"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ

Του ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

Όταν δημιουργήθηκε το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ ήταν η βασική συνιστώσα. Το ΠΑΣΟΚ προσδιόριζε το ΚΙΝΑΛ.  

Αυτό εδώ και μερικές ώρες δεν ισχύει. Τώρα το ΚΙΝΑΛ προσδιορίζει το ΠΑΣΟΚ, δια των οργάνων και της ηγεσίας του. Κατά μία εκδοχή, το ΠΑΣΟΚ τελείωσε, τουλάχιστον όπως αντιλαμβανόμασταν μέχρι σήμερα την ύπαρξή του.  

Ενδεχομένως δεν θα το πήρατε χαμπάρι, αλλά το ΠΑΣΟΚ είχε συνέδριο και μάλιστα διήμερο. Δεν ασχολήθηκαν και πολλοί. 

Μεταξύ μας, αυτό ήταν κάτι που επιθυμούσε και η ηγεσία του. Αν μπορούσε, η Φώφη Γεννηματά, θα έκανε συνέδριο παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων. Κάποια πράγματα δεν χρειάζονται λόγια, αρκεί ένα χαμήλωμα των ματιών. 

Τι αποφάσισε το συνέδριο; 

 Αποφάσισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει πλέον ηγεσία και όργανα δια του ΚΙΝΑΛ

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Φώφη Γεννηματά, ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, διατηρεί και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ως το 2021. Και μέχρι τότε βλέπουμε, μπορεί να έχουν συμβεί πολλά. 

Ας πούμε να κάνει ο Μητσοτάκης διπλές εκλογές την άνοιξη και η κάλπη να καταπιεί τη Φώφη. Μπορεί να γίνει κάτι πολύ περίεργο, μα πάρα πολύ περίεργο, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να αρθρώσει ηχηρό λόγο στην Κεντροαριστερά. Αλλά τότε μπορεί να αποκτήσει και λόγο στην Εκκλησία – θα μιλάμε για θαύμα. Όμως αν περιοριστούμε στο πλαίσιο της κοινής λογικής, το ΚΙΝΑΛ δεν έχει να περιμένει τίποτα άλλο πέραν του μοιραίου. Για αυτό και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε προοπτική. Έδωσε μόνο χρόνο στην ηγεσία του.  

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις πόλοι γύρω από τους οποίους περιστρέφονται οι όποιες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ

Ο κεντρικός είναι, φυσικά, η Φώφη Γεννηματά που, μετά και το συνέδριο, κατάφερε να στεγανοποιήσει το αδιαμφισβήτητο της ηγεσίας της. Η ίδια και το στενό της περιβάλλον ελέγχουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα όργανα, τις σφραγίδες και, φυσικά, την κρατική χρηματοδότηση. Αν δεν μεσολαβήσουν δραματικές εξελίξεις, δηλαδή εκλογές, η Φώφη θα συνεχίσει ως το 2021 υπακούοντας στο ένστικτο της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης

Ο δεύτερος πόλος είναι ο Παύλος Γερουλάνος που αμφισβητεί ευθέως την ηγεσία, μαζεύει υπογραφές, ζητεί «κανονικό» συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που δεν είναι στη Βουλή και όσο και αν λέει το τραγούδι του, τα όργανα δεν τον ακολουθούν. Τα όργανα είναι της Φώφης. 

Ο τρίτος πόλος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης που δεν κάνει και αντάρτικο πόλεων κατά της Φώφης. Απλώς από την πολυτέλεια της απόστασης και την ασφάλεια των Βρυξελλών, έχει την ευχέρεια να παρακολουθεί χωρίς να φθείρεται και να περιμένει την ωρίμανση των εξελίξεων. 

Συμπέρασμα;  

Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ...


 μετατρέπεται, πράγματι, σε «ΚΚΕ του Kέντρου» με ευθύνη της ηγεσίας του. 

Ωστόσο καμιά φορά σκέφτομαι και ανησυχώ μήπως αδικούμε τη Φώφη. Δεδομένων των συνθηκών, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Να αφήσει την καρέκλα για κάποιον άλλον; 

 Ελάτε τώρα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: