"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΚΚΕδοΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Μπορεί να πετάξει ο Κουτσούμπας;



Στη μεγάλη φωτογραφία βλέπουμε τον Κουτσούμπα σε μια από τις πολλές απόπειρές του να αντιγράψει τον Σούπερμαν και να πετάξει.

Και τώρα που τον είδαμε και τον καμαρώσαμε, ας προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές Κουτσούμπα και Σούπερμαν


Ως γνωστόν, ο Σούπερμαν, προτού γίνει Σούπερμαν, πήγαινε σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, έβαζε την κόκκινη μπέρτα και τα μπλε του τα κολάν, όπου στο ύψος του στήθους δέσποζε η ερυθρή λογοτυπάρα «S». Έβγαινε από τον θάλαμο, τέντωνε τη δεξιά του γροθιά και πετούσε. 


Ο Κουτσούμπας κοντεύει να πάθει τενοντίτιδα από το ύψωμα της χειρός και το σφίξιμο της γροθιάς, αλλά δεν πετάει ο έρμος.

Μια σημαντική ομοιότητα των δύο προσώπων είναι η καταγωγή.  


Αμφότεροι είναι από… αλλού. 


Ο Σούπερμαν γεννήθηκε στον πλανήτη Krypton


Αυτόν που γνωρίζουμε ως Κουτσούμπα έλκει την καταγωγή του από τη Μόσχα του 1917.  


Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμπεριφορά και οι τοποθετήσεις του Σούπερμαν φαντάζουν πιο γήινες από εκείνες του Κουτσούμπα.

Βασική διαφορά Κουτσούμπα και Σούπερμαν είναι ότι ο υπερήρωας από τον πλανήτη Krypton ξέρει τι θα πει εργασία. Οπότε δεν σώζει τον κόσμο από καταστροφή εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ημερήσιος Πλανήτης» (έχοντας την ταυτότητα του Κλαρκ Κεντ).  


Ο Κουτσούμπας υπόσχεται να σώσει τον κόσμο με μια ιδεολογία που τον κατέστρεψε και από δουλειά ξέρει μόνο τον κομμουνισμό – αποδοτικό επιτήδευμα στο μεταπολιτευτικό Γιουνανιστάν, τω όντι, αλλά εργασία δεν μπορείς να την πεις.  


Ωστόσο, ο Κουτσούμπας δεν είναι και άσχετος με τη δημοσιογραφία. Από τα μικράτα του έως σήμερα διαβάζει ένα κόμικ που λέει ακόμα περισσότερες φαντεζί ιστοριούλες από αυτές του «Ημερήσιου Πλανήτη» του Κλαρκ Κεντ: τον «Ριζοσπάστη».

Μία επιπλέον διαφορά: 


Κόκκινη μπέρτα δεν έχει, αλλά κάπου στα κομμουνιστικά ανάκτορα του ΚΚΕ μπορεί να υπάρχει καμιά κόκκινη φλοκάτη, κάνα χαλί που περίσσεψε από το Κρεμλίνο και να βολευτεί ο άνθρωπος.

Συμπέρασμα: 


 Όσο μπορεί να πετάξει ο Κουτσούμπας υψώνοντας τη γροθιά του άλλο τόσο μπορεί να ωφελήσει οποιαδήποτε κοινωνία σε οποιαδήποτε εποχή ο κομμουνισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: