"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΣΥΡΙΖΑίικο ΛΑΘΡΟΜΑΧΜΟΥΤΑΡΑΔΙΚΟ: "Λογική" και "Συναίσθημα" στο ματεναστευτικό


Παρακολουθώντας τη συνομιλία του δήμαρχου Σάμου* με τους δημοσιογράφους της πρωινής εκπομπής του Σκάι, Οικονόμου – Αναστασοπούλου σου έρχεται κυριολεκτικά να μπεις στην τηλεόραση, για τον τρόπο με τον οποίο, σχεδόν προπηλακίζουν [ιδίως η δεύτερη] ένα άνθρωπο καθόλα μετριοπαθή και λογικό, ευρισκόμενο κυριολεκτικά στα όριά του 

Ακούγοντας για “Καπετάνισσες” που αψηφούν “φασίστες” πρωθυπουργούς, για ήρωες του λιμενικού που διασώζουν μετανάστες με κίνδυνο της ζωής τους, ή για “ασυνόδευτα προσφυγόπουλα” [ένα από αυτά σκόρπισε τον πανικό τις προάλλες σε νοσοκομείο] βεβαιώνεσαι ότι δεν έχεις να κάνει απλώς με ανεγκέφαλους, αλλά με οργανωμένο σχέδιο το οποίο, εν γνώσει τους η μη, υπηρετούν.  

Η λογική εδώ καταστρατηγείται βάναυσα, σε ένα τοπίο που θολώνει με διαρκείς επικλήσεις στο “συναίσθημα”.
 
Όμως …συναίσθημα δεν είναι μόνο η συμπόνοια προς τον μετανάστη / πρόσφυγα, ή ακριβέστερα αυτό που έχουμε εδώ, η παντομίμα της συμπόνοιας. 

 Η λογική των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές υπαγορεύεται και αυτή από αισθήματα **, πολύ πιο ουσιαστικά από εκείνα των [καλοπληρωμένων] αλληλέγγυων: 


αισθήματα ανησυχίας και αγωνίας για το μέλλον τους. Και για το μέλλον των παιδιών τους.
 
Υπήρχε μια εποχή που τα media βαλάντωναν στο κλάμα για τα παιδιά των νεόπτωχων που δεν είχαν να αγοράσουν μια τυρόπιτα, και που λιποθυμούσαν στο σχολείο από την ασιτία. Μήπως θυμόμαστε από πότε έχει να ακουστεί κάτι τέτοιο; τί έγινε; ανακάμψαμε απ’ την κρίση και δεν το καταλάβαμε; ή μήπως το δράμα των Ελλήνων νεόπτωχων είναι passe για την ευαισθησία των media;


*Ο ίδιος και το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού παραιτούνται διαμρτυρόμενοι για την δημιουργία κλειστής προσφυγικής δομής στο νησί, καθώς όπως αναφέρουν η Σάμος θα μετατραπεί σε «ανοιχτή φυλακή». Η απόφαση λήφθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση.


**Από τον γελοίο και αφύσικο διαχωρισμό λογικής και συναισθήματος, που ακόμα και “επιστήμονες” επικαλούνται, υπήρξαν πάντα κερδισμένοι και χαμένοι. Πρώτοι και καλύτεροι ανάμεσα στους κερδισμένους είναι εκείνοι που …καλλιεργούν το διαχωρισμό, πίνοντας στην υγειά των υπόλοιπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: