η δημιουργική ασάφεια της περήφανης διαπραγμάτευσης μας φόρτωσε έως το 2060!  

Οσο για τα 37 δις που άφησε, γράψαμε πρόσφατα ότι δεν είναι κάποιος κουμπαράς ζεστού χρήματος. Το μεγάλο ποσοστό είναι χαμηλότοκο δάνειο από τον ESM για την περίπτωση που δεν θα βγαίναμε στις αγορές, τα αποθεματικά Δημοσίων Οργανισμών και ΟΤΑ, και ένα μικρό ποσοστό από τα πλεονάσματα.

Ζητεί με άνεση να δοθούν 30 δις, και κάνει συγκρίσεις με τα μέτρα άλλων χωρών. Να υπενθυμίσουμε ότι εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ...


 αυτά τα λεφτά χάθηκαν – ας μην πούμε ότι χάθηκαν 100, ας τα περιορίσουμε στα 35 δις, που είπαν δικοί του βουλευτές, όπως ο Σάκης Παπαδόπουλος. Θα τα είχε εύκολα κάθε κυβέρνηση να τα δώσει τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, σε μια τέτοια ώρα με τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης Ιταλία και Ισπανία να γίνονται κολαστήρια, την ώρα που η ελπίδα όλων μας είναι να μην τις ακολουθήσουμε, ήταν άστοχη και ασυναίσθητη, μια τέτοια παρέμβαση.

Ισως προσπάθησε να ικανοποιήσει το σκληρό εσωκομματικό μέτωπο που μουρμουρίζει δυσαρεστημένο για την όντως χαλαρή αντιπολίτευση που είχε ασκήσει ως τώρα. Ο στενός πυρήνας κάθε κόμματος αποτελεί «κλειστό κύκλωμα» που δεν έχει συντονισμό με την περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα.  

Η στήλη πάντως το είχε πει: Να ανακαλύψουν προς το παρόν την αξία της σιωπής. Θα ήταν η καλύτερη επένδυση για το μέλλον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: