"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ, ούτε ενωμένο ούτε δυνατό

Μαχαίρια βγήκαν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στην δεύτερη ημέρα των εργασιών του πιο σύντομου συνεδρίου στην ιστορία του κινήματος που πρωτοστάτησε στην πολιτική σκηνή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η Φώφη Γεννηματά, η οποία πήγε εσπευσμένα στο συνέδριο, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις κορυφαίων στελεχών, πέταξε το γάντι στους “αντιρρησίες”, οι οποίοι όμως επανήλθαν με μια συντονισμένη επίθεση.
Οι γκρίνιες άρχισαν με την ανακοίνωση της διεξαγωγής του συνεδρίου, πριν τέσσερις εβδομάδες, καθώς πολλά στελέχη διέγνωσαν ότι η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά επιθυμούσε να διευθετήσει προσωπικές εκκρεμότητες και κυρίως να παρατείνει την παραμονή της στην ηγεσία.

Οι σύνεδροι υπερψήφισαν τελικά τις αλλαγές στο καταστατικό, βασικότερη από τις οποίες ήταν ο συγχρονισμός της θητείας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την θητεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Ψήφισαν δηλαδή παράταση της θητείας της κ. Γεννηματά στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2021 που λήγει η θητεία της στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛΤο ερώτημα όμως πλέον είναι σε ποιο ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει πρόεδρος η Φώφη Γεννηματά.

Όπως είναι γνωστό, στην πορεία προς το “μίνι” συνέδριο, ο Παύλος Γερουλάνος έκανε λόγο για «παρωδία» και άρχισε να μαζεύει υπογραφές προκειμένου να κατατεθεί ψήφισμα για ένα ανοιχτό συνέδριο το 2020. Έντονη ήταν όμως η κριτική προς την πρόεδρο και από την ομάδα του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, με τον στενό του συνεργάτη και πρώην γραμματέα της ΚΕ, Σταύρο Ξεκαλάκη, να κατηγορεί την ηγεσία του κόμματος για «τυχοδιωκτισμό».

Από την άλλη, στενοί συνεργάτες της προέδρου, αφού απηύθυναν πρόσκληση για ανοιχτό διάλογο, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για διαγραφές. Το ίδιο επανέλαβε και η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της, με την οποία άνοιξε το Σάββατο τις εργασίες του συνεδρίου. Η κ. Γεννηματά ήταν σαφής. Ξεκαθάρισε ότι το πλάνο της είναι να ενσωματώσει ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ, καθιστώντας το δεύτερο ως το μοναδικό «όχημα» για την διαμόρφωση και την άσκηση πολιτικής. Οι αλλαγές που πρότεινε, άλλωστε, στο καταστατικό προβλέπουν την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων του ΠΑΣΟΚ για όσο διάστημα παραμένει ενεργό το ΚΙΝΑΛ.

Η πλέον σημαντική καταστατική αλλαγή είναι, βέβαια, η παράταση της θητείας της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα έως το Νοέμβριο του 2021, όταν λήγει η αντίστοιχη θητεία της ως επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. Κάτι που πέτυχε, αλλά κανείς δεν γνωρίζει, για την ώρα, αν αποτελεί και μια πραγματική νίκη.
 
Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τους διαφωνούντες να τοποθετηθούν ανοιχτά και προειδοποίησε ότι από την Δευτέρα η ανοχή στην «εσωστρέφεια και την υπονόμευση» θα είναι «μηδενική». Οι διαφωνούντες πάντως αντέδρασαν και το ύφος τους, στις τοποθετήσεις τους στο συνέδριο, δεν δείχνει ότι είναι διατεθειμένοι να σιωπήσουν

"Βγήκαν μαχαίρια":

Ο Παύλος Γερουλάνος έθεσε ανοιχτά θέμα ηγεσίας και επιλέγοντας τη μετωπική σύγκρουση με την πρόεδρο άφησε βαρύτατες αιχμές για τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, αμφισβητώντας την εγκυρότητα των αποφάσεων που αυτό θα λάβει. «Σας ζητούν να θάψετε το ΠΑΣΟΚ με την ψήφο σας» είπε και ξαναείπε στην ομιλία του, ενώ επικαλέστηκε και τις 2000 υπογραφές που συγκέντρωσε το ψήφισμα για ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο.

Επικριτικός, αλλά σε χαμηλότερους τόνους, ήταν ο ανθυποψήφιος της κ. Γεννηματά στην διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος άσκησε κριτική στον «fast track» χαρακτήρα του συνεδρίου, στην απουσία της βάσης, αλλά και στην θεματική του. Έτσι, έκανε λόγο για ένα συνέδριο που δεν αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι η συζήτηση θα έπρεπε να αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα και την στρατηγική του κόμματος.

Η κριτική του, ωστόσο, προς την πρόεδρο και την ηγεσία περιορίστηκε στο ότι δεν αξιοποίησαν τη μαζική συμμετοχή των 212.000 πολιτών, που είχαν ανταποκριθεί στην ίδρυση του ΚΙΝΑΛ. Αναφορά σε εκείνη τη μαζική ανταπόκριση είχε κάνει στην ομιλία της και η Φώφη Γεννηματά, ξεχνώντας επιλεκτικά, όπως έκανε άλλωστε και ο Ανδρουλάκης, ότι από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά.

Με την  ψήφο τους πάντως, οι αμφισβητούμενοι, από τους ίδιους τους “ομόσταυλούς” τους, σύνεδροι έβαλαν “ταφόπλακα” στην λειτουργία του ιστορικού κινήματος και κατάφεραν αυτό που πριν μερικά χρόνια έμοιαζε αδιανόητο. Και αυτό γιατί σήμερα, και επισήμως, “το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ”.  

Και δεν είναι ούτε ενωμένο ούτε δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: