"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖΑίικο ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ο ογδοντάχρονος που ανέβηκε...

Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Το ξεκούραστο με την αρθρογραφία στην Ελλάδα είναι πως τα προβλήματα παραμένουν, οι «λύσεις» τους επαναλαμβάνονται χωρίς αποτέλεσμα κι όλοι έχουμε να γράφουμε και να ξαναγράφουμε για διορισμούς και ρουσφέτια στο αχανές κεντρικό ελληνικό κράτος.

Για παράδειγμα, το 2004, ο τότε υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης απαντούσε στη σφοδρή κριτική που δεχόταν ακόμη και από τον χώρο της Ν.Δ. για τις τοποθετήσεις ημετέρων στις διοικήσεις των νοσοκομείων: «Ο κ. Κακλαμάνης παραδέχθηκε ότι η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που επελέγησαν να αναλάβουν καθήκοντα διοικητών ανήκουν στον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης, επισήμανε δε ότι το κυριότερο κριτήριο για την τοποθέτησή τους είναι ότι αποδέχονται τη νέα πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνηση. Διευκρίνισε ότι η αντικατάσταση πολλών από τους παλαιούς διοικητές έγινε διότι δεν αποδέχονταν τη νέα πολιτική που καλούνταν να υπηρετήσουν» (Καθημερινή, 9.9.2014).

Το 2010, η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διακρίθηκε στο υπουργείο Υγείας για τα παλαιοπασοκικά της ρουσφέτια. Ηταν η πρώτη που υπονόμευσε τον πολύ φιλόδοξο στόχο που είχε η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό με αποκλειστικό κριτήριο το βιογραφικό.

Στον κατάλογο των νέων διοικητών νοσοκομείων, έγραφε η «Καθημερινή» (13.3.2010), «εντοπίζονται τα ονόματα προσώπων γνώριμων στην Ιπποκράτους και στην κυβέρνηση... Πρώην βουλευτές, δήμαρχοι, πολιτευτές, φαρμακοποιοί, στρατιωτικοί και συνδικαλιστές καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες θεωρητικά θα έπρεπε να στελεχωθούν από έμπειρους μάνατζερ».

Το 2012 η τρικομματική τότε κυβέρνηση μοίρασε δίκαια τους διορισμούς: 4 της Ν.Δ., 2 του ΠΑΣΟΚ, 1 ΔΗΜΑΡ. 

 Το 2015 ο κ. Ανδρέας Ξανθός έδιωξε τους διοικητές των νοσοκομείων που αξιολογήθηκαν και είχαν όλα τα προσόντα. Ο υπουργός Υγείας είπε –επί της ουσίας– ότι ο ίδιος και το κόμμα του διαφεντεύουν τα νοσοκομεία: «Η εισήγηση της επιτροπής μπορεί να ήταν θετική, αλλά ήταν στη διακριτική ευχέρεια και κρίση της ηγεσίας να αποφασίσει» (10.12.2015). Οι διοικητές κατά τον κ. Ξανθό δεν πρέπει να είναι τεχνοκράτες, αλλά να έχουν πολιτική κατεύθυνση και πολιτικές προτεραιότητες, απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπηρετήσουν σωστά το σύστημα Υγείας.

Το 2019 ο κ. Βασίλης Κικίλιας κινήθηκε στη γραμμή Κακλαμάνη - Ξανθού. Μεταξύ άλλων πολιτευτών που διόρισε, έκανε διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας έναν 80χρονο, διαχρονικό υποψήφιο Ν.Δ., ΛΑΟΣ και ΑΝΕΛ. 

Οσοι αναρωτιούνται ποια εκ των τριών κομμάτων πολιτική θα υπηρετούσε, αν δεν είχε παραιτηθεί, ο εν λόγω ογδοηκοντούτης, η απάντηση είναι απλή:  


τη γνωστή ρωμαίικη...

ΥΓ.: Ολόκληρος ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του Γιούνας Γιούνασον είναι «Ο εκατοντάχρονος που ανέβηκε στο αερόστατο και εξαφανίστηκε» (εκδ. Ψυχογιός).

Δεν υπάρχουν σχόλια: